0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Dolj, noul an şcolar începe tot cu toaleta în curte

În Dolj, noul an şcolar începe tot cu toaleta în curte

A început numărătoarea inversă până la deschiderea anului şcolar 2019-2020. În unele situaţii, elevii nu vor mai merge la şcoală întrucât abia au început lucrările de reabilitare, modernizare şi extindere. Prin urmare, elevii vor învăța în alte părți. Sunt şi şcoli care se închid întrucât a scăzut numărul de şcolari. În mediul rural, mii de copii vor continua să facă faţă aceloraşi neajunsuri. Mobilierul este uneori vechi, iar toaletele se află şi anul acesta tot în curte, la zeci de metri distanţă, pe care îi vor parcurge prin frig şi precipitaţii. Peste 40 de şcoli se află în această situaţie.

Şcoala Popoveni se va deschide în toamna anului viitor

În Craiova, la şcoala din Popoveni, deschiderea anului şcolar a fost amânată pentru toamna anului viitor. Unitatea de învăţământ, cunoscută pentru că avea toaletele în curte, este acum în plin şantier. Pereţii sunt decopertaţi până la cărămidă, iar acoperişul a fost dat jos. Se lucrează de zor de ceva timp. „A fost întărită structura de rezistenţă. S-a turnat şi temelia pentru extinderea clădirii cu clase pentru grădiniţă şi toalete la interior. Se lucrează. Contractul este până în luna mai a anului viitor“, a precizat reprezentantul firmei care execută lucrarea.

Grădiniţa Popoveni va intra în conservare

Grupul sanitar de la Grădiniţa Popoveni din Craiova. Unitatea şcolară va intra în conservare şi va pune lacătul pe uşă

Vizavi de şcoală este grădiniţa. Unitatea de învăţământ este însă cu lacătul pe ea. În interior se vede mobilierul strâns. Nici la exterior nu este mai bine. Pe construcţiile metalice din curte sunt desene obscene. Toaleta unităţii, aflată într-o baracă metalică, este lăsată deschisă şi în interior este mizerie.
Managerul unităţii şcolare spune că în acest an şcolar grădiniţa din Popoveni nu se va deschide.

„Până când se vor termina lucrările la Şcoala Popoveni, atât elevii de la clasele primare, cât şi cei de la grădiniţă vor fi mutaţi la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Bibescu“. Sunt 80 de copii la clasele primare, care învăţau în două ture, iar acum o să înveţe într-un singur schimb. La grădiniţă sunt 20 de copii. Pentru ei am alocat deja o clasă la grădiniţa care este în incinta şcolii de centru“, a precizat Verginica Roşca, managerul Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Bibescu“ din Craiova, unitate şcolară cu personalitate juridică. Potrivit managerului, grădiniţa din Popoveni va intra în conservare.

Şcoala Mofleni din Craiova

La Mofleni, WC-urile exterioare sunt bombe de infecţii puse la păstrare

La Școala Mofleni, structură a Şcolii Gimnaziale „Anton Pann“ din Craiova, pregătirile par să fie pe final. În faţa şcolii au fost strânse frunzele picate din copaci. La interior, mobilierul este aranjat şi s-a făcut curat. Mai sunt însă imperfecţiuni. Caloriferul de la intrare este rupt. Vizavi de el este o chiuvetă care nu mai funcţionează pe motiv că acum sunt grupuri sanitare în interior şi copiii se spală pe mâini acolo.

Şcoala Mofleni păstrează vechile toalete din curte, deşi are toalete la interior

Modernizările nu au dus nici la demolarea vechilor toalete din curtea Şcolii Mofleni, fără apă curentă. Construcţiile respective sunt degradate, fiind şi adevărate focare de infecţie. Managerul unităţii şcolare spune că „au fost făcute demersurile către primărie şi se aşteaptă autorizaţie“. Au trecut însă câţiva ani. Şi în această toamnă, elevii de la Mofleni vor avea în curtea şcolii vechile grupuri sanitare. De altfel, în zona respectivelor construcţii sunt foarte multe buruieni. Nici gardul şcolii nu este pus la punct. Mai lipsesc scânduri din împrejmuirea către unul din vecini. În plus, chiar în faţa unităţii şcolare este o groapă în care se văd conducte. Capacul care o acoperea a ajuns înăuntru. Managerul şcolii spune însă că „deocamdată nu au început cursurile, dar va fi astupată groapa“.

Şcoala Terpeziţa are toaleta în curte

La Terpeziţa doar copiii de grădiniţă au grupurile sanitare la interior

În mediul rural, lipsa investiţiilor îşi pune amprenta pe confortul elevilor. La Terpeziţa, la 27 km de Craiova, lipsa grupurilor sanitare este principala problemă. Elevii de la şcoală au toaleta în curtea unităţii şcolare. Din acest an, spre respectiva locaţie vor merge şi elevii din satul Căciulatu, întrucât autorităţile au luat decizia ca şcoala de acolo să se închidă.

Bani pentru investiţii nu sunt deocamdată. Managerul unităţii şcolare spune că există speranţe pe un proiect local.

„Nu am fost incluşi pe investiţiile prin programul naţional de dezvoltare locală pentru grupuri sanitare la interior, dar vom încerca pe GAL“, a spus Mirela Foleanu, managerul şcolii.
În ceea ce piveşte mobilierul şcolii, scaunele au început să se rupă. Nu sunt însă semnale că se va cumpăra mobilier curând.

„De anul acesta s-a schimbat legislaţia şi este mai greu cu mobilierul. Se poate cumpăra doar la clasa pregătitoare“, a explicat managerul şcolii.
În curtea şcolii este şi grădiniţa. În această clădire grupurile sanitare sunt în interior, însă toate bateriile pe care copiii vor pune mâna sunt ruginite.

La Vela, şcoala începe cu toaleta în curte

Grup sanitar Şcoala Ilie Murgulescu Vela

La 37 km distanţă de Craiova, la Vela, şcoala nu a beneficiat de mulți ani de investiţii de reabilitare, după cum se vede la exterior. S-au făcut însă reparaţiile de rigoare cu forţe proprii. În curtea şcolii, destul de generoasă, iarba este tăiată. Şi la interior clasele sunt curate. Cadrele didactice fac ultimele aranjamente.


În această unitate de învăţământ vor veni peste 160 de copii, inclusiv preşcolari. Şi în acest an şcolar, copiii va trebui să traverseze curtea şcolii ca să ajungă la toaletă. Aceasta a fost prevăzută cu o chiuvetă la care curge apă curentă. Nu este însă încălzită. Conducerea unităţii şcolare a igienizat încăperea care are trei grupuri sanitare şi speră ca de anul viitor condiţiile să se schimbe.

„Suntem prinşi pe proiect de investiţii prin PNDL. Se aşteaptă avizele ca să înceapă lucrările. Va fi modernizată clădirea şi vor fi construite toalete la interior pentru copii. Noi sperăm ca lucrările să înceapă anul viitor“, a spus Constantina Prodea, managerul Şcolii „Ilie Murgulescu“ din Vela.


Prin urmare, şi anul acesta copiii vor merge 26 de metri prin frig sau ploaie la toaleta neîncălzită. Lângă toaletă este o clădire ai cărei pereţi au crăpat. Mai sunt ţinuţi în fierul beton. De pe acoperiş lipseşte parte din ţiglă. Noul an şcolar aduce însă speranţa că va fi reparată şi această clădire. „Cu materialele pe care le vom lua de pe şcoală, când va începe reabilitarea, vom repara şi acea magazie“, a spus managerul.

Şcolile cu statut de structuri, fără apă curentă

Balansoar şi toaletă la Şcoala Suharu, Dolj

Şcoala „Ilie Murgulescu“ din Vela are şi trei unităţi şcolare cu statut de structură la Bucovicior, Suharu şi Gubaucea. Managerul spune că la aceste unităţi de învăţământ lucrările pentru toalete la interior vor începe mai repede. Elevii şi preşcolarii din satele respective vor merge deocamdată la toaletă în aceleaşi condiţii: la grupuri sanitare exterioare, fără apă curentă. „Nu este apă curentă, dar avem dozatoare pentru copii“, spune managerul.

Grupuri sanitare Şcoala Gubaucea, judeţul Dolj


Fără apă curentă, spălatul pe mâini nu pare să fie un obicei pentru copii pe durata cursurilor, după cum spun chiar ei.

„Sunt la şcoala din deal, de la Gubaucea. Toaleta este în curte, nu avem apă. Trebuie să ne spălăm cu apa pe care o aducem noi de acasă. Şi nu, nu ne spălăm pe mâini“, mărturiseşte unul dintre copiii aflaţi în preajma şcolii.

Preşcolarii nu au nici locuri de joacă.
La Suharu, în curtea unităţii şcolare este un balansoar rupt şi ruginit, care ar putea fi un adevărat pericol pentru copii dacă îl folosesc. De altfel, la această unitate şcolară, nici nu există mai multe cabine de toaletă pentru copii. Grupul sanitar este o simplă construcţie de lemn, care a fost igienizată.
Aceste unităţi şcolare nu sunt singurele care arată în acest fel la început de an şcolar. În judeţ, unde nu există apă şi canalizare, sunt peste 40 de unităţi şcolare cu toaletele în curte şi unele dintre ele şi fără apă curentă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS