6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSute de profesori din Dolj susţin examenul de titularizare

Sute de profesori din Dolj susţin examenul de titularizare

Sute de profesori susţin astăzi proba scrisă a examenului naţional de titularizare în Dolj. Sunt 970 de candidaţi înscrişi, care vor susţine examen în patru centre. Cea mai mare concurenţă se anunţă pentru posturile de învăţători şi educatoare.

Concursul de titularizare se va desfășura în cele patru centre de examen constituite la nivelul județului Dolj. Unul dintre centre este la Liceul „Matei Basarab“, unde susţin examen profesorii de religie, învăţământ special, arte, discipline socio-umane, istorie, geografie, biologie, matematică. La centrul de examen de la Liceul Teoretic „Henri Coandă“ susţin examenul învăţătorii şi educatorii. La Liceul „Traian Vuia“ vor da examen profesorii de limba şi literatura română, limba latină, profesorii de limbi străine şi de educaţie fizică şi sport.


La Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova susţin examen profesorii de discipline tehnice, dar şi cei de fizică, chimie, informatică.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, cele mai multe posturi titularizabile sunt la muzica instrumentală – 13 posturi, corepetiție – 4 posturi şi educație fizică și sport: pregătire sportivă de specialitate – 3 posturi.
Cea mai mare concurenţă se anunţă la învăţământul preşcolar şi primar. La aceste specializări nu există nici un post titularizabil, dsar sunt sute de profesori înscrişi. Ultimele posturi vacante pe patru ani au fost luate la etapa de transfer. Pentru concurs însă, s-au înscris 221 de candidaţi la educatoare şi 113 candidați la învăţători. Cadrele didactice care vor participa la concurs pentru aceste specializări vor avea la dispoziţie numai posturi pe perioadă determinată.

Sute de profesori pe mai puţine posturi pe perioadă determinată

Şi numărul posturilor pe perioadă determinată a scăzut considerabil faţă de sesiunile anterioare. La nivelul județului mai sunt și 221 de posturi pe perioadă determinată. La acestea se adaugă și câteva zeci de fracțiuni de normă la diverse discipline de studiu. Pe discipline, dacă anul trecut erau 80 de posturi la educatoare, în această sesiune sunt 42 de posturi. Două dintre acestea sunt la învăţământ special, pentru care candidaţii trebuie să aibă un atestat de psihopedagogie specială. În rest, posturile sunt, în bună parte, rezervate, unele dintre ele fiind viabile câteva luni.
Şi la învăţători sunt 39 de posturi pe perioadă determinată, faţă de 78 de catedre cât au fost anul trecut.
O parte din aceste posturi sunt valabile doar câteva luni. Concurenţă mare se anunţă şi la limba şi literatura română. La această disciplină s-au înscris 78 de candidaţi şi nu este nici un post vacant, nici măcar pe perioadă determinată. Candidaţii vor avea la dispoziţie doar câteva fracţiuni de normă, în bună parte la şcoli din mediul rural. La matematică sunt două posturi întregi, unul titularizabil şi altul este viabil pe perioadă determinată, pentru care s-au înscris 70 de candidaţi.
În schimb, la discipline precum biologie, geografie, istorie nu există posturi întregi nici pe perioadă determinată, după cum arată site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Ce salarii au profesorii

Concurenţa mare este explicată şi prin salarii. Conform încadrărilor existente la nivelul judeţului Dolj, o educatoare de grădiniţă sau un învăţător debutant cu studii medii are salariul brut de 3.483 de lei, ceea ce înseamnă că salariul net este de 2.042 de lei.

În învăţământul primar şi preşcolar, cadrele didactice care au studii superioare de specialitate sunt încadrate profesori şi beneficiază de o altă grilă de salarizare. Astfel, un profesor pentru învăţământ preşcolar debutant sau un profesor pentru învăţământ primar debutant, care nu are nici măcar examenul de definitivat, este încadrat cu un salariu brut de 3.905 lei lunar, adică 2.284 de lei net.

Un profesor debutant pentru gimnaziu, liceu sau postliceală este încadrat în 2019 cu salariul brut de 3.633 de lei, din care rămâne cu 2.126 de lei net. La aceste venituri, cadrele didactice primesc şi normă de hrană în cuantum de 347 de lei lunar, care nu se acordă pe perioada concediului.

Profesorii din mediul rural primesc şi un spor de 3%, iar profesorii care au şi dirigenţie beneficiază de un spor de 10%. Veniturile pot creşte şi dacă primesc ore în regim de plata cu ora sau la cumul.
Afișarea rezultatelor inițiale de la examenul de titularizare se va face în data de 23 iulie. Înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora la centrele de evaluare se efectuează în intervalul 23-24 iulie.
Rezolvarea contestațiilor va fi pe 24-29 iulie 2019. Comunicarea rezultatelor finale va avea loc pe 30 iulie 2019.
Repartizarea candidaţilor cu media de repartizare minimum 7 pe posturi pe perioadă nedeterminată va fi 31 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS