Peste 440 de copii din județul Dolj, care s-au înscris la clasa pregătitoare, își vor începe viața de școlar în colective mixte. Practic, acești copii vor învăța în aceeași clasă și în același timp cu elevi mai mari, având un singur profesor. Învățământul în regim simultan va fi în anul școlar următor în 93 de unități de învățământ, dintre care două sunt în Craiova.
Învățământul simultan, în care copii din ani de studiu diferiți trebuie să învețe în aceeași sală de clasă cu un singur profesor, este un fenomen care ar trebui redus, cel puțin așa prevede Legea educației naționale. Scăderea numărului de copii a făcut însă ca acest fenomen să continue. În județul Dolj, sunt 50 de localități, în care 93 de unități de învățământ, cele mai multe cu statut de structuri, vor include elevii de la pregătitoare în săli de clasă în care trebuie să învețe în același timp cu elevii din clasele I, a II-a, a III-a și a IV-a. Conform datelor Inspectoratului Școlar Județean Dolj, după prima etapă de înscrieri la clasa pregătitoare, pentru anul școlar 2019 – 2020 au fost deja înscriși 441 de copii care vor învăța în regim simultan. Mai sunt încă 115 locuri libere. Unități școlare care vor avea învățământ simultan sunt inclusiv în Craiova, la două unități de învățământ diferite. Este vorba de Școala primară Izvoru Rece, structură a Școlii gimnaziale „Decebal“ din Craiova, la care au fost aprobate trei locuri pentru clasa pregătitoare, din care după prima etapă de înscrieri au fost ocupate doar două locuri. Altă unitate de învățământ care va include copiii de la clasa pregătitoare printre elevi mai mari este Școala primară nr. 27 Popoveni- structură a Școlii gimnaziale „Gheorghe Bibescu“ din Craiova, care a aprobat zece locuri pentru pregătitoare, din care în prima etapă de înscrieri s-au ocupat șase locuri. Acest fenomen al învățământului simultan este și în localitățile apropiate de Craiova, la Bucovăț, Palilula, Almăj, Breasta, Leșile, Mischii, Pielești, dar și în localități situate mai departe, cum ar fi Vela, Argetoaia, Moțăței, Întorsura, Goiești, Tălpaș, Lipovu, Sadova, Calafat, Filiași. La Sadova, învățământul simultan a fost aprobat chiar pentru 17 locuri, din care după prima etapă de însrieri au fost ocupate opt.
În fiecare an, în Dolj se închid școli
Scăderea numărului de elevi a dus și la punerea lacătului pe ușile unor unități școlare cu statut de structuri.
Conform datelor pe care le are Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, în anul școlar 2017 – 2018 erau 187 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, care aveau 373 de structuri, în anul școlar 2018 – 2019 sunt 367 de structuri, iar în anul şcolar următor vor fi 360. Se vor închide cel puțin două școli primare. Una dintre școlile care nu vor mai fi în anul școlar următor va fi cea din satul Foișor, din comuna Drănic. Școala a fost modernizată în anii anteriori, fiind schimbat și mobilerul. Edilul comunei a precizat că a luat această măsură pentru a mai reduce învățământul în regim simultan. „Practic, nu mai sunt copii. Am luat iniţiativa de a-i muta şi pe cei din satul Foişor, pentru că am vrut să nu mai avem învăţământ în regim simultan. Clădirea școlii din satul Foișor va intra în conservare“, a precizat Andrei Marian Dănuţ, primarul comunei Drănic.
La Drănic mai este învăţământ simultan în satul Booveni, unde în aceeaşi sală învață copii din clasele I, a II-a, a III-a și a IV-a. În clasa respectivă, vor fi incluși în anul școlar următor și copii de pregătitoare. Au fost aprobate patru locuri la pregătitoare, fiind înscriși încă din prima etapă și tot atâția copii.
Altă şcoală primară care nu va mai funcţiona în 2019 – 2020 este Şcoala primară Gabru, din comuna Vârvoru de Jos. În clădirea școlii vor rămâne copii de grădiniţă.