6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovence de nota 10 la bac

Craiovence de nota 10 la bac

Din cei 63 de absolvenţi de clasa a XII-a din ţară care au luat bacalaureatul cu media 10, doi sunt din judeţul Dolj. Adelina Avram şi Alexandra Miu sunt cele două tinere care au reuşit să promoveze examenul maturităţii cu notă maximă. Procentul de promovabilitate din acest an a crescut cu aproximativ 5% faţă de anii trecuţi, ajungând astfel la 60,48%. O singură unitate de învăţământ din Dolj a înregistrat un procent de promovabilitate de 100%, mai exact CN „Fraţii Buzeşti“, iar la polul opus, cu zero promovabilitate la bacalaureat, se află Liceul Tehnologic Special „Beethoven“.
Adelina Avram a absolvit liceul la CN „Fraţii Buzeşti“. Extrem de fericită, dar şi emoţionată, tânăra a mărturisit că se aştepta la medie mare, însă nu a îndrăznit niciodată să viseze că va lua 10 la toate cele trei probe scrise ale examenului de bacalaureat. „Am nişte emoţii pe care nu le-am mai avut niciodată în viaţă. Am învăţat tot anul pentru acest examen, nu cred că a fost o zi în care să nu învăţ. Ştiam că am abordat toate subiectele, însă mi-a fost foarte teamă în special la limba română. Cred că a fost vorba şi de noroc! După afişarea rezultatelor, foarte mulţi colegi extraordinari, cu rezultate de excepţie, au fost dezamăgiţi de notele primite, în special la limba şi literatura română“, a mărturisit Adelina. Vrea să urmeze Facultatea de Cibernetică, din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Este facultatea la care poate să îmbine cele două materii de care este pasionată. „Cred că acesta a fost criteriul esenţial în momentul în care m-am decis ce facultate vreau să urmez. Pe de o parte, pasiunea pentru matematică, descoperită recent, și pe de alta cea pentru economie. Nu sunt încă decisă dacă să rămân pentru studiile postuniversitare în ţară sau să aleg o universitate străină. Ştiu cu certitudine însă că închei una din etapele cele mai frumoase ale vieţii, că las în urmă liceul în care m-am format, că las în urmă profesori extraordinari care m-au sprijinit enorm şi care m-au determinat să descopăr ce drum trebuie să urmez. Vreau să mulţumesc tuturor dascălilor pe care i-am avut la clasă. Am fost extrem de legată de profesoara mea de biologie, Genelia Petrescu, de profesoara de limba română, care la ultima lecţie la care m-a ascultat mi-a cerut să îl caracterizez pe Ilie Moromete, subiect pe care am ales să îl scriu şi la bacalaureat, de profesoara mea de limba franceză, de domnul diriginte, de la care am moştenit pasiunea pentru economie, Mircea Busuiocescu“, a spus Adelina Avram. Vrea să se bucure de această vară, vrea să meargă împreună cu prietenii într-un tur al României, vrea să vadă toate „minunăţiile ţării“.

„Cred că acesta este, de fapt, secretul: să faci tot ce îţi stă în putinţă pentru a-ţi atinge ţelul“

Alexandra Miu este eleva de 10 a Doljului care a absolvit CN „Carol I“. Ştia că a abordat toate subiectele primite, era conştientă că a învăţat foarte mult, însă a refuzat să viseze la media 10. „Am învăţat constant pe toată perioada liceului. Cred că rezultatul de astăzi este dovada muncii mele, este practic cea mai mare satisfacţie pe care am avut-o până acum. Am susţinut bacalaureatul la română, matematică şi informatică. Cea mai mare teamă am avut-o la limba română, deoarece cele două eseuri pe care le-am avut de scris puteau fi percepute diferit, subiectiv, de către profesorii evaluatori. Din acest motiv am fost extrem de stresată“, a spus Alexandra. Deşi de-abia a trecut de examenul de bacalaureat, tănăra craioveancă a mărturisit că va începe pregătirea pentru facultate. „Vreau să urmez Facultatea de Arhitectură din Bucureşti, am de trecut o probă extrem de dificilă, proba de desen. Vreau însă ca până în toamnă să citesc foarte multe cărţi de specialitate, ştiu că voi trata cu aceeaşi responsabilitate şi anii de formare din facultate. Cred că acesta este, de fapt, secretul: să înveţi permanent, să încerci, pe cât posibil, să îţi depăşeşti limitele, să faci tot ce îţi stă în putinţă pentru a-ţi atinge ţelul“, a adăugat Alexandra.

Liceul Tehnologic „Ștefan Anghel“ din Băilești are promovabilitate la bacalaureat 2,5%

Rezultatele de excepţie ale celor două tinere nu sunt singurele motive de bucurie. În acest an, procentul de promovabilitate la bacalaureat a crescut faţă de anul anterior cu aproximativ cinci procente, de la 55,71% la 60,48%. Astfel, din cei 5.591 de candidaţi înscrişi să susţină examen, 3.059 au promovat. 533 de tineri înscrişi la bacalaureat au absentat, iar alți zece au fost eliminați în timpul probelor, fiind prinşi cu fiţuici asupra lor, telefoane mobile, iar în unul din cazuri cu un ceas inteligent special achiziţionat pentru a permite fraudarea examenului. „Unitățile de învățământ cu cea mai mare rată de promovabilitate sunt CN «Frații Buzești» Craiova (100%), CN «Carol I» Craiova (98,45%), CN «Elena Cuza» Craiova (95,99%), Liceul Teologic Adventist Craiova (94,59%), CNP «Ștefan Velovan» Craiova (93,02%). Unitățile de învățământ cu cea mai mică rată de promovabilitate sunt: Liceul Tehnologic «Petre Baniță» din Călărași (5%), Liceul Tehnologic «Ștefan Anghel» din Băilești (2,5%), Liceul Tehnologic Special «Beethoven» Craiova (0%)“, a precizat Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt la ISJ Dolj.
După ce reprezentanţii Ministerului Educaţiei au făcut publice pe site-ul instituţiei rezultatele de la bacalaureat, la unităţile de învăţământ doljene au fost afişate listele. Mulţi dintre cei care şi-au văzut, ieri, mediile au fost nemulţumiţi de notele primite, în special la limba română, şi au declarat că vor depune contestaţie. Cătălin Popescu a obţinut media 8,64. Vrea să urmeze Facultatea de Teologie din Craiova. „La română am luat 8,25, mult mai puţin decât mă aşteptam. Nu sunt singurul în această situaţie, dintre colegii mei 90% au aceeaşi părere. Voi depune contestaţie, vreau ca lucrarea să-mi fie recorectată de o altă comisie“, a spus tânărul. De aceeaşi părere a fost şi Bogdan Gheorghiu. A obţinut media 8,80, iar la limba română a fost notat cu 8,15. „Voi depune contestaţie pentru că ştiu că am tratat fiecare subiect, iar conform baremului trebuia să primesc cel puţin 9. Vreau să mă înscriu la Politehnică, iar această medie mă dezavantajează“, a spus Bogdan.
Toţi candidaţii nemulţumiţi de notele primite au avut posibilitatea să solicite recorectarea lucrărilor. Contestaţiile trebuia depuse în intervalul orar 16.00-20.00 la centrele de examen în care au fost susţinute probele. Pentru recorectare, Ministerul Educaţiei va decide judeţul unde vor fi recorectate lucrările candidaţilor din Dolj. Lucrările absolvenţilor de liceu doljeni care au susţinut examenul de bacalaureat au fost corectate în judeţul Argeş, iar profesorii doljeni au avut de corectat lucrările elevilor din judeţul Timiş.

Promovabilitatea în Oltenia

Ieri s-au afişat rezultatele examenului de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2015. La nivelul regiunii Oltenia, promovabilitatea a fost astfel: pe primul loc se află judeţul Vâlcea, unde 65,22%  dintre elevii de clasa a XII-a au reuşit să promoveze examenul maturităţii. În Dolj s-a înregistrat un procent de promovabilitate de 60,48%, ceea ce l-a clasat pe locul doi. La nivelul judeţului Gorj, 53,5% din totalul elevilor înscrişi au luat note de trecere, în Olt a fost un procent de promovabilitate de 57,1%, iar în Mehedinţi 51,9% dintre candidaţi au luat examenul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS