8.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieProfesorii vor fi monitorizaţi audio-video la probele practice şi inspecţii

Profesorii vor fi monitorizaţi audio-video la probele practice şi inspecţii

Profesorii care participă la concursul naţional pentru ocuparea posturilor didactice din învăţământul preuniversitar vor fi monitorizaţi audio-video la inspecţiile de la clasă şi la probele practice.

În acest an şcolar, candidaţii care vor susţine concursul naţional pentru ocuparea posturilor didactice din învăţământul preuniversitar vor fi monitorizaţi audio-video la inspecţiile la clasă şi la probele practice. Probele acestea se vor derula în perioada 25 mai – 30 iunie. Prin introducerea înregistrărilor, candidaţii pot depune şi contestaţii dacă sunt nemulţumiţi de punctaj, după cum prevede chiar metodologia. Contestaţiile se vor formula tot în perioada 25 mai – 30 iunie. Potrivit metodologiei, candidaţii care nu obţin la inspecţia specială la clasă sau la proba practică minimum nota 5 nu pot participa la proba scrisă. Candidaţii care nu obţin la inspecţia specială la clasă în profilul postului sau la proba practică în profilul postului minimum nota 7  nu pot ocupa posturi didactice pe perioadă nedeterminată. Inspectorul şcolar general a precizat că la nivelul judeţului Dolj pentru concursurile naţionale destinate profesorilor vor fi puse la dispoziţie cursuri de pregătire suplimentară. „Vom organiza la nivelul inspectoratului şcolar acele cursuri de pregătire suplimentară, în vederea susţinerii examenului de titularizare şi de definitivare în învăţământ, pentru că am văzut că acestea sunt benefice. Sunt dorite de colegii noştri. Datele şi locaţia în care se vor derula vor fi afişate pe site-ul Inspectoratului Şcolar. Sunt cursuri care se pliază pe bibliografia de concurs“, a spus inspectorul şcolar general Monica Leontina Sună. Proba scrisă pentru examenul de titularizare va fi pe 15 iulie.

Şi în acest an se vor menţine titularii în sistem peste vârsta de pensionare

Până la organizarea concursului naţional, vor fi mai multe etape de mişcare de personal. În acest an pot participa la etapele de mişcare de personal şi cadrele didactice care au primit decizii pe durata viabilităţii postului, spun inspectorii şcolari.
„Toţi trebuie să urmărească în fiecare an mobilitatea personalului didactic, fie că sunt titulari, detaşaţi sau suplinitori în învăţământ. Ianuarie este luna de debut a mişcării de personal pentru anul şcolar următor. Va fi o lună ianuarie importantă pentru că până pe data de 31 se vor emite de către inspectoratele şcolare deciziile de repartizare pe post pentru cadrele didactice angajate cu contract de muncă pe perioada viabilităţii postului pentru ca aceste tipuri de cadre didactice să poată participa la etapele următoare de mişcare de personal. Profesorii care au post, pe durata viabilităţii postului se pot şi transfera“, a precizat inspectorul şcolar general Monica Leontina Sună. La finalul lunii ianuarie se vor stabili şi cadrele didactice care rămân titulare pe post peste vârsta de pensionare.
„Luna ianuarie se va încheia cu personalul care se menţine în activitate ca titulari după vârsta de pensionare. Pentru menţinerea titularilor la cerere peste vârsta de pensionare, aprobarea cererilor se face la nivelul unităţilor de învăţământ. Fiecare unitate de învăţământ trebuie să analizeze foarte obiectiv fiecare cerere“, a mai precizat inspectorul şcolar general Monica Leontina Sună. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a mai precizat că în anul şcolar următor nu vor fi scăderi semnificative ale populaţiei şcolare şi că un decalaj mai mare va fi în anul şcolar 2020-2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS