2.2 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEducatieMedii mici la admiterea de la Universitatea din Craiova

Medii mici la admiterea de la Universitatea din Craiova

Ultima medie de admitere la multe specializări din cadrul Universității din Craiova a fost 6 (Foto: arhiva GdS)
Ultima medie de admitere la multe specializări din cadrul Universității din Craiova a fost 6 (Foto: arhiva GdS)

Prima sesiune de admitere la Universitatea din Craiova s-a încheiat la sfârșitul lunii iulie, iar rezultatele arată că la toate cele 12 facultăți a fost cel puțin o specializare la care ultima medie de admitere a fost între 5 și 6, indiferent dacă selecția s-a făcut pe baza unor probe suplimentare sau doar pe bază de dosar, ținându-se cont, în principal, de media de la bacalaureat. Chiar și în aceste condiții, au rămas sute de locuri libere la buget, dar și la taxă, care vor fi scoase din nou la concurs începând cu 5 septembrie.

Facultatea cu cele mai multe locuri libere, după cum arată rezultatele admiterii, este Ingineria Electrică. Cele 276 de locuri la buget au atras doar 123 de studenți și au rămas 153 de locuri libere la buget disponibile la specializările Electromecanică (42 de locuri), Inginerie electrică și calculatoare (32 de locuri), Informatică aplicată și inginerie electrică (20 de locuri), Ingineria sistemelor electroenergetice (26 de locuri), Echipamente și instalații de aviație (10 locuri) și Ingineria și protecția mediului (23 de locuri). Ultima medie de admitere la această facultate a fost 6,06. Pentru a atrage noi candidați s-a publicat deja calendarul de admitere pentru a doua sesiune, conform căruia se vor face înscrieri în perioada 5 – 23 septembrie.
De asemenea, la Facultatea de Științe, specializările la care s-au ocupat toate locurile la buget au fost Geografia și Geografia turismului, la care ultimele medii de admitere au fost 7,21 și 6,38. La această facultate au mai rămas însă 59 de locuri libere la buget, cei mai puțini studenți admiși fiind la Chimie, doar nouă admiși pe cele 25 de locuri la buget, dar și la Fizică, fiind cinci candidați admiși pe cele 20 de locuri, și la Fizică medicală – 26 de candidați pe 40 de locuri la buget. Ultima medie de admitere nu a depășit 6,50. Chiar și la specializări cum ar fi Matematică și Matematică-Informatică, ultimii candidați admiși au avut între 6,23 și 6,48.
În topul facultăților cu multe locuri libere se află și Automatică, Calculatoare și Electronică, unde sunt 28 de locuri libere la buget și 72 de locuri la taxă. De asemenea, la Economie și Administrarea Afacerilor sunt locuri libere la taxă la toate specializările, la care se adaugă 18 locuri la buget la specializarea Finanțe Bănci și câte un loc tot la buget la specializarea Informatică Economică și la specializarea Statistică și previziuni economice.

5,12, ultima notă la Drept

La Drept continuă selecția studenților pe bază de examen. Ultimul admis anul acesta pe cele 165 de locuri la buget a avut nota 5,12 la testele de Limba română. Note mai mari au fost la Administrație Publică, la care admiterea a fost pe bază de dosar, ultimul candidat având 7,79. Tot pe baza unor probe eliminatorii s-a susținut admiterea și la Facultatea de Teologie, unde nu s-au ocupat toate locurile. La Artă Sacră au fost admiși 17 candidați, deși au fost scoase la concurs 27 de locuri numai la buget, ultima medie fiind 6,07. La Teologie Pastorală Ortodoxă s-au ocupat toate locurile, dar ultima notă a ajuns și la 5,82. Și la facultățile de Agronomie și Horticultură, ultimii admiși au avut medii între 6 și 7. La aceste facultăți au rămas însă locuri libere în special la taxă, cele mai multe fiind Montanologie și Măsuri Terestre. De asemenea, la Mecanică, ultimul admis a avut 6,04. La această facultate însă, numărul exact al locurilor libere va fi comunicat în septembrie. Nici Facultatea de Educație Fizică și Sport nu a publicat o situație a locurilor libere.

La Litere a fost cea mai mare medie de admitere

În ceea ce privește facultățile umaniste, la Științe Sociale au mai rămas locuri libere la buget la Filosofie (patru locuri) și la Sociologie (două locuri). La această facultate singura specializare la care studenții au fost admiși cu medii peste 8 este Asistență Socială. În rest, atât la specializările la care au mai rămas locuri libere, cât și la Istorie, Relații Internaționale, Științe politice ultimii candidați nu au trecut de 6,70.
Tot la profilul umanist se înscrie și Facultatea de Litere, care a înregistrat și cea mai mare concurență la specializarea Învățământ primar și preșcolar, ai căror absolvenți au posibilitatea de a se încadra ca învățători sau educatoare. Ultimul admis la această specializare după ce au avut și probe eliminatorii a avut media 8,75. Cu medii peste 7 au fost admiși candidații de la specializările Traducere și interpretare, Engleză și o limbă străină, precum și la Jurnalism. Medii de 6 au fost la Comunicare și Relații Publice, dar și la Limba și literatura franceză și o limbă străină. Pentru admiterea pe locurile rămase libere, fiecare facultate își va stabili un calendar propriu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS