Un craiovean este cel mai mic elev de 10 la evaluarea naţională din România. Elevul a studiat la Şcoala gimnazială „Gheorghe Ţiţeica“ din Craiova şi a susţinut examenul la 13 ani. El nu a avut carte de identitate la intrarea în sala de examen, ci s-a legitimat în faţa comisiei pe baza certificatului de naştere. Se numeşte Mihnea Nedelcuţă. Este însă o fire obiectivă şi are încredere în el. A reuşit să obţină media maximă depunând contestaţie la una dintre discipline. Rezultatul final îi dă posibilitatea să îşi urmeze fără emoţii visul de a alege un colegiu de top din Craiova.
A început viaţa de şcolar la 5 ani
Mihnea Nedelcuţă a studiat la Şcoala gimnazială „Gheorghe Ţiţeica“ din Craiova. Face parte din cei 31 de absolvenţi de gimnaziu din judeţul Dolj, care au promovat evaluarea naţională cu media 10. La nivel naţional, sunt 459 de elevi cu un astfel de rezultat, conform rezultatelor afişate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Mihnea se diferenţiază de colegii săi, absolvenţi de clasa a VIII-a, prin faptul că este mai mic decât ei.
Pentru Mihnea, viaţa de şcolar a început la cinci ani şi câteva luni. Astfel că a ajuns să fie absolvent de gimnaziu la 13 ani. În toţi anii a avut numai zece la clasă. Vârsta şi-a spus cuvântul însă în sala de examen.
Momentul legitimării în faţa comisiei este povestit de întreaga familie ca o întâmplare haioasă.
„L-am dat de mic la şcoală. Avea cinci ani şi câteva luni când a început clasa I, în 2005. A terminat gimnaziul la 13 ani. În sala de examen, el nu a avut buletin, ca şi ceilalţi elevi, şi a prezentat certificatul de naştere. Iniţial, profesorii din comisie au crezut că este pus pe glume, dar va împlini 14 ani după ce o să înceapă clasa a IX-a“, a spus tatăl elevului, Cristian Nedelcuţă.
Întâmplarea legitimării este povestită cu zâmbetul pe buze şi de Mihnea.
„Înainte de începerea probelor, comisia de supraveghere ne-a cerut cărţile de identitate. Când au ajuns la mine, eu am prezentat certificatul de naştere şi m-au întrebat unde este cartea de identitate. Nu aveam cum să prezint un asemenea act pentru că am doar 13 ani. Şi le-am spus motivul pentru care nu am carte de identitate. Atunci profesorii de la examen au început să râdă. Eram cel mai mic din sală“, povesteşte elevul.
A făcut contestaţie pentru a deveni elev de 10
La cei 13 ani ai săi, Mihnea a tratat examenul cu multă seriozitate şi obiectivitate. Primele rezultate nu-l plasau printre elevii de 10, pentru că la proba de limba şi literatura română a obţinut 9,40.
„Evaluarea naţională nu a fost un examen greu. A fost foarte uşor pentru că m-am pregătit foarte mult. Când am văzut primele rezultate am considerat că 9,40 la limba română nu este nota mea. Am fost sigur că am făcut o lucrare perfectă, fără greşeli. Şi am depus contestaţie“, a spus Mihnea.
Tatăl său nu a fost de acord cu reevaluarea lucrării. „Eu nu l-am lăsat să depună contestaţie. Este o problemă la aceste contestaţii. Nu ştiu din ce motiv, elevii nu îşi pot vede lucrarea, ca să ştie ce au greşit sau cum au fost notaţi. În urma discuţiei cu profesorul de română, el a luat decizia de a depune contestaţie“, a spus Cristian Nedelcuţă, tatăl lui Mihnea. În cele din urmă, Mihnea a arătat că are dreptate, obţinând nota maximă la limba română.
Pentru ce carieră va opta elevul de 10
Cu media zece la admitere, Mihnea Nedelcuţă a optat pentru Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“.
„Am optat pentru specializarea Ştiinţele Naturii de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Ştiu că este un colegiu în care se învaţă carte şi eu asta îmi doresc. Vreau să devin medic. Am ales acest domeniu pentru că am modele în familie, pe bunicii mei, dar şi ambii părinţi care au această profesie“, a spus Mihnea.
Elevul de zece a cochetat şi cu olimpiade şi concursuri şcolare. „În clasa a VII-a am fost la olimpiada judeţeană de biologie şi am obţinut premiul III. Anul acesta am fost şi la matematică, la judeţeană, şi la olimpiada de engleză la care am obţinut menţiune“, a spus Mihnea.
Elevul de zece îşi doreşte să facă performanţă şi la liceu. „Vreau ca în vacanţă să mă şi relaxez, dar şi să mă pregătesc pentru liceu. Voi repeta la biologie, la matematică, dar şi la română“, a spus Mihnea. În perioada următoare, va petrece timp şi cu colegii. Mihnea urmează să meargă într-o tabără la munte cu mai mulţi colegi de şcoală.