Primii absolvenți ai Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova după reînființarea unității școlare, în 2016, au trecut cu brio de examenul de bacalaureat și au reușit să fie admiși la instituțiile de învățământ militar spre care s-au îndreptat. 36 din cei 37 de elevi vor continua studiile în cadrul academiilor, iar unul la școala militară de maiștri și subofițeri, a precizat, pentru GdS, purtătorul de cuvânt al colegiului. Și pentru admiterea la aceste colegii militare a crescut concurența.
Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova și-a redeschis porțile în anul 2016, iar în această vară a fost înregistrată și prima promoție de absolvenți care a reușit să promoveze bacalaureatul, cea mai mică medie de promovare fiind aproape de 8. Elevii care au susținut bacalaureatul anul acesta au fost preluați în clasa a XI-a și au provenit din unități de învățământ militar, dar și din unități liceale civile. „În urmă cu doi ani, când s-a reînființat Colegiul Național Militar din Craiova, au venit copii din întreaga ţară, copii proveniți din medii familiale diferite, copii proveniți din medii educaţionale diferite, pe care i-am preluat în clasa a XI-a și pe care doi ani a trebuit să îi educi, să îi formezi și să le împărtășești din tot ceea ce tu, ca dascăl, trebuie să faci pentru un elev și în doi ani să îl aduci la nivelul unor copii cu care alții lucrează patru ani. Nu a fost ușor. Munca pe care cadrele didactice ale Colegiului Național Militar «Tudor Vladimirescu» din Craiova au depus-o cu aceste generații de copii a fost una fantastică. Rezultatele au fost pe măsură. Promovabilitatea a fost de 100% înainte de contestații. Media generală pe colegiu a fost 8,90, fapt care ne-a bucurat. Ultima medie de promovare a examenului național a fost aproape de 8“, a precizat Ioana Lădaru, purtător de cuvânt al Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova.
Programul a fost foarte încărcat
În ultimul an de liceu, elevii Colegiului Militar din Craiova s-au pregătit pentru bacalaureat, dar au susținut și o parte din probele de admitere la instituțiile de învățământ superior și au participat și la diverse competiții sportive. „Au demonstrat că la admiterea în învățământul superior au muncit cu tenacitate, cu seriozitate, pentru ceea ce înseamnă viitorul lor. Trebuie să luăm în calcul, și cu atât meritul este mai mare, prin faptul că programul zilnic al unui elev al Colegiului Militar nu este nici pe departe comparabil cu acela al unui elev dintr-un liceu civil. Trezirea este la ora 6.00, urmată de înviorare, programele administrative pe care trebuie să le susțină, activitatea intensă în ceea ce privește competițiile sportive la care ei participă. Sunt competiții în calendarul Ministerului Educației Naționale, unde participă alături de ceilalți colegi, dar trebuie să vă spun că există competiții sportive între instituțiile de învățământ liceal militar la care ei trebuie să participe și pentru care se pregătesc intens. Și pentru a fi admiși în învățământul superior militar și postliceal a trebuit să susțină, înainte de examenul de bacalaureat, probele sportive care erau eliminatorii. Adică acești copii au trecut din nou prin vizitele medicale, prin probele sportive, prin examenele specifice dinainte la categoria de forță“, a mai precizat purtătorul de cuvânt al colegiului.
Majoritatea absolvenților au reușit să fie admiși la academii militare cu diferite specializări. „Unul dintre absolvenți a fost admis la o universitate din Statele Unite ale Americii. Avem un alt absolvent student la Institutul Medico-Militar din București, la specializarea medicină generală. 12 dintre ei au optat pentru diverse specializări la facultățile din cadrul Academiei Tehnice Militare «Ferdinand I» din București și au fost declarați toți admiși. Zece vor studia la Academia Forțelor Aeriene «Henri Coandă» din Brașov, patru au fost admiși în rândul studenților Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» de la Constanţa, șapte dintre ei vor merge la facultăți din cadrul Academiei Forțelor Terestre «Nicolae Bălcescu» din Sibiu, unul a optat cu succes pentru Facultatea de Stat Major din cadrul Universității Naționale de Apărare și al 37-lea absolvent își va desăvârși pregătirea profesională la Școala Militară de Maiștri și Subofițeri a Forțelor Terestre «Basarab I» din Pitești. Procentul de reușită este de 100%“, a precizat Ioana Lădaru.
A crescut concurența la admitere
Numărul elevilor din Dolj care vor să studieze la un liceu militar a crescut, cel puțin așa arată datele de la înscriere. „Despre concurenţă vă spun că numai de la centrul militar zonal de la Craiova în acest an au plecat către centrele zonale de selecție și orientare 600 de dosare. 120 de locuri este cifra de școlarizare în Colegiul Național Militar «Tudor Vladimirescu», cifră de școlarizare care este similară pentru toate colegiile militare din România. Nu mai sunt locuri speciale pentru fete încă din 2017. Se intră în ordinea mediei. Se face o medie aritmetică între nota pe care au obţinut-o la testul de cunoștințe generale și media pe care au obținut-o la Evaluarea Națională plus 20% din mediile din gimnaziu. Din acest raport a rezultat media de admitere. Au fost note foarte mari. Acești copii au avut mult mai puțin timp de învățat decât cei din învățământul civil. Din luna februarie începe selecția. La Colegiul Militar din Craiova, aproape 350 de candidați au venit la probele eliminatorii. Puţin peste 250 după testare și din aceștia s-au ales cei 120 care au fost admiși în clasa a IX-a. Vor fi 75 de băieți și 45 de fete“, a precizat purtătorul de cuvânt al Colegiului Militar «Tudor Vladimirescu» din Craiova.
Elevii trec prin mai multe probe până ajung să susțină testul scris. „Probele sunt multe, sunt solicitante din punct de vedere fizic și până la urmă solicitante din punct de vedere material pentru unele familii, pentru că trebuie să te prezinți la biroul de informare din cadrul centrului militar județean, apoi trebuie să faci vizita medicală la spitalul militar la care ești arondat, conform centrului militar zonal sau centrului militar județean. Se dau acele probe sportive și testări psihologice și de aptitudini la centrele zonale, și de selecție, și de orientare. Cei din Oltenia merg spre Alba Iulia, după care în luna mai se susține testul de verificare a cunoștințelor la sediul Colegiului Național Militar «Tudor Vladimirescu». Sunt întrebări din programa școlară pentru clasa a VIII-a aprobată de Ministerul Educației Naționale, întrebări-grilă, sunt 20 de itemi la matematică și 10 itemi la limba și literatura română, iar nota minimă pe care trebuie să o obțină acești copii la testul de verificare a cunoștințelor este 6, pentru a merge mai departe către ierarhizarea finală“, a precizat reprezentantul Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova.