2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtenție la meniurile din grădinițe!

Atenție la meniurile din grădinițe!

Alimentația copiilor din grădinițele cu program prelungit trebuie asigurată conform Ordinului 1563/2008, care stabilește lista produselor nerecomandate. Brânza topită, șunca presată, rulada de pui, prăjiturile, produsele de patiserie, pateul sunt doar câteva dintre alimentele ce nu ar trebui să se regăsească în alimentația preșcolarilor. Nu de puține ori însă, acestea sunt incluse în meniu chiar de medicii și asistentele care se ocupă de stabilirea rației zilnice pentru copii. 

Grădinițele cu program prelungit asigură 70% din necesarul alimentar al unui copil, pentru că în aceste unități se acordă două mese principale, micul dejun și prânzul. Medicii spun că, din cauza alimentației nepotrivite, tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu obezitate.
România ocupă locul trei la obezitatea infantilă în Europa, după cum arată datele OMS. Acești copii sunt predispuși din primii ani de viață la boli cardiovasculare și diabet, boli specifice până acum adulților, dar care în ultimul timp apar și la copii. „Obezitatea este tot mai frecvent întâlnită la copii din cauza stilului de viață nesănătos. Alimentația pe care copiii o primesc la grădiniță și școală este foarte importantă pentru dezvoltarea organismului și pentru evitarea apariției obezității și a altor boli. Alimentația trebuie să fie cât mai diversificată calitativ și moderată cantitativ. Combinațiile dintre alimente sunt foarte importante. Nu se poate ca la felul întâi copilul să mănânce ciorbă de cartofi și la felul doi să i se dea macaroane cu pesmet, pentru că în acest meniu există numai glucide, nu are proteine, lipide. Trebuie să aibă salată, un ou, o bucată de carne albă“, a spus dr. Mihaela Vladu, medic primar diabet și boli de nutriție.

„Gustări dulci avem biscuiți, preparate de patiserie“

Meniul din grădinițe este afișat zilnic la avizier și nu de puține ori ridică semne de întrebare și părinților. Unul dintre aceștia a trimis o sesizare redacției GdS, prin care atrage atenția că la Grădinița cu program prelungit „Nicolae Romanescu“ din Craiova, în meniul copiilor se regăsesc mezeluri, brânză topită și produse de patiserie. Managerul unității de învățământ spune că de asigurarea alimentației se ocupă o întreagă echipă. „În grădinița noastră se pregătește hrana pentru aproximativ 250 de preșcolari zilnic și e o echipă întreagă care veghează asupra alimentelor care se pregătesc copiilor, începând cu personalul din bucătărie, administratorul și apoi personalul medical, constituit din două asistente, care lucrează în ture, și medicul, care vine două zile pe săptămână. Este foarte greu să asiguri diversitatea, cantitatea și calitatea mâncării și să te asiguri că și mănâncă copiii. Nu tot ce este permis este și plăcut. Există un Ordin al Ministrului 1563/2008 pentru aprobarea listei cu alimente nerecomandate preșcolarilor și încercăm să respectăm prevederile acestui ordin, însă sunt situații în care mai apelăm și la unul-două alimente din acea listă, preparate însă din carne de pui. Mezelurile pe care le-am dat la grădiniță au fost șunca presată și rulada din pui. A mai fost o situație când s-a dat brânză topită“, a explicat Laura Ușurelu, directoarea Grădiniței cu program prelungit „Nicolae Romanescu“ din Craiova.
La desert însă, copiii primesc și dulciuri. „Ca și gustări dulci, avem biscuiți, preparate de patiserie de la o cofetărie din Craiova care respectă normele igienico-sanitare“, a mai spus directoarea. Instrucțiuni despre ce produse nu ar trebui să conțină meniul au fost date într-o ședință la ISJ Dolj. „Ni s-a spus să eliminăm ingredientele gen pateu, crenvurști, mezeluri, hamburgeri, cartofi prajiți, pizza. Acestea nu au fost servite în grădinița noastră. Este adevărat că mai sunt evenimente, gen ziua lor, când mai vin cu bomboane de acasă și nu poți să le înfrângi această dorință de a-și petrece aniversarea cu colegii. O să încercăm să interzicem bomboanele și prăjiturile“, a mai spus managerul Grădiniței „Nicolae Romanescu“.

„Ca mezel folosim doar șunca din piept de pasăre“

Pentru a vedea ce meniu se asigură în alte unități de învățământ preșcolar cu program prelungit, am mers și la Grădinița „Tudor Vladimirescu“ din Craiova. Asistenta medicală din unitate, Luminița Nețoiu, ne-a prezentat meniul pentru această săptămână, precizând că este făcut conform ordinului Ministerului Sănătății privind alimentația preșcolarilor. Cu toate acestea, în meniu se observă că sunt prezente mezeluri și cașcaval. „Marți (ieri – n.r.) avem ceai de fructe cu lămâie, șuncă presată de pasăre și telemea la micul dejun, la ora 10.00 avem fructe, care variază de la o zi la alta. La prânz servim supă cu crutoane, musaca de orez cu piept de pasăre și cu salată, în care se regăsesc spanac, salată verde și mai multe frunze verzi. La gustare avem portocale. Miercuri avem lapte cu cereale tip musli, la ora 10.00 se dau legume. Pentru prânz avem mămăliguță cu brânză și smântână, un fel de mâncare care este foarte cerut de copiii, varză a la Cluj, după-amiază le dăm cozonac cu stafide. Joi, în meniu se regăsește din nou ceai de fructe cu lămâie, unt și cașcaval, iar la ora 10.00 fructe. La prânz vor avea supă-cremă de broccoli și cartofi natur cu somon la tavă, altă dată este file de șalău sau file de macrou, dacă găsim proaspăt. Ca mezel, folosim doar șunca din piept de pasăre. Nu le dăm brânză topită, crenvurști. Meniul se face în colaborare cu medicul unității, cu doamna director, și este avizat de Direcția de Sănătate Publică Dolj, unde noi ducem anchete alimentare lunar“, a explicat Luminița Nețoiu.
La această unitate de învățământ, managerul a pus un afiș pe ușa de intrare prin care se precizează că preșcolarii nu mai au voie să vină cu prăjituri, tort și suc la evenimentele aniversare.

DSP Dolj: Medicii școlari sunt responsabili de meniu

O altă unitate pe care am vizitat-o este Grădinița cu program prelungit „Sfânta Lucia“ din municipiu. Ieri, preșcolarii aveau la micul dejun ceai de fructe de pădure cu lămâie și pâine cu pateu de pasăre, iar la gustare, biscuiți și fructe. „Meniul se face din produse proaspete de carne de pui și vită. Nu se dă nimic congelat. Ca și lactate avem numai lapte proaspăt, telemea pe care o folosim și la macaroane, dar și la cartofii gratinați. Le mai dăm și cașcaval. Crenvurști și mezeluri nu le dăm, nici brânză topită, nici margarină, doar unt. Ca și gustări dulci, mergem pe produse de patiserie, pe cornuri cu gem sau cașcaval și biscuiți cu lapte sau biscuiți cu fructe. Fructe se dau în fiecare zi. Trebuie să asigurăm 1.600 și 1.800 de calorii pe zi“, a precizat Lidia Bălașa, administratorul grădiniței.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj (DSP) spun că responsabilitatea meniului pe care copiii îl primesc la școală sau grădiniță este pusă pe umerii medicului din respectiva unitate. Inspectorii DSP susţin că evaluează meniurile servite de copii atunci când Ministerul Sănătății (MS) cere controale tematice sau când există reclamații. Părinții nemulțumiți de alimentele pe care copiii le consumă în unitățile școlare pot face reclamație către DSP Dolj. „În fiecare vineri, medicul din școală, grădiniță, creșă stabilește meniul pentru săptămâna următoare. Medicul școlar trebuie să calculeze și numărul de calorii pentru fiecare grupă de vârstă. Recomandările specialiștilor DSP sunt să nu se dea mezeluri, brânză topită, alimente care sunt nepotrivite pentru organismul copiilor. DSP face controale tematice atunci când solicită MS sau atunci când se primesc reclamații. Inspectorii noștri au descoperit o dată că se dădea copiilor file de somon, el este bun, dar nu se recomandă copiilor de grădiniță. Dacă părinții consideră că meniul nu este potrivit, trebuie să sesizeze medicul de la școală sau grădiniță. De asemenea, aceștia pot să facă reclamație și către DSP, iar inspectorii merg să verifice“, a spus Ștefan Popescu, purtător de cuvânt la DSP Dolj.

Specialiștii în nutriție spun ce nu trebuie consumat

Specialiștii în nutriție atrag atenția asupra efectelor nocive pe care mezelurile le au asupra organismului copiilor. Bogate în E-uri, chimicale și calorii goale, mezelurile nu trebuie să facă parte din regimul alimentar zilnic al unui copil. Preparatele în care se folosește carne tocată nu sunt recomandate în colectivități. „În principiu, în colectivități nu ar trebui să se consume carne tocată. Alimentația ar trebui să se bazeze mai mult pe legume, fructe. Mezelurile nu sunt recomandate în alimentația copiilor pentru că au un conținut mare de nitriți și nitrați. Acestea conțin mulți conservanți tocmai pentru a rezista pe rafturile magazinelor. Nu înseamnă că mezelurile trebuie excluse total din alimentație, ideea este să nu fie consumate în cantități mari. Se poate consuma un crenvurșt o dată pe săptămână, dar nu mai mult. Ideal ar fi ca pateul pe care copiii îl consumă să fie preparat în casă, din ficat de pui. Dacă te uiți pe eticheta acestui produs, vezi scris cu litere foarte mici tot felul de aromatizanți. Brânza topită este bine să fie înlocuită cu cea de vacă. Margarina nu este recomandată, mai degrabă un strat subțire de unt, dimineața“, a explicat dr. Mihaela Vladu, medic primar, specialist în diabet și boli de nutriție.
Medicul a mai spus că la prânz copiii ar trebui să mănânce ciorbă de legume sau de pui, nu de perișoare, pentru că aceasta conține carne tocată, care trebuie evitată. La felul doi ar trebui să se consume pilaf de orez, mâncare de cartofi, mâncare de fasole verde și carne fiartă sau preparată la cuptor, nu prăjită. Trebuie însă evitată carnea roșie, carnea de vită, pentru că aceasta conține acizi grași de tip trans care sunt nocivi pentru organism. „Desertul ar trebui să fie pe bază de fructe. Trebuie evitate dulciurile din comerț. Nu este bine să se consume nici iaurtul cu fructe din comerț, pentru că, de fapt, acesta este iaurt care conține colorant cu aromă de fructe. Nici cârnații nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor. Au un conținut mare de grăsimi saturate, în plus au și mult piper și alte substanțe care nu fac bine organismului. Iar cașcavalul este bine să fie consumat de copii după vârsta de 10-12 ani, dar nu la doi-trei ani“, a precizat specialistul în diabet și boli de nutriție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS