Ministerul Educaţiei a organizat ieri concursul pentru funcţiile de inspectori şcolari generali pentru judeţele Dolj, Brăila şi Hunedoara. Din cinci candidaţi care au participat la concurs, patru s-au retras din motive personale, printre care şi candidaţii doljeni.
Cei doi candidaţi înscrişi în cursa pentru şefia Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, actualul inspector şcolar general Georgică Florea Bercea şi Dumitru Iftimov, directorul CN „Gheorghe Chiţu“, s-au retras ieri din examen. După numai două ore de la începerea concursului organizat la Ministerul Educaţiei, reprezentantul sindicatului „Spiru Haret“ Dolj, Constantin Lungulescu, a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: „Îl felicit public pe domnul ministru secretar de stat, Vasile Şelaru, pentru organizarea concursului pentru funcţia de inspector şcolar judeţean. Este un concurs corect, care se desfăşoară conform metodologiei. Rezultatul pentru judeţul Dolj: ambii candidați au picat prima probă şi, în felul acesta, au picat concursul. Iată că se poate“.
Contactat telefonic, Georgică Florea Bercea a precizat că a preferat să se retragă chiar în timpul concursului, din cauza unor probleme de sănătate, deci din motive personale. Tot din motive personale se pare că s-a retras şi Dumitru Iftimov. „Am stat atât la evaluare, cât şi la proba scrisă, însă am realizat că nota pe care aş fi o obţinut-o nu m-ar fi avantajat, iar din acest motiv am preferat să mă retrag din concurs. Puteţi să consideraţi că m-am retras din motive personale. Concursul se va reprograma cu siguranţă, iar eu mă voi înscrie din nou“, a declarat Iftimov.
Candidaţii au avut de trecut trei probe de concurs
Am dorit să aflăm şi punctul de vedere al reprezentanţilor Ministerului Educaţiei. Am aflat astfel că şeful comisiei de examen a fost Vasile Şelaru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. „Domnul secretar de stat, Vasile Şelaru, prezidează fiecare evaluare, iar candidaţii au avut de trecut trei probe de concurs, aşa cum prevede metodologia: evaluarea CV-ului, evaluarea competenţelor digitale pe management educaţional şi interviul propriu-zis. Punctajul maxim pentru fiecare probă de concurs este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a fiecărei probe de concurs este de 35 de puncte. Odată cu cei doi candidaţi din Dolj, ieri au mai participat la concurs şi candidaţii pentru funcţia de inspector şcolar general din Brăila şi Hunedoara. Ambii candidaţi pentru şefia ISJ Dolj s-au retras din examen, iar lucrările acestora au fost anulate. Astfel se pune nota zero şi sunt trecuţi ca retraşi fără să se mai specifice punctajul obținut la probele la care au participat“, potrivit Biroului de Presă din cadrul Ministerului Educaţiei. Tot din motive personale s-au retras din examen ieri şi cei doi candidaţi pentru şefia ISJ Brăila. Pentru conducerea ISJ Hunedoara a existat un singur candidat care a şi promovat examenul.
Reprezentanţii Biroului de Presă din cadrul Ministerului Educaţiei au precizat ce se întâmplă în astfel de cazuri: „În județele unde nu s-a înscris nici un candidat sau în județele în care s-au înscris, dar nu au promovat, ori s-au retras din examen există două opţiuni: fie se prelungeşte delegaţia actualului inspector şcolar general, dar nu mai mult de 31 august 2015, fie este numit cu delegaţie alt inspector până la organizarea unui nou concurs. Pe 20 martie se va încheia această etapă a concursurilor pentru posturile de inspectori generali, iar pe 21 o să se ştie exact cum se va proceda. Având în vedere că urmează o perioadă extrem de a aglomerată pentru învăţământ: evaluări, noile concursuri pentru posturile de inspectori şcolari generali adjuncţi este foarte puţin probabil ca acest concurs să fie reprogramat mai devreme până în lunile iulie-august“.