6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEducatieMai puţini candidaţi la Medicină decât anul trecut

Mai puţini candidaţi la Medicină decât anul trecut

900 de absolvenți de liceu au susținut ieri concurs de admitere la Universitatea de Medicină  și Farmacie din Craiova (Foto: GdS)
900 de absolvenți de liceu au susținut ieri concurs de admitere la Universitatea de Medicină
și Farmacie din Craiova (Foto: GdS)

Aproximativ 900 de absolvenți de liceu au susținut, ieri, concurs de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, pentru domeniile Medicină Generală, Medicină Dentară și Farmacie. Evaluarea a durat trei ore, iar la ieșirea din săli, candidații au precizat că, spre deosebire de anul trecut, concurența este mai mică. În urma afişării rezultatelor, cea mai mică notă de admitere a fost 8,92 la Medicină Dentară, unde au fost şi cei mai mulţi candidaţi pe loc. În schimb, la Medicină Generală, ultimul admis a avut nota 9,31, iar la Farmacie ultima notă a fost 9,51.

Pentru Medicină Generală, anul acesta au fost 621 de candidați pe 209 locuri la buget, fiind aproximativ trei candidați pe loc, spre deosebire de sesiunea anterioară, când au fost 671 de înscriși. Ca și în anii anteriori, concurenții au avut de ales între două tipuri de teste-grilă, unul cu întrebări din biologie și chimie și altul din biologie și fizică. Cei care au ieșit primii din săli s-au arătat încrezători că vor obține un rezultat bun, declarând că au ales acest domeniu din convingerea că au vocație. „Nu a fost greu deloc. Eu am susținut examen la chimie și biologie. Cred că voi obține un rezultat bun. Am ales medicina pentru că îmi place. Cred că asta este vocația mea“, a spus William Băileșteanu. Au fost și candidați care au declarat că de mici și-au dorit să devină medici. „Am optat pentru Medicină Generală. Asta am vrut de mică. Sper să reușesc să îmi îndeplinesc această dorință. În plus, în prezent, medicina este un domeniu care oferă stabilitate. Va rămâne de văzut dacă voi alege să-mi desfășor activitatea în țară sau în străinătate“, a spus Irina Țoană. Nici emoțiile nu au lipsit. „Am avut mari emoții. Mă așteptam să fie mai greu, dar a fost ca la simulare. Am dat examen la biologie și chimie. Au fost 60 de grile la biologie și 40 la chimie. Nu cred că am greșit ceva. Pentru mine, medicina este un domeniu care mă pasionează. Părerea mea este că dacă un domeniu te pasionează, atunci îți oferă și stabilitate. Îmi doresc să fac carieră în țară, poate, în domeniul cardiologiei“, a declarat Andrei Flavius.

Farmacia oferă mai multe oportunități

Pentru domeniile Farmacie și Medicină Dentară, concurența a fost de patru și, respectiv, cinci candidați pe loc. Din datele de la înscrieri, la Farmacie au fost 118 candidați pe 29 de locuri finanțate de stat, iar la Medicină Dentară au fost 176 de candidați pe 34 de locuri la buget.
Cei care au ales aceste specializări au spus că, spre deosebire de anul trecut, concurența este în scădere și că alegerea a fost făcută din convingerea că vor avea mai multe oportunități de angajare. Și nici examenul nu a părut să fie dificil, conform declarațiilor candidaților.
„Am optat pentru Farmacie. A fost destul de ușor. Concurența este mai slăbuță decât anul trecut, când au fost și șase candidați pe loc. Am mari speranțe că voi reuși să fiu admisă. Am ales această facultate pentru că voi avea o meserie ușoară după absolvire. Am rude care lucrează în domeniu“, a spus Andrada Cișmașu. „Eu am ales Farmacia pentru că este o facultate bună, în sensul că oferă mai multe oportunități după absolvire decât dacă m-aș specializa în alt domeniu, cum ar fi contabilitatea. Fiecare își alege însă domeniul în funcție de ceea ce îi place“, a spus Andreea Dinte. Printre candidați au fost și băieți. „Eu am ales această facultate pentru că este de viitor și merită. În domeniul farmaceutic, chiar sunt șanse de angajare, spre deosebire de alte domenii. Am mers să văd cum se procedează într-o farmacie. Am făcut un fel de practică și îmi place. Este un domeniu care nu necesită muncă fizică. Subiectele nu au fost dificile. Rămâne de văzut dacă voi reuși la buget sau la taxă“, a spus Matei Andrei. Concursul de admitere continuă și mâine pentru specializările Tehnică Dentară, Asistență Medicală Generală, Balneofiziokinetoterapie și Recuperare și Moașe, la care sunt înscriși 437 de candidați. Cea mai mare concurență se anunță la Tehnică Dentară, unde sunt 92 de candidați pe nouă locuri, și la Asistență Medicală Generală – 257 de înscriși pe 29 de locuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS