Absolvenţii de liceu au susţinut ieri cea de a doua probă scrisă a bacalaureatului. În judeţul Dolj, faţă de prima probă scrisă a scăzut uşor prezenţa de la 95% la 94,2%. Şi de această dată, un nou candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. Astăzi este ultima probă a bacalaureatului, la o disciplină la alegere din aria sau profilul specializării.
Emoţii mari pentru absolvenţii de liceu. Ieri s-a desfăşurat cea de a doua probă scrisă a bacalaureatului. În funcţie de profil, aceştia au susţinut examenul la matematică sau la istorie. Proba s-a desfăşurat în 15 centre de examen, patru în judeţ şi 11 în Craiova. La fiecare centru de examen au fost şi zeci de părinţi care au trăit intens fiecare minut.
„În judeţul Dolj, în urma finalizării probei, s-au centralizat următoarele date: 4.156 de candidaţi înscrişi să susţină proba și 3.915 candidaţi au fost prezenţi. Dintre aceştia, la istorie au susţinut examenul 1.409 candidaţi, iar la matematică au fost cei mai mulţi, respectiv 2.506. Prezenţa a fost de 94,2%“, a precizat inspectorul şcolar general Monica Sună, preşedintele comisiei judeţene de bacalaureat.
Şi de această dată, un candidat a fost eliminat. „Candidatul eliminat susţinea proba la istorie, în centrul de examen de la Liceul Teoretic Energetic Craiova. Motivul eliminării a fost că a avut asupra sa telefonul mobil“, a mai precizat inspectorul şcolar general Monica Sună. Până acum, în județul Dolj au fost eliminaţi din bacalaureat cinci candidaţi care au fost găsiţi având asupra lor telefonul mobil.
Surpriza de la istorie
În ceea ce priveşte subiectele la cea de a doua probă scrisă a bacalaureatului, candidaţii care au susţinut examenul la istorie au precizat că surpriza acestei sesiuni a fost eseul de la ultima parte.
„Am susţinut examenul la istorie. La primul subiect am avut un text la prima vedere despre comunism. La subiectul al doilea a fost alt text despre perioada modernă. Surpriza a fost eseul de la ultimul subiect. A fost despre autonomii locale. A fost surprinzător pentru că este un subiect care nu s-a mai dat de mulţi ani. Nu ne aşteptam. Ne gândeam că o să avem ceva despre comunism sau despre perioada modernă“, a precizat o candidată care a susţinut examenul la centrul de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova.
Au fost şi candidaţi care au apreciat că subiectele au fost foarte uşoare. „Nu au fost subiecte de nivel mediu. Au fost subiecte foarte uşoare. Mie aşa mi s-a părut“, a spus un candidat de la centrul de examen de la Colegiul „Elena Cuza“ din Craiova.
Subiecte acceisbile şi la matematică
Și elevii care au susţinut examenul la matematică au spus că subiectele au fost accesibile. „Am fost la profil de matematică-informatică şi subiectele au fost stupid de uşoare“, a spus un candidat de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“. Au fost şi candidaţi care au susţinut că au fost şi subiecte cu capcane. „La primul subiect am avut cerinţe din toată materia. Am abordat toate cerinţele. Au fost şi cerinţe cu capcane, mai ales la un exerciţiu cu grafice, care a fost tot la prima parte. Era un subiect care necesita mai multă concentrare. Per ansamblu, pot spune că au fost cerinţe accesibile, mai uşoare în comparaţie cu simularea“, a spus altă candidată.
Absolvenţii de liceu trăiesc astăzi ultimele emoţii ale examenului. Aceştia susţin ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere din aria profilului sau a specializării. Primele rezultate ale acestei sesiuni se vor publica luni, 8 iulie, pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale.