13.1 C
Craiova
luni, 27 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljElevi în clasa I la vârste de peste 18 ani

Elevi în clasa I la vârste de peste 18 ani

Elevii care au împlinit 10-11 ani și nu au frecventat nici o formă de învățământ se pot înscrie în clasa I, dar numai la unitățile de învățământ care au programul educațional „A doua șansă“. În bănci însă nu sunt numai elevi minori, ci și unii care au trecut de vârsta majoratului, având 18 și chiar 40 de ani.

În județul Dolj sunt doar cinci unități școlare pentru învățământ preuniversitar care au programul „A doua șansă“. Una dintre acestea este Școala „Ion Creangă“ din Craiova, care poate școlariza în cadrul acestui program elevi numai pentru clasele primare. Cei înscriși parcurg doi ani școlari într-unul singur. „Avem două clase în programul «A doua șansă». Una se află în clădirea de la sediul central al școlii, de pe strada Brestei, iar cealaltă clasă de elevi este la structura de la Cernele. Efectivele sunt de câte 12 elevi. Vârsta lor trebuie să depășească cu patru ani vârsta de școlarizare la învățământ de zi. De exemplu, dacă vor să se înscrie în clasa I trebuie să aibă minimum 10 – 11 ani. Avem și elevi minori, dar și elevi adulți care au împlinit 18 ani. Unii au familii. Școlarizarea se face în alt sistem. Nu pe ani de studiu, ci pe niveluri de studiu. Adică, într-un an școlar ei fac doi ani. Practic, semestrul I înseamnă clasa I, iar semestrul II, clasa a II-a. Pentru a trece însă din clasa I în clasa a II-a trebuie să susțină o testare prin care fac dovada că au dobândit cunoștințele necesare să treacă la nivelul următor. Dacă nu se prezintă la evaluare, nu mai pot continua studiile. Și în acest an școlar am avut inițial 14 elevi și au rămas 12“, a declarat Angela Soare, directorul adjunct al Școlii gimnaziale „Ion Creangă“ din Craiova.

Nu mai pot fi angajați fără învățământ primar

Cadrele didactice care se ocupă de școlarizarea acestor elevi spun că principalele motive care i-au adus în bănci pe mulți dintre ei sunt că nu se pot integra pe piața muncii din țară și din străinătate și că nu pot obține permisul auto. Unii au ales să învețe pentru că, spun ei, nu se pot descurca fără cunoștințele minime. Larisa Constantin are 18 ani și s-a hotărât să se înscrie la școală pentru că până la această vârstă nu știa să scrie și să citească: „Sunt în clasa a II-a și am 18 ani. Am venit din toamna anului trecut la școală să învăț să citesc pentru că nu mă pot descurca. Îmi era foarte greu. Am luat-o cu clasa I și am învățat. Fără carte nu pot face nimic, nu pot să muncesc, nu mă angajează nimeni“. Tânăra are colegi de clasă trecuți de 40 de ani. Potrivit învățătoarei Simona Rădoi, aceștia sunt părinți ai unor elevi care frecventează școala la zi. „Cea mai mare elevă are 42 de ani, este mama a doi copii care a spus că își dorește și ea să învețe să scrie ca să îi poată ajuta și pe cei mici la teme și să se descurce și ea să facă măcar o cerere. În această clasă mai sunt încă trei elevi care sunt părinți. Sunt, de fapt, mame care nu frecventează zilnic cursurile pentru că au copii de crescut, dar au învățat să scrie și să citească“, a spus cadrul didactic. Printre ei sunt și elevi de 12 ani. Sara are această vârstă și urmează programul „A doua șansă“ pentru că, până acum, nu a avut certificat de naștere. Colegul de bancă este Adrian care spune că nu a frecventat școala până la 12 ani pentru că a stat să-i crească pe frații săi mai mici.
Elevii care urmează o astfel de formă de învățământ primesc diploma de absolvire a învățământului primar după doi ani școlari în care au câte trei ore pe zi, materiile principale fiind limba română, matematică, o limbă modernă și o disciplină opțională. Cu diplomă se pot înscrie la învățământul gimnazial. „Programul «A doua șansă» este finanțat de la Ministerul Educației în cinci unități școlare din județ. Pe lângă Școala «Ion Creangă», care are doar învățământ primar, există și Școala «Anton Pann», care are și învățământ gimnazial și Școala din Mofleni. La gimnaziu ei nu mai parcurg doi ani școlari într-unul, ci se învață ca la forma de zi. La fel este și la Liceul Auto din Romanești și la Liceul din Filiași, care pregătește nu numai pentru învățământ primar, gimnazial, ci și în forma liceală. La a doua șansă se pot înscrie cei care au făcut activități practice și au abilități de buni zugravi, faianțari. Ei obțin o diplomă care le atestă aceste competențe după trei ani de liceu, practic după finalizarea clasei a XI-a“, a declarat Lucian Cherata, inspector școlar în cadrul ISJ Dolj. Înscrierile pentru programul „A doua șansă“ se fac până la 1 octombrie, dată la care acești elevi încep cursurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS