5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljȘantiere în școlile din Craiova

Șantiere în școlile din Craiova

Noul an școlar a început pentru unii dintre directorii de unități școlare din Craiova cu speranța că se vor finaliza șantierele deschise fie pentru modernizarea spațiilor de învățământ, fie pentru construirea unor noi clădiri. Lucrările se derulează uneori anevoios. Așa se face că cel mai vechi șantier este la Școala Gimnazială „Sfântul Dumitru“ din Craiova, unde a început construcția unei extinderi încă din 2006. Noul corp de clădire ar asigura programul elevilor în două ture în loc de trei, cum este în prezent. 

Situată pe strada Unirii, Școala Gimnazială „Sfântul Dumitru“ are nu mai puțin de 841 de elevi. Potrivit directorului, în acest an școlar, chiar a mai crescut efectivul copiilor, care provin din diverse cartiere ale Craiovei. „Copiii din circumscripție sunt în procent de 40%, restul provin din cartiere precum Brazdă, Valea Roșie, dar și din zona centrală. Chiar dacă fac zilnic un drum lung de doi-trei kilometri, preferă să vină aici pentru că știu că este un corp de cadre didactice bine pregătit. Se observă acest lucru și din rezultatele obținute. Anul trecut, am avut opt elevi care ne-au reprezentat unitatea școlară la olimpiadele naționale, pe discipline. Cu premii s-au întors elevii de la matematică și informatică, fizică, educație tehnologică și limba franceză. Am avut, de asemenea, și 48 de elevi care au absolvit gimnaziul cu 10“, a precizat Alina Ciucă, managerul școlii.
Unitatea de învățământ este deficitară în ceea ce privește sălile de clasă. Are la dispoziție numai 12 clase și o sală de sport, procesul instructiv-educativ derulându-se în trei ture. „Este singura școală din județ cu un asemenea program. Pe tura întâi sunt clasele pregătitoare, clasa I și clasa a II-a, în tura a doua învață elevii de la clasa a III-a până la clasa a VI-a, iar în tura a treia sunt celelalte clase de gimnaziu“, a explicat directorul. De ani buni se așteaptă finalizarea unui corp de clădire, a cărui construcție a început încă din 2006. În acest fel s-ar mai da în folosință încă patru clase și s-ar putea trece la program de două ture. „Construcția este la roșu. Ar fi nevoie de finisaje interioare și de mobilier. Avem speranța că primăria va aloca bani. Nu s-a mai lucrat din 2009, dar responsabilitatea revine compartimentului de investiții din cadrul Primăriei Craiova“, a mai spus directorul școlii. Reprezentanții administrației locale spun însă că vina aparține constructorului. „La Școala «Sfântul Dumitru» din Craiova, lucrările nu s-au finalizat pentru că firma Caraiman, din județul Olt, care a preluat contractul, a intrat în insolvență și a durat foarte mult procedura de lichidare. În prezent, se derulează procedura de reautorizare a lucrării și se va face un alt proiect pentru a se stabili ce sumă ar mai fi de investit pentru terminarea lucrărilor. Intenționăm să finalizăm construcția până la sfârșitul acestui an școlar“, a precizat Radu Preda, administratorul public al Craiovei.

La Colegiul „Odobleja“, dispute pe clădire

O altă unitate de învățământ cu lucrări în derulare este Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova. Din decembrie 2014, a început reabilitarea unui corp de construcție, pe fonduri europene, având ca destinație 40 de laboratoare. Termenul inițial pentru finalizarea lucrării era mai 2015. Contractul însă s-a prelungit până pe 30 septembrie anul acesta. Nici la această dată însă investiția nu poate fi gata. „S-a prelungit termenul de execuție pentru 30 septembrie și încă se mai lucrează, dar nu în ritmul pe care l-am fi dorit. Este o mică problemă legată de necesitatea suplimentării fondurilor și așteptăm un răspuns din partea autorităților. Sperăm și suntem convinși de sprijinul pe care îl vom primi, astfel încât, dacă nu la 30 septembrie, cel târziu până la 31 decembrie, care reprezintă termenul de finalizare al liniei de finanțare pe fonduri europene, acest imobil să poată fi recepționat și dat în folosință“, a precizat directorul școlii, Aurora Simon. Lucrările se derulează greu și din cauza unor neînțelegeri. Numai o parte din clădire a beneficiat de investiții. Așa se face că este anvelopată doar jumătate din fațada clădirii. Probleme sunt și la interior. De exemplu, laboratorul de chimie nu a fost prevăzut cu instalație și mobilier specific.
Directorul colegiului, Aurora Simon, spune că totul a pornit de la măsurători. „Atunci când s-au făcut măsurătorile, au fost făcute eronat. Probabil nu s-a luat în calcul toată suprafața. Cel puțin, așa se vede acum, la final, când se constată că ar mai fi nevoie de o sumă de bani pentru finalizare. Sperăm ca banii să fie dați de Primăria Craiova sau de Agenția de Dezvoltare Regională“, susține managerul școlii. Reprezentanții administrației locale spun însă că banii pot fi alocați doar după recepționarea lucrării, făcută pe fonduri europene. „Când s-a făcut proiectul, o parte din clădire figura ca fiind a Colegiului «Ștefan Odobleja» și altă parte ca aparținând Liceului Electroputere. Din acest motiv, o parte din clădire nu a fost inclusă în investiții. Primăria Craiova poate aloca bani pentru a finaliza investiția, dar numai după recepționarea lucrărilor pe fonduri europene“, a precizat Radu Preda, administratorul public al orașului. Valoarea inițială a proiectului este de 2.744.972 de lei. Clădirea nu poate fi dată în folosință. Conducerea școlii susține că pentru finalizare ar mai fi nevoie încă de 130.000 de lei.

31 decembrie – termenul pentru campusul de la Liceul „George Bibescu“

Lucrări de anvergură se derulează și la Liceul „George Bibescu“ din Craiova. Încă din octombrie anul trecut a început construcția campusului școlar, o investiție în valoare de trei milioane de euro, finanțată din fonduri europene. Se lucrează de zor la două corpuri de clădire, unul cu 96 de locuri de cazare pentru elevi și zece garsoniere pentru profesori, iar altul cu ateliere școlare, laboratoare, cantină și sală de festivități. Totul este la roșu. Directorul liceului susține că întreaga construcție ar trebui să fie gata până pe 31 decembrie. „Lucrările sunt conform graficului. A fost o perioadă în avans, dar au apărut situații neprevăzute. Nu suntem însă în întârziere. Oricum, dacă nu ne încadrăm în termenii contractuali, nu vom primi banii. S-au făcut foarte multe lucruri, începând de la fundații și suntem la capitolul de anvelopare și finisaje interioare. Atelierele, sala de festivități și cantina sunt aproape de finalizare. Mai sunt câteva obiecte sanitare de instalat și zugrăvelile. La internat și la garsoniere s-au făcut compartimentările interioare. Și aici este aproape finalizată anveloparea și vor urma finisajele interioare“, a precizat Petre Cauc, managerul liceului. Au apărut însă mici modificări și în planul de utilizare a spațiilor de cazare. Garsonierele pentru profesori, cu o suprafață de 45 mp, în care este inclusă o cameră de 28 mp, baie și bucătărie proprii nu vor fi ocupate în totalitate. „Sunt zece garsoniere pentru profesori care nu au locuință, dar nu sunt atâtea cazuri la nivelul școlii. La momentul acesta, mă gândesc că spațiile care nu vor fi ocupate vor fi folosite pentru a oferi cazare delegațiilor care vor veni la școală sau în oraș. Suntem deficitari la spații de cazare pentru astfel de situații“, a mai spus managerul Petre Cauc. De altfel, odată ce va fi gata lucrarea, va fi nevoie și de suplimentarea personalului care să se ocupe de îngrijirea spațiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS