-0.2 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞantiere mari deschise în şcoli din Dolj şi după începerea cursurilor

Şantiere mari deschise în şcoli din Dolj şi după începerea cursurilor

Proiectele de reabilitare, modernizare, de extindere sau chiar de construire a unităţilor şcolare din Dolj vor continua şi după 9 septembrie, când vor începe oficial cursurile. Lucrările au fost contractate de primării, pe fonduri europene sau prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. La Bârca, de exemplu, şantierul se va redeschide după 10 ani de când a fost abandonat.

Una din şcolile la care lucrările stau să înceapă este Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca. Una din clădirile unităţii şcolare a fost demolată în urmă cu mai bine de zece ani. Atunci guvernul a alocat bani pentru construirea unui nou edificiu, dar şantierul a fost părăsit în 2008. De atunci, elevii învaţă în două schimburi în corpurile de clădire care au rămas. Speranţe că se va continua lucrarea au fost mereu. Abia anul acesta s-a semnat contractul de finanţare. Primarul comunei spune că speră ca lucrarea să înceapă în curând. Şantierul va fi destul de mare. Conform proiectului, se va construi o clădire de 2.000 mp, care ar trebui să fie gata în 12 luni. „Am reuşit de curând să obţinem autorizaţia de construire, săptămâna viitoare vom da anunţul şi ordinul de începere a lucrărilor. Sper ca până la sfârşitul lunii august să reuşim să începem lucrările. Termenul de execuţie est de 12 luni. Elevii nu vor fi afectaţi pentru că şantierul este delimitat. Se va construi o clădire de 2.000 de metri pătraţi, cu demisol parţial, parter şi etaj. Este o investiție de peste un milion de euro, care prevede şi dotări. Când va fi gata, clădirea va avea şi bucătărie şi sală de mese. Acestea sunt prevăzute la demisol“, a precizat Cristian Urtilă, primarul comunei Bârca.

Şcoala de la Ciutura, în licitaţie pentru reabilitare

O altă unitate şcolară la care se vor face lucrări este Şcoala Ciutura din comuna Vârvoru de Jos. Lucrarea este în valoare de 1.222.704 lei şi deocamdată se aşteaptă să se vadă dacă vor fi contestaţii la licitaţie. „Reabilitarea Şcolii din Ciutura se va face prin PNDL 2. Aceste lucrări sunt necesare pentru că este o şcoală veche în care învaţă copii din clasele primare şi grădiniţa. Sunt aproximativ 40 de copii. Licitaţia s-a derulat. Aştept să văd dacă vor fi contestaţii. Dacă nu vor fi, sper să începem lucrările, care vor începe de la acoperiş. Vor fi modernizate inclusiv băile. Termenul de execuţie este de 30-45 de zile. Dacă lucrările se vor derula şi după începutul anului şcolar, atunci vom duce copiii la şcoala de centru, pentru că avem două maşini pentru transport“, a spus Nicu Tabacu, primarul comunei Vârvoru de Jos.

O grădiniţă nouă se va construi şi la Ghidici

Şi la Ghidici se va construi o grădiniţă nouă. Proiectul este de peste 465.000 de euro. Noua clădire ar trebui să fie gata în primăvara anului viitor. „Grădiniţa este veche. Este o locaţie cu trei clase, făcută din chirpici pe vremea CAP-ului. A fost reabilitată în timp acea clădire, dar acum am vrea să creăm condiţii mai bune pentru copii. Să construim o grădiniţă cu cinci săli de clasă, dotate cu tot ce este necesar. Noua construcţie va fi plasată vizavi de şcoală. Acum grădiniţa este undeva la marginea satului. Sper ca pe 15 septembrie să turnăm fundaţia pentru noua grădiniţă şi, conform teremenului de execuţie, în primăvara anului viitor să fie gata. Finanţarea este asigurată prin POIR. Valoarea investiţiei este de 456.000 de euro“, a precizat Tache Constantin, primarul comunei Ghidici.

Școala Bistreţ se extinde

Şi la Bistreţ urmează să se facă lucrări de extindere şi modernizare a şcolii. Licitaţia este în desfăşurare. Lucrările se vor face pe fonduri europene. „Nu s-a adjudecat licitaţie. Urmează. E o şcoală care va fi extinsă şi dotată. Sunt 500 de copii care învaţă în această unitate. Lucrările se vor face pe fonduri europene. Anul acesta am obţinut finanţarea. Licitaţia, care este în derulare, este pentru realizarea proiectului. Sperăm ca din toamna acestui an să derulăm şi lucrările. Ne dorim să schimbăm mobilierul, să modernizăm toaletele, să schimbăm toaletele, să facem sală de sport cu tot cu vestiare, să cumpărăm calculatoare. La acoperiş nu vom face lucrări pentru că este pe schimbat în urmă cu zece ani“, a precizat primarul comunei Bistreţ, Cristiana Antonie. Potrivit acestuia, pe durata lucrărilor elevii vor fi mutaţi în alte clădiri, în care au fost tot unităţi şcolare, dar care au intrat în conservare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS