Au început înscrierile la facultățile din Craiova. Holurile Universității sunt pline de foști liceeni care merg nedumeriți cu dosarele în mână. Sunt însoțiți de părinți sau de frații mai mari, încercând să descifreze săgețile aplicate pe pereți care îi îndrumă spre sala unde trebuie să se înscrie. Cei mai mulți au ales să se înscrie la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova. Nici Facultăţile de Geografie, Istorie și Fizică nu sunt mai prejos.
S-a dat startul înscrierilor la facultățile din Craiova. Mulți absolvenți de liceu se îngrămădesc la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, spunând că este un domeniu de viitor. Aici înscrierile se fac în perioada 11 – 21 iulie.
„Numărul candidaților care se înscriu în fiecare an la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova este în creștere. Modul în care se prezintă Facultatea de Medicină și Farmacie din Craiova, având toate specializările existente, demonstrează calitatea învățământului de aici. Este evident faptul că Universitatea de Farmacie și Medicină din Craiova creează condiții optime și pentru desfășurarea concursului de admitere“, a declarat prorectorul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, Mihai Raul Popescu.
Notele la examenul de admitere au fost mari și în anii anteriori. „Viitorii studenți susțin un examen de admitere, iar notele au fost mari în fiecare an, ceea ce dovedește că aceia care vin la Medicină sunt foarte bine pregătiți și iau în serios acest concurs de admitere. În timpul facultății vor acumula un bagaj mare de cunoștințe și, la final, vor ajunge să spună ca au absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din Craiova, care la ora actuală are un renume deosebit, atât în țară, cât și în străinătate“, mai spune prorectorul universității, Mihai Raul Popescu.
„Am ales Medicina pentru că mi se pare un domeniu de viitor“
Tinerii par foarte hotărâți atunci când vorbesc despre ceea ce vor să facă în viitor. Cei mai mulți cred că profesia de medic le poate oferi un viitor mai bun. „Am ales Medicina pentru că mi se pare un domeniu de viitor. Nu sunt hotărâtă dacă o să rămân în România. Depinde de ceea ce mi se va oferi. După ce voi termina studiile o să iau o decizie“, mărturisește Oprică Dana, o viitoare studentă la Medicină.
„Îmi place foarte mult Medicina și vreau să devin medic. Este o meserie foarte frumoasă, care aduce multe satisfacții. O să muncesc mult pentru a putea prinde un post, chiar îmi doresc acest lucru. Mă gândesc să plec din țară după terminarea studiilor, dar acest lucru rămâne de văzut. Dacă voi găsi un loc de muncă în țara mea, atunci voi rămâne aici“, spune Silvia Mereianu, o potențială studentă a Facultății de Medicină și Farmacie din Craiova.
Anul acesta, Facultatea de Medicină și Farmacie din Craiova a pus la dispoziția absolvenților de liceu următoarele locuri: Medicină – 210 locuri la buget și 80 la taxă, Farmacie – 29 de locuri la buget și 70 la taxă, Asistență Medicală – 24 de locuri la buget și 95 la taxă, Medicină Dentară – 35 de locuri la buget și 40 la taxă, Medicină Tehnică – 9 locuri la buget și 35 la taxă, Moașe – 14 locuri la buget și 10 la taxă, iar la Balneo-fiziokinetoterapie – 19 locuri la buget și 10 la taxă.
„Vreau să îmi fac o carieră după ce termin studiile“
Sunt tineri care au ales însă alte specializări din cadrul Universității din Craiova. Absolvenții de liceu sunt hotărâți atunci când vine vorba de viitorul lor. Chiar din primele zile de înscrieri, la unele facultăți s-au format cozi la care tinerii erau nevoiți să aștepte pentru a-și putea depunde dosarul. „Mă înscriu la Facultatea de Geografie pentru că îmi place foarte mult. Vreau să devin profesoară de geografie, chiar dacă voi prinde un loc la țară. Acest lucru nu reprezintă o problemă majoră pentru mine, așa că nu mă va împiedica să fac ceea ce mi-am propus. Singurul lucru care contează este că voi fi profesoară“, spune Elena Goe, în timp ce își completează fișa de înscriere.
Majoritatea tinerilor speră că după terminarea facultății își vor găsi un loc de muncă în domeniul pe care și l-au ales. „Vreau să dau la Litere, specializarea română-engleză. Îmi doresc să devin translator și voi face tot ce pot pentru a-mi îndeplini dorința. Am avut note foarte mari la liceu și chiar îmi doresc să reușesc“, declară Ana-Maria Bereanu.
Am întâlnit, însă, și tineri mai puțin hotărâți. Câțiva au ales să își depună dosarele la două facultăți pentru a fi siguri că o să intre la una dintre ele. „Eu m-am înscris la Geografie și la Istorie. Vreau să rămân la Istorie, dar pentru siguranța mea am optat pentru două facultăți“, a mărturisit Andreea Florea.
Tinerii sunt așteptați la înscrieri
Tinerii sunt așteptați la înscrieri de reprezentanți ai secțiilor pentru care vor să opteze, oameni care îi vor îndruma cu sfaturi pentru viitor. „Poți lucra ca fizician la Agenția de Protecție a Mediului, poți să devi profesor și multe altele. Având în vedere că au promovat foarte mulți elevi anul acesta bacalaureatul, în comparație cu anii trecuți, îi așteptăm să-și depună dosarele. Până pe 25 iulie vom continua să facem înscrieri“, spune lect. dr. univ. George Stoienescu din cadrul Universității din Craiova.
În așteptarea viitorilor boboci am întâlnit și actuali studenți care, la rândul lor, le dezvăluie mici secrete celor care le vor călca pe urme. „Este o facultate foarte bună, este de viitor pentru că avem strategii de practică, iar în ceea ce privește profesorii, aceștia sunt foarte înțelegători și foarte buni în meseria pe care o practică. Urmând facultatea de Fizică, putem face practică la PETROM, ALROM, CEZ. Este o meserie care necesită multă seriozitate, dar în timp toți ne putem perfecționa“, a spus Monica Comisaru, studentă la Facultatea de Fizică.