Elevul de serviciu pe școală trebuie să dispară, este precizarea Ministerului Educației, făcută atât în vacanța de vară, cât și la începutul acestei luni în videoconferința cu inspectorii școlari. Cu toate acestea, multe unități de învățământ din Craiova și județ mențin serviciul pe școală prin regulamentele de ordine interioară. Atribuțiile elevului de serviciu prevăd să nu permită accesul persoanelor străine în cancelarie, să nu lase elevii pe holuri în timpul orelor, să verifice în timpul desfășurării cursurilor dacă sunt elevi sau persoane străine la toalete școlii, să semnaleze profesorului sau directorului de serviciu incidentele din unitatea școlară. În Craiova, într-o unitate de învățământ sunt zilnic câte zece elevi care fac de serviciu pe școală.
Termenul de elev de serviciu a fost introdus pentru prima dată prin Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ, însă din anul 2016, odată cu adoptarea unui nou regulament, acest termen nu mai apare. Cu toate acestea, elevul de serviciu există în continuare la multe unități școlare. Ministrul educației, Liviu Pop, a precizat că elevul de serviciu ar trebui să dispară pentru că în ziua respectivă nu mai participă la orele de curs. Nu a apărut însă nici un act normativ care să interzică acest lucru. În Dolj, școlile s-au împărțit în două categorii, unele care continuă serviciul pe școală și altele care au renunțat. În unitățile școlare în care s-a decis menținerea elevului de serviciu, acest lucru este stabilit prin Regulamentul de Ordine Interioară. De exemplu, la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, unde există portari angajați, dar și post de Poliție Locală, s-a decis ca serviciul pe școală să fie făcut zilnic de maximum zece elevi. Regulamentul a fost aprobat de Consiliul de Administrație al unității de învățământ, care stabilește și modul lor de distribuire. Sunt patru elevi la intrarea în școala mare (doi pe fiecare tură), doi elevi la intrarea în școala mică și patru elevi în corpul 5 de clădire (câte doi pe tură). În schimb, numărul de profesori de serviciu este de maximum șase pe zi. Atribuțiile elevilor sunt numeroase și vizează impunerea disciplinei. Astfel, elevii de serviciu supraveghează disciplina elevilor în pauză, îi observă pe cei care produc incidente sau distrug bunuri materiale și anunță profesorul de serviciu, supraveghează ca în timpul orelor pe holuri sau în grupuri sanitare să nu fie elevi sau persoane străine. De asemenea, elevii de serviciu au obligația de a aduce la cunoștința profesorului sau directorului de serviciu orice incident apărut în timpul programului, cum ar fi bătăi, stricăciuni, pătrunderea persoanelor străine, clase care deranjează orele. Aceste atribuții revin elevilor din clasele a VI-a până la clasa a XII-a inclusiv, adică și copiilor de 12 ani, dar și celor care au 18 ani.
Întrebat dac poate renunţa la acest serviciu pe școală, managerul unității, Angel Stăiculescu, a răspuns că nu poate să dea un punct de vedere până nu primește aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Ulterior, managerul a precizat că „va face modificări în momentul în care legislaţia va fi schimbată. În prezent, elevii de serviciu au un rol important în a observa şi raporta ceea ce se întâmplă la nivelul şcolii în timpul orelor de curs. Ei nu trebuie să intervină în rezolvarea incidentelor, ci doar au rol de a raporta profesorului de serviciu“. De altfel, şi reprezentanţii ISJ Dolj au spus că rămân valabile regulamentele interne ale şcolilor pâna la apariţia altor precizări din partea Ministerului Educaţiei care să interzică serviciul elevilor pe şcoală.
Managerii spun că și-au dat acordul și părinții
Numărul școlilor care au elevi de serviciu nu este deloc mic. Acest serviciu se face și la unitățile gimnaziale din Craiova, unii manageri susținând că așa au cerut părinții, pentru a responsabiliza copii. La fel și la liceu. Atribuțiile sunt însă diferite. La Colegiul Național „Nicolae Titulescu“, elevii de serviciu trebuie să nu permită intrarea persoanelor străine în cancelarie, să interzică elevilor să stea pe hol în timpul orelor, să asigure paza la cele două intrări în școală și să răspundă la solicitările serviciului secretariat și ale conducerii liceului. Atribuțiile sunt menționate în regulamentul de ordine interioară. Managerul liceului, Ionel Bogdan, a precizat că pe regulamentul de organizare a serviciului pe școală și atribuțiile pentru elevi și-au dat acordul și părinții. „Anual, regulamentul intern este discutat cu comitetul reprezentativ al părinților, care vine cu propuneri și cu noutăți. Și pentru acest an s-a aprobat serviciul pe școală“, a spus directorul, care a precizat că unitatea școlară are și pază, asigurată de angajații instituției. „Avem și paznic la intrarea în curtea școlii, iar elevii fac de serviciu în interiorul unității“, a precizat managerul.
Elevii de serviciu au dispărut din unele școli
Pe de altă parte, sunt și manageri de școli care au renunțat la elevii de serviciu, argumentul acestora fiind că în Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitare (ROFUIP), aprobat în 2016, se face referire doar la profesorul de serviciu. „Am renunțat la elevul de serviciu încă de anul trecut. Nu mai există în regulament și, prin urmare, cred că nu ar mai trebui să există în nici o altă unitate, odată ce nu este reglementat“, a precizat Lucia Croitoru, managerul Liceului de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova. Nici la Școala Gimnazială „Traian“ din Craiova nu mai sunt elevi de serviciu. De altfel, în ROFUIP, la articolul 193, se specifică faptul că autoritățile administrației publice locale asigură condițiile și fondurile necesare pentru implementarea și respectarea normelor de sănătate și securitate în muncă și pentru asigurarea securității copiilor/elevilor și a personalului în perimetrul unității de învățământ.