0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljElevi cu medii de 2 și 3, admiși la matematică-informatică sau filologie

Elevi cu medii de 2 și 3, admiși la matematică-informatică sau filologie

Rezultatele admiterii în clasa a IX-a arată că şi anul acesta sunt elevi cu medii de 2 şi 3 la liceu . Unii dintre ei vor învăța chiar și la clase de matematică-informatică, științele naturii sau chiar la filologie. La nivelul judeţului, mai mult de un sfert din specializările de la licee au elevi admişi cu medii sub 5.

La nivelul judeţului Dolj sunt 112 specializări pentru admiterea la liceu. La 37 de specializări, elevii au fost admişi cu medii sub 5. În general sunt licee cu clase tehnologice sau de economic și comerâ. Sunt însă și elevi admiși la matematică-informatică, ştiinţele naturii sau filologie cu medii de 2, 3 şi 4. Datele se găsesc pe site-ul Ministerului Educației Naționale, la rubrica admitere liceu.

De exemplu, la Liceul Tehnologic „Constantin Nicolaescu Plopşor“ din Pleniţa, la știinţele naturii ultima medie de admitere a fost 4,86. La Liceul Amărăştii de Jos, media de admitere la știinţele naturii a ajuns şi la 4,77. Cea mai mică medie de admitere la ştiinţele naturii a fost înregistrată la Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca, fiind 2,81. 

La matematică-informatică, la Liceul din Bechet, ultima medie de admitere a fost 4,82. La Liceul „Mihai Viteazul“ din Băileşti, la aceeaşi specializare ultima medie de admitere a fost şi mai mică, 4,14. Şi la Liceul Tehnologic „Alexandru Macedonski“ din Melineşti, anul acesta, la matematică-informatică, ultimul elev admis are media 3,15. Printre cele mai mici medii de admitere se înregistrează la Liceul de la Cetate. Ultimul elev admis la filologie are media 2,07.

Cu medii de 2 au fost admişi elevi şi la licee din Craiova. De exemplu, la Liceul „Matei Basarab“, la clasele de economic şi comerţ, la Liceul „George Bibescu“, la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate. 

Ce se întâmplă cu acești elevi de 2 şi 3 la clasele de real


Elevi cu medii de 2, 3 şi 4 la clase de real sau filologie au fost admişi şi în 2017, dar şi în 2018.

La Băileşti, managerul Liceului „Mihai Viteazul” spune însă că anul acesta sunt mai puţini elevi cu astfel de medii la profilul real.

„Anul acesta, sunt mult mai puţini elevi cu medii sub 5 admişi la matematică-informatică. Avem doar cinci elevi cu astfel de rezultate, spre deosebire de anul trecut, când erau doar şapte elevi care aveau medii peste 5. Situaţia s-a schimnbat şi pentru că am decis să reducem o clasă de la această specializare, şi avem două clase în loc de trei“, a declarat Gabriel Tica, directorul Liceului „Mihai Viteazul“ din Băileşti. 

Nu este primul an când la Liceul „Mihai Viteazul“ din Băileşti au fost admişi elevi cu medii sub 5. Managerul liceului spune că s-au făcut programe remediale cu elevii de la clasele respective, iar cei care nu au reuşit să se adapteze sunt corigenţi.

„Colegii au făcut program remedial pentru discipline precum fizica, matematica, la care elevii întâmpinau dificultăţi la clasă. Mai avem şi programul Rose, prin care facem pregătire intensă cu elevii şi la care particip şi eu. Elevii care nu au învăţat sunt în situaţie de corigenţă. Sunt şase corigenţi la clasa a IX-a şi trei corigenţi la clasa a X-a. Se munceşte foarte mult la nivelul liceului şi se vede acest lucru şi prin rezultatele de la examenele naţionale. În această sesiune de bacalaureat avem promovabilitate de 72%. Anual sunt 27 – 28 de premii şi la olimpiadele şcolare la fazele judeţene şi naţionale. Anul acesta, eleva Luca Luciana s-a calificat prima pe judeţ la olimpiada naţională, iar eleva Elisa Bănică s-a calificat în lotul lărgit al României la biologie, fiind o premieră pentru liceul nostru“, a mai spus directorul Gabriel Tica. 

Cum ajung elevi cu medii de 2 și 3 la liceele teoretice


Şi la Liceul „Adrian Păunescu“ Bârca au fost înregistraţi, în ultimii doi ani, elevi cu medii sub 5, la ştiinţele naturii. Managerul unităţii şcolare spune că s-a ajuns în această situaţie, pentru că elevii optează pentru orice liceu apropiat de casă. De cele mai multe ori, cei care ajung la profilul real fără cunoştinţe temeinice ajung să fie repetenţi. 

„De obicei, elevii cu astfel de medii de admitere rămân repetenţi. Anul acesta avem şase repetenţi pentru că nu pot face faţă cerinţelor. De obicei, aceşti copii fac opţiunile alegând liceele din apropierea localităţilor de domiciliu, fără să se uite la specializări. Sunt elevi care vin de la Bistreţ, de la Cerăt şi aleg orice liceu care se află în zona de confort. Ei nu îşi doresc astfel de specializări. Ajung totuşi prin distribuirea computerizată“, a spus Dumitru Petre, directorul Liceului „Adrian Păunescu“ Bârca.

Potrivit managerului, pe locurile care rămân libere sunt transferaţi elevii care sunt admişi la Craiova, dar care nu pot acoperi cheltuielile. „Locurile care se eliberează sunt ocupate apoi de elevi care se transferă la noi de la licee din Craiova. Sunt copii transferaţi la cererea părinţilor, care nu fac faţă cheltuielilor. Avem trei solicitări de acest fel chiar acum“, a mai spus directorul liceului din Bârca. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS