Este unul dintre profesorii cei mai buni ai ţării. Pregăteşte lotul României de informatică, propune probleme pentru concursul naţional, este membru în comisia științifică a Olimpiadei Naționale pentru gimnaziu, este profesor-antrenor la taberele de pregătire a Lotului Național de Informatică, este membru al comisiei științifice a Olimpiadei Balcanice de Informatică pentru Juniori. Împreună cu elevii săi are peste 60 de calificări la olimpiada naţională şi cinci medalii internaţionale. În vară va fi Deputy Leader al echipei naţionale la Olimpiada Internațională de Informatică din Kazahstan.
Marius Nicoli s-a născut pe 6 iulie 1977 în Calafat. Provine dintr-o familie de dascăli, mama profesoară de limba română şi limba franceză, iar tatăl învăţător, cel de la care a descoperit pasiunea pentru ştiinţele exacte. A urmat Liceul „Nicolae Bălcescu“ (CN „Carol I“ – n.r.) din Craiova, apoi Facultatea de Matematică-Informatică în cadrul Universităţii din Craiova. Şi-a început activitatea didactică la Şcoala nr. 2 „Traian“, iar din 2000 predă la CN „Fraţii Buzeşti“.
„Visam să plec din ţară“
Încă din primul an ca profesor, la doar 23 de ani, a obţinut primul rezultat notabil: calificarea unuia dintre elevii săi la Olimpiada Naţională de Informatică. Este extrem de modest atunci când vine vorba despre reuşitele sale, însă mândru când vorbeşte despre performanţele copiilor săi de la clasă.
„Cred că în viaţă este vorba şi de şansă… La CN «Fraţii Buzeşti» sunt elevi foarte bine pregătiţi, copii deosebiţi, care m-au motivat. Împreună am reuşit să parcurgem un drum firesc, fiecare calificare ne-a deschis noi oportunităţi, fiecare an care a trecut a contat pentru clasarea noastră pe podium. Elevii de la clasă, ambiţia lor, rezultatele de excepţie obţinute alături de ei m-au determinat să mă dedic acestei meserii. Nu mi-am dorit, în mod special, de la început, să rămân în învăţământ. Îmi doream să fiu programator, visam să plec din ţară, visam să plec în Canada. A fost chiar un val de emigrări în acea perioadă a anilor 2000. După ce am ajuns însă la «Buzeşti», am primit toate clasele de a IX-a. Am nimerit într-un loc în care calitatea elevilor s-a îmbinat perfect cu ceea ce îmi plăcea mie. În primul an, unul dintre elevii pe care i-am îndrumat, Cristian Ghera, s-a calificat la Olimpiada Națională de Informatică de la Bacău. Această calificare a însemnat foarte mult pentru mine, a fost o încununare a muncii depuse, dar mai mult, o încurajare. M-a motivat foarte mult. Toate s-au întâmplat atât de firesc, fără a-mi propune în mod special acest lucru“, a spus profesorul craiovean.
„Nu poţi trăi la un anumit nivel doar din salariul de dascăl“
Vorbeşte cu mare drag despre elevii săi. A încercat să câştige încrederea fiecărei generaţii. A vrut să transforme informatica într-o materie frumoasă, care să trezească interes, pasiune.
„Cred despre mine că nu sunt un profesor populist. Le dau şi note mici, însă simt că am o relaţie specială cu elevii mei, altfel nu aş fi putut obţine performanţă, iar eu nu aş fi rămas în învăţământ. Am avut noroc pentru că în paralel cu activitatea de la clasă am avut şansa să lucrez şi la o firmă de soft, dar şi la alte proiecte IT. Pentru că până la urmă este o realitate, nu poţi trăi la un anumit nivel doar din salariul de dascăl. Chiar vorbeam despre acest lucru cu un prieten al meu, profesor la lotul naţional, despre cât de bine ar fi să facem numai asta, să fim bine plătiţi pentru a ne desfăşura doar activitatea de dascăl. Partea de pregătire pentru olimpiadă e de voluntariat, se bazează pe pasiune. În 2013, am realizat că am obţinut practic tot ce mi-aş fi dorit. Am avut elevi excepţionali, aş vrea să menţionez în primul rând pe Mihai Popa, pe Alex Cazacu, Alexandra Udriștoiu, Adrian Dicu. Ultimii doi vor reprezenta România la cele două competiții internaționale pentru juniori: Alexandra, la Olimpiada Balcanică de Informatică, iar Adrian – la Turneul de la Shumen“, a adăugat Marius Nicoli.
Elevii profesorului Nicoli, în topul copiilor de excepţie ai lumii
Nu este deloc uşor să obţii performanţe şi este conştient de acest lucru. Predă unor adolescenţi înconjuraţi de nenumărate tentaţii. Trebuie să îi determine să muncească foarte mult, să lucreze individual. Are un stil aparte, nu îi place să întocmească clasamente, nu vrea să pună elevii în situaţii jenante. Predă lucrările scrise individual elevilor săi, preferă să nu le spună notele în faţa colegilor.
„Sunt copii care muncesc foarte mult, părinţi care au investit în ei şi merită să primească educaţie şi atenţie. Este greu, pentru că sunt situaţii când copiii renunță atunci când realizează cât trebuie să muncească. Știind însă că le ești mereu alături, că nu îi dezamăgești, că pot găsi la tine răspunsuri pentru nevoile lor, copiii rămân alături mereu și fideli profesorului. Cel mai important cred că este ca ei să simtă că eşti corect. Pentru a obţine performanţă este nevoie de ore suplimentare de pregătire. Obţinem performanţă, deşi în Dolj nu avem clase de intensiv informatică, iar orele din programă sunt insuficiente pentru participare la concursuri şi olimpiade“, a adăugat Marius Nicoli. Fiecare an care trece aduce noi performanţe CN „Fraţii Buzeşti“, la informatică, premiile obţinute sunt tot mai multe. În 2008 a avut o singură clasă a IX-a, în care l-a descoperit pe Alexandru Cazacu. Acesta nu avea nici o noțiune de algoritmică din gimnaziu, ca, de altfel, majoritatea elevilor cu care a lucrat. A investit foarte mult în pregătirea lui, iar acest lucru s-a văzut. Alexandru s-a calificat la Olimpiada Naţională de Informatică de la Ploiești, unde a obținut mențiune. În 2009, a avut trei elevi calificaţi la Olimpiada Națională desfășurată la Galați: Alexandru Cazacu – premiul II, Cosmin Voicu – mențiune, Adrian Belgun. Județul Dolj a ocupat locul doi în clasamentul național. A fost invitat la tabăra de pregătire a Lotului Național de Informatică, desfășurată la Cluj, unde a participat cu toată bucuria, în calitate de profesor-antrenor. A fost propunător de probleme la Olimpiada Județeană de Informatică, iar în luna septembrie a fost printre profesorii din județ care au participat alături de elevi în „Excursia Olimpicilor“.
Anul 2010 i-a adus noi satisfacţii profesionale. A participat pentru prima dată în comisie la Olimpiada Națională, mai întâi la gimnaziu (Slatina), apoi la liceu (Constanța). Trei dintre elevii îndrumați de profesorul Marius Nicoli s-au calificat la Olimpiada Națională: Alexandru Cazacu – mențiune, Andrei Stătescu (mențiune) și Mihai Popa. Alexandru Cazacu s-a calificat în lotul național, mai întâi în cel lărgit de la Focșani, apoi în cel restrâns de la Alba Iulia. Participă, în calitate de profesor-antrenor, la ambele tabere de pregătire a Lotului Național de Informatică. Este invitat ca Team Leader al echipei României la o competiție internațională, Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori de la Shumen, Bulgaria, şi însoţeşte şi de această dată elevii din Dolj în „Excursia Olimpicilor“.
Elevul lui Marius Nicoli, Mihai Popa – medaliat internaţional la informatică
„2011 a fost un an cu totul special pentru mine. Am avut şase elevi care s-au calificat la Olimpiada Națională de la Piatra Neamț, de la toate clasele la care am predat, fiecare cu cel puțin 100 de puncte la Olimpiada Județeană: Alexandru Cazacu – premiul I, Alexandru Murtaza – premiul I, Mihai Popa – premiul II. Ceilalți trei elevi au obținut mențiuni, județul Dolj obținând detașat locul I în clasamentul național. Alexandru Cazacu s-a calificat în lotul național, mai întâi în cel lărgit de la Sibiu, apoi în cel restrâns de la Arad. A obținut apoi calificarea la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale de la Gdyna (Polonia), unde a câștigat medalie de bronz – prima medalie internațională obținută de un elev pe care l-am pregătit“, a povestit Marius Nicoli.
Anul 2012 a adus palmaresului dascălului Nicoli noi rezultate de excepţie. Șapte elevi s-au calificat la Olimpiada Națională desfăşurată la Iași, Mihai Popa obţinând premiul III. Alexandru Murtaza și Mihai Popa s-au calificat în lotul național, mai întâi în cel lărgit de la Botoșani, apoi în cel restrâns de la Reșița. Mihai Popa a obținut calificarea la Turneul Internațional de la Shumen (Bulgaria), de unde s-a întors cu medalia de bronz. În anul 2013, Marius Nicoli a avut opt elevi calificaţi la Olimpiada Naţională (cinci la liceu și trei la gimnaziu): Mihai Popa, clasa a XII-a, premiul III, Andrei Stătescu, clasa a XII-a, mențiune (locul 5), Alexandru Murtaza, clasa a XI-a, mențiune, Robert Tilică, clasa a XII-a, Alexandru Irimia, clasa a XI-a, Alexandru Oprea, clasa a VII-a, Robert Lincă, Mihnea Ghiră (clasa a V-a).
„Acesta a fost anul în care mi-am orientat pregătirea și către elevii de gimnaziu. Mereu lucrasem cu elevi de liceu, așa am avut ore în încadrare, iar aceștia, pornind de la 0 în clasa a IX-a, ajungeau relativ târziu la nivelul maxim al acumulării de cunoștințe și le rămâneau puține șanse să își vadă rezultatele muncii în concursuri“, a adăugat Nicoli.
A reuşit să obţină patru locuri I la Olimpiada Județeană la clasele a V-a, a VII-a, a XI-a, a XII-a. Alexandru Oprea s-a calificat în Lotul Național Lărgit de Juniori de la Deva, iar Mihai Popa în Lotul de Seniori (mai întâi în cel lărgit de la Deva, apoi în cel restrâns de la Baia Mare). Mihai Popa primește cu adevărat răsplata pentru eforturile depuse în anii de liceu obținând încă trei medalii internaționale: argint la Olimpiada Balcanică de la Sarajevo (Bosnia-Herzegovina); argint la Olimpiada Europei Centrale de la Primosten (Croaţia); bronz la Olimpiada Internațională de la Brisbane (Australia). În 2014, profesorul de informatică a avut 13 elevi calificaţi la Olimpiada Naţională: şapte elevi de gimnaziu şi şase de liceu. Zamfir Gabriela şi Rezeanu Robert – clasa a V-a, Robert Lincă, medalie de argint, Adrian Dicu, medalie de bronz, Alexandra Udriştoiu, medalie de bronz, Mihnea Ghiră – clasa a VI-a, Alexandru Oprea, medalie de bronz – clasa a VIII-a. La liceu: Bogdan Iordache, premiul I, medalie de aur, Andrei Tiberiu – clasa a IX-a, Miriam Costan, medalie de bronz – clasa a X-a, Mihai Niţu, menţiune, medalie de argint, Murtaza Alexandru, medalie de Argint, Irimia Alexandru, medalie de bronz – clasa a XII-a. Şi în acest an, orele de muncă şi-au arătat roadele. Are zece elevi calificaţi la Olimpiada Naţională, şase la gimnaziu şi patru la liceu. Doi dintre ei sunt calificaţi în loturile naţionale ale României: Alexandra Udriștoiu și Adrian Dicu (lotul restrâns de juniori de la Râmnicu Vâlcea și cel restrâns de la Drobeta Turnu Severin). Alexandra s-a calificat la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru juniori, iar Adrian – la Turneul de la Shumen, competiții ce urmează să se desfășoare. Va participa, în calitate de Deputy Leader al echipei naţionale, la Olimpiada Internațională de Informatică de la Almaty, Kazahstan.
„Programarea competitivă este un sport al minții“
Păstrează legătura cu foştii săi elevi, se bucură de reuşitele acestora. Are foşti elevi care acum sunt angajați la firme mari de IT din România și din străinătate sau sunt studenți la universități de prestigiu. „E un sentiment frumos să vezi cum Mihai Popa și Adi Drăghici au reprezentat, în aceeași echipă, Imperial College, din Londra, la regionala nord-vest europeană ACM desfășurată în Olanda, sau Alex Cazacu, alături de colegi de la Universitatea București, a fost prezent la una din cele mai vechi competiții cunoscute ACM International Collegiate Programming Contest, desfășurată la Sankt Petersburg. Programarea competitivă este un sport al minții. Astfel de competiții sunt recunoscute și susținute de mai multe companii multinaționale din domeniul software și internet, cum ar fi Google, Facebook și IBM. Este extraordinar pentru copiii noştri, mai ales că școala americană are deja o tradiție în organizarea competițiilor de programare. O competiție de programare presupune un set de probleme de logică sau matematică, pentru care participanții trebuie să scrie codul de programare capabil să le rezolve“, a adăugat Marius Nicoli.
Datoria unui dascăl: „Toţi elevii merită să plece cu ceva de la oră“
Se simte împăcat, consideră că a reuşit să creeze în jurul său un anumit mediu, a reuşit să îi formeze într-un anumit spirit. Are şi nemulţumiri că nu poate face mai mult, însă sunt lucruri ce nu ţin de puterea lui.
„Este păcat că nu avem clase de intensiv informatică în judeţul Dolj, având în vedere numărul mare de olimpici naţionali şi internaţionali. Da, noi, profesorii, putem face un memoriu, însă nu putem schimba mare lucru. Nu sunt genul care să intre în politică, nu cred că pot schimba legile, fac ce ţine de mine: pot să fiu indulgent, încerc să-i învăţ, le dau bonusuri. Este frumos, însă extrem de solicitant. Este presiune mare, sunt copii foarte deștepţi pe care trebuie să îi departajăm. Este o responsabilitate mare atunci când propui subiecte. Cel mai grav este ca elevii să-ţi spună că au fost subiectele uşoare pentru că la nivel de competiţie aşa ceva nu este în regulă. Şi la ore nu este deloc uşor. În 50 de minute ai o clasă cu 30 de elevi cărora trebuie să le captezi atenţia. Printre ei sunt şi aceşti copii de naţională, internaţională, însă nu poţi lucra diferenţiat pentru că toţi merită să plece cu ceva de la oră, e datoria noastră de dascăli. Pentru că sunt doar două variante: elevii pot să plece căscând de la oră sau să-şi dorească nebuneşte să se întoarcă…“, a spus profesorul craiovean.
Este o persoană înţelegătoare. Nu acceptă însă ca elevii săi să încerce să trişeze în mod repetat: „Copiii sunt tentaţi să copieze. Nu mă deranjează dacă se duc şi se laudă în curtea şcolii că m-au copiat o dată. Vreau să îi determin să înţeleagă că nu este în regulă să trişeze. Mă întristează extrem de mult să ştiu că sunt copii care se duc la muncă cu ziua pentru că trebuie să mănânce, iar alţii care nu ştiu să aprecieze ceea ce le oferă părinţii. Nu de puţine ori le spun acest lucru. Este important ca toţi copiii să îşi găsească vocaţia“.
„Şi în Craiova avem firme de soft foarte bine dezvoltate“
Nu ştie ce o să-i aducă viitorul, nu vrea să îşi facă planuri pe termen lung, însă mărturiseşte că şi peste 25 de ani se vede predând informatică. În timpul liber pe care îl are îi place să joace tenis, biliard şi să călătorească. Îşi doreşte foarte mult ca imaginea învăţământului să se schimbe.
„Din păcate, noi, românii, ne lăsăm măcinaţi de lucruri inutile. Ne grăbim tot timpul, vrem ca totul să se întâmple mâine, însă în lucruri importante cum ar fi educaţia, trebuie să avem răbdare. De multe ori se vorbeşte în fel şi chip de România. Personal, nu sunt de acord cu aşa ceva pentru că avem români de toată isprava peste tot în lume, iar copiii ne reprezintă cu mare cinste la toate competiţiile internaţionale. Mulţi dintre copiii buni ai Craiovei pleacă peste hotare. Şi în Craiova avem firme de soft foarte bine dezvoltate, avem aeroport, avem deschidere către Europa. Cred că s-au format nişte cutume, cred însă cu tărie că va apărea scânteia care îi va determina pe tineri să rămână acasă“, a concluzionat Marius Nicoli.