În Dolj, luni vor începe un nou an şcolar 94.500 de elevi din care 4622 sunt la clasa pregătitoare. În ceea priveşte pregătirile din punct de vedere al autorizaţiilor, în Dolj rămân zeci de clădiri fără autorizaşie ISU şi fără autorizaţie DSP, aceasta din urmă nefiind acordată în general din cauza lipsei grupurilor sanitare corespunzătoare. De asemenea, o parte din şcoli vor avea şantiere deschise şi după începerea anului şcolar. Inspectorul şcolar general face apel la manageri să delimiteze şantierul, astfel încât să nu fie pusă în pericol securitatea elevilor.
51 de clădiri funcţionează fără autorizaţie ISU
În judeţeţul Dolj, din punct de vedere al condiţiilor ISU, 89 de clădiri în care sunt şcoli sau grădiniţe au autorizaţie, iar alte 51 de clădiri funcţionează fără autorizaţie ISU. Şi din punct de vcedere al condiţiilor igineico-sanitare mai sunt probleme, 88 de clădiri nu au autorizaţie DSP. Potrivit reprezentanşilor ISJ Dolj, autorizaţia sanitară nu poate fi acordată pentru că grupurile sanitare sunt în curte şi nu au apă curentă. O parte din şcoli au primit bani în acest an pentru a construi grupuri sanitare noi. Lucrările sunt în derulare. De asemenea, alte şcoli au găsit ca soluţii toaletele- container.
Pentru a grăbi rezolvarea problemeI referitoare la toaletele în curte, au achiziţionat containere.
„Beneficiari ai Hotărârii de Guvern 363/2019 sunt peste 10 unităţi administrativ- teritoriale care au încheiat contracte pentru execuţia lucrărilor. Printre acestea se află unităţile şcolare din Dioşti, Sadova, Predeşti, Dobreşti, Bratovoieşti, Vârtop. În aceste situaţii lucrările sunt aproape de finalizare. Avem promisiuni din partea reprezentanţilor consiliului local şi al primarilor că sunt pe ultima sută de metri. Sunt situaţii în care unităţile administrativ- teritoriale, pentru a grăbi rezolvarea acestei probleme referitoare la toaletele în curte, au achiziţionat containere şi instalarea acestora grăbeşte mult timpul de execuţie. Aceste module sunt lipite de şcoală. Lucrările cele mai înaintate sunt la Melineşti, apoi la Calopăr. Din datele pe care le am cei de la şcoala din Cerăt sunt interesaţi de achiziţionarea unui modul de acest fel”, a precizat inspectorul şcolar general, Monica Leontina Sună.
Comenzi în curs pentru manualele de clasa a VII-a
În ceea ce priveşte manualele şcolare, conducerea ISJ Dolj a anunţat că mai sunt comenzi în curs pentru clasa a VII-a. „Manualele s-au achiziţionat pe perioada vacanţei de vară şi au fost distribuite în şcoli. Pentru clasa a VII-a mai sunt comenzi în curs, ultima comandă fiind în perioada 6-12 septembrie”, a declarat inspectorul şcolar general Monica Leontina Sună. De asemenea, şefa ISJ Dolj a anunţat că sunt cadre didactice calificate la toate unităţile şcolare. „În ceea ce priveşte situaţia cadrelor didactice pentru anul şcolar 2019-2020 avem peste 88% cadre didactice titulare. Procentul de până la 100% sunt cadre didactice calificate, care au participat la concursul de titularizare”, a mai declarat Monica Leontina Sună. Primul semestru al anului şcolar următor va avea 15 săptămâni, iar în aceste condiţii inspectorii şcolari solicită cadrelor didactice să înceapă activitatea de predare de marţi, întrucât tezele se vor susţine în luna noiembrie.