0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCinci unităţi şcolare din Craiova pierd titulatura de colegiu

Cinci unităţi şcolare din Craiova pierd titulatura de colegiu

Cinci unităţi şcolare pierd titlul de colegiu. Retrogradarea acestora s-a făcut prin ordin de ministru emis în luna august de Ministerul Educaţiei Naţionale. Decizia a implicat rezultatele la examenele naţionale. Modificarea titulaturii intervine chiar din acest an şcolar. Prin aceste modificări se trece din nou la aprobarea reţelei şcolare. De asemenea, o modificare apare şi la un alt colegiu, care pierde din titulatură numele „naţional“.

Modificarea denumirilor colegiilor din Craiova se va face în şedinţa de Consiliu Local de joi, 31 octombrie. Deciziile aparţin Ministerului Educaţiei Naţionale, care a retrogradat, în august, unităţile respective, prin mai multe ordine. În evaluarea unităţilor şcolare a fost luat în calcul procentul de promovare a examenului de bacalaureat.

Conform metodologiei de acordare a titlului de colegiu, unitatea de învăţământ trebuie să aibă şi un procent de promovare a examenului naţional de bacalaureat peste media pe ţară în ultimii trei ani. În acordarea acelui titlu se ia în calcul şi activitatea ştiinţifică şi pedagogică a cadrelor didactice.

Cine îşi pierde rangul

Una dintre instituţiile care nu mai îndeplineşte aceste condiţii şi este retrogradată la titlu este Colegiul Tehnic ,,Costin D. Nenițescu”. Acesta se va numi Liceul Tehnologic ,,Costin D. Nenițescu”. Modificare de titulatură apare şi la Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși”, care se va numi de acum încolo Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”. De asemenea, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară se va numi Liceul de Industrie Alimentară. Modificări vor fi şi la Colegiul Tehnic Energetic, care se va numi Liceul Energetic, şi la Colegiul „Ștefan Odobleja”, care devine Liceul Tehnologic „Ștefan Odobleja“. O altă unitate şcolară care va suferi modificări în titulatură este Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu”, care se va numi Colegiul Economic „Gheorghe Chițu”. Această unitate şcolară nu va mai fi colegiu naţional pentru că metodologia pentru acordarea acestui titlu prevede că unei unități de învățământ i se poate acorda titlul de colegiu național doar dacă are filierele teoretică și vocațională sau profilurile pedagogic și artistic.

Şcolile îşi pot redobândi titulatura

Managerii acestor unităţi şcolare au precizat că schimbarea titulaturii nu are implicaţii economice, ci doar de imagine.
Şcolile sancţionate la titulatură pot redobândi denumirea de colegiu după o perioadă de cinci ani. Pentru a redobândi acest titlu, unităţile de învăţământ trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii. În primul rând, să facă dovada că au o contribuție deosebită privind dezvoltarea învățământului, științei, culturii și sportului, la nivel local, regional, național și/sau internațional. Activitatea educativă, pedagogică și științifică desfășurată și performanțele profesionale înregistrate de elevii unității de învățământ trebuie să fie reflectate în rezultatele obținute la concursurile specifice naționale și internaționale;

Calitatea personalului didactic titular să fie reflectată prin: ponderea personalului didactic calificat, cu grade didactice sau doctorat; implicarea personalului didactic al unității de învățământ în activitatea de cercetare științifică sau pedagogică; lucrări științifice sau pedagogice publicate de către personalul didactic al unității de învățământ; implicarea personalului didactic al unității de învățământ în formarea continuă a cadrelor didactice, în calitate de formatori.

Rata de promovare la BAC, unul dintre criterii

Rata de promovare la examenul de bacalaureat trebuie să fie peste media națională, cumulată (a celor două sesiuni anuale ale examenului), raportată la filiera în care școlarizează preponderent (teoretică/tehnologică/vocațională), pe ultimii trei ani. Propunerea de nominalizare pentru acordarea titlului de colegiu național/colegiu are valoare de cerere și se depune, împreună cu dosarele cu documentele justificative, de către conducerile unităților de învățământ de nivel liceal care solicită acordarea titlului de colegiu național/colegiu, la inspectoratul școlar județean. Cererea pentru propunerea de nominalizare pentru acordarea titlului de colegiu național/colegiu va fi însoțită obligatoriu de avizul consultativ al autorităților administrației publice locale/județene, după caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS