5.6 C
Craiova
miercuri, 20 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieAsistent medical descalificat la un concurs de angajare la SJU Craiova pentru că are studii superioare

Asistent medical descalificat la un concurs de angajare la SJU Craiova pentru că are studii superioare

Un tânar absolvent al Facultăţii de Moaşe şi Asistenţa Medicală din cadrul UMF Craiova, specializarea Asistent Medical Generalist, spune că nu a avut acces la un concurs de angajare în specialitatea studiilor la SJU Craiova tocmai pentru că avea studii superioare. Deşi erau posturi de asistenţi medicali generalişti, la condiţii de participare erau acceptaţi doar candidaţii cu studii liceale sau postliceale. În această situaţie, candidatul se întreabă de ce îi este obstrucţionată participarea dacă are pe diplomă specializarea de asistent medical generalist, la fel ca şi absolventul de postliceală, diferenţa fiind că are patru ani de studii în loc de trei?!

Ce se cerea la concursul de angajare pentru asistent medical

Conform anunţului la care face referire tânărul, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova erau scoase la concurs două posturi de asistent medical generalist pentru Laboratorul de angiografie şi cateterism cardiac. La acestea se adaugă alte cinci posturi de asistent medical debutant generalist pentru Laboratorul de angiografie şi cateterism cardiac şi un post de infiremieră debutantă.

Pentru participarea la concurs, candidaţii care vor să opteze pentru asistent medical debutant (generalist, radiologie) trebuie să fie absolvenţi ai Liceului Sanitar cu durata de cinci ani sau echivalare de studii, ori absolvenţi de şcoală sanitară postliceală sau echivalentă. O altă condiţie acceptată era să fie absolvent de studii postliceale prin echivalare, conform Hotărârii Guvernului nr. 797/1997. În aceste condiţii, candidatul cu studii superioare nu a fost acceptat să participe la concurs.

„Sunt tânăr absolvent al Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală din cadrul UMF Craiova, specializarea Asistent Medical Generalist, în 2018, cu medie peste 9. La concursul de la SJU Craiova, eu, ca asistent medical generalist cu diplomă de studii superioare, nu pot candida pe motiv că nu îndeplinesc criteriile. Nu înţeleg de ce să mai fac o facultate dacă este nevoie de o postliceală pentru un post de asistent medical. De ce am învăţat patru ani dacă pentru postliceală sunt necesari trei?“, a scris tânărul în sesizarea către Gazeta de Sud.


La prima vedere, situaţia pare incredibilă. Am sunat însă la numerele de telefon afişate pe site-ul Spitalului Judeţean Craiova pentru informaţii suplimentare despre concursuri. Întrebarea a fost: „Un candidat care are studii superioare în specializarea asistent medical generalist poate candida pe un post de specialitate dacă la condiţii sunt trecute doar studii postliceale?“. Răspunsul a fost: „Nu, nu se primesc candidaţi cu studii superioare dacă cerinţele sunt pentru studii postliceale de asistent medical generalist“.  

Sindicatul îndrumă spre sesizare la Ministerul Sănătății

Culmea este că asistenţii medicali generalişti sunt formaţi prin parteneriatul dintre SJU Craiova şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova. Reprezentanţii UMF Craiova spun că este posibil să fie o limitare legislativă sau să prefere pe cei cu şcoală postliceală din motive economice.

„Este problema spitalului în privinţa criteriilor de selecţie. Există posibilitatea să fie ca la medici, să fie un post pentru medic rezident ultimul an la o anumită secţie. Conform legislaţiei, pe postul respectiv nu poate să candideze un medic specialist. Poate sunt şi motive economice. Posibil să prefere pe cel cu şcoala postliceală pentru că există diferenţă salarială de încadrare şi este o presiune foarte mare acum pe bugetul pentru salarii. Un asistent medical cu studii superioare are un salariu mult mai mare decât cel cu postliceală“, a spus un prorector al UMF Craiova.

Reprezentanţii sindicatului Hipocrat spun însă că este o discriminare şi că trebuie sesizat Ministerul Sănătăţii.
„Este discriminatoriu. Noi, ca sindicat, nu am mai fost consultaţi pe condiţiile impuse pentru scoaterea posturilor la concurs. Soluţia este să facă o sesizare la Ministerul Sănătăţii. Asistentul medical generalist este o titulatură care se obţine în urma unor studii postliceale sau universitare. Nu se poate obstrucţiona accesul unui absolvent de studii superioare la un concurs pe un astfel de post decât dacă se cerea grad profesional. Or nu era cazul! Mi se pare un abuz şi modalitatea de respingere a dosarului. Ca să îl respingă pe candidat trebuie să se întrunească o comisie care să analizeze dosarele şi apoi să stabilească dacă se întrunesc sau nu condiţiile. Nu să nu îl primească nici la înscrieri“, a spus Ion Cotojman, preşedintele sindicatului.

Ce spun reprezentanții spitalului

Reprezentanţii spitalului spun că nu sunt măsuri discriminatorii şi că angajatorul are dreptul să pună criterii specifice pentru concurs.  

„Este vorba de posturi de asistent medical generalist în cadrul Laboratorului de angiografie. În aceste condiţii, conform legislaţiei, la concurs se pot înscrie doar absolvenţii de studii postliceale. legislaţia aceasta este aprobată de Ministerul Sănătăţii. Se prevede exact că pentru posturile respective de la Angiografie nu este nevoie de absolvenţi cu studii superioare pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Legea permite ca angajatorul să impună condiţii specifice pentru organizarea concursului. Nu este vorba de discriminare pentru că au fost şi alte situaţii în care s-a organizat concurs pentru asistenţi medicali generalişti cu studii superioare. În acest sens, candidatul să urmărească posturile care se scot la concurs şi este aşteptat să îşi depună dosarul“, a spus dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al SJU Craiova.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS