Programul „Masă caldă“ se extinde la 100 de unităţi şcolare din toată ţara. În Dolj, acest program se va implementa în trei unităţi şcolare. Numai că odată ce vor începe cursurile, elevii nu vor primi mâncare sau sandvişuri, întrucât totul este la stadiu de proiect. Nici cei care au beneficiat de acest program până la 31 decembrie 2019 nu vor mai primi nimic pentru masa de prânz pentru că deocamdată banii nu au ajuns la şcoli. În plus, trebuie făcute noi licitaţii. În aceste condiţii, directorii şcolilor au spus că au făcut adrese către Consiliul Judeţean ca elevii să primească lapte şi corn până se reia „Masă caldă“.
Programul „Masă caldă“ în şcoli rămâne la stadiul de program-pilot, chiar dacă acesta este cel de al patrulea an consecutiv când se va implementa. Pentru 2020, guvernul a dublat numărul şcolilor, numai că deocamdată totul este pe hârtie şi la stadiu de proiect. În practică, elevii care au fost incluşi până acum în programul „Masă caldă“ nu vor mai primi nimic odată ce vor reveni în bănci, pentru că unităţile şcolare nu au bani deocamdată şi trebuie să facă şi noi licitaţii.
Anul trecut elevii din Bârca au primit „Masă caldă” în luna mai
Una dintre unităţile şcolare din Dolj cuprinse în acest program era Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca. Cei 430 de elevi ai liceului au primit sandvişuri şi un fruct pe primul semestru al acestui an şcolar. Directorul unităţii şcolare spune însă că nu se ştie când elevii vor începe să primească ceva practic, pentru că totul depinde de proceduri.
„Banii s-au prevăzut, dar ordonanţa şi normele metodologice nu au apărut. Prin urmare, mai avem de aşteptat. În ceea ce priveşte licitaţia, termenul legal este de 30 de zile. Se poate face şi în două săptămâni. Contează însă ce se întâmplă după ce anunţăm câştigătorul. Sunt firme care contestă în instanţă rezultatul licitaţiei. Anul trecut, de exemplu, au ajuns cu judecata până la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie. În aceste condiţii, am început să dăm produsele abia din luna mai. Câştigul a fost că am avut alocare bugetară pe întreg anul calendaristic. Acum, când va începe cel de al doilea semestru, elevii nu vor mai primi sandvişurile şi fructul. Totul depinde de publicarea actelor normative şi de cât vor dura apoi procedurile“, a spus Dumitru Petre, directorul Liceului „Adrian Păunescu“ din Bârca.
Şcoala din Sadova, în proiectul „Masă caldă”
Managerul liceului din Bârca a spus că până se va relua programul „Masa caldă“ a făcut solicitare pentru lapte şi corn.
„Am făcut solicitare la Consiliul Judeţean pentru ca, până se va da “Masă caldă“, elevii să beneficiez de lapte şi corn“, a mai spus directorul Liceului „Adrian Păunescu“ din Bârca.
Şi Liceul din Pleniţa continuă programul „Masă caldă“. Numai că, tot din cauza procedurilor, elevii vor avea alt regim alimentar. „“Masă caldă“ acum este din nou la stadiul de proiect. Avem 630 de elevi care au beneficiat de sandviş până la 31 decembrie 2019. Pentru că acest program nu se implementează imediat după reluarea cursurilor, am făcut solicitare la Consiliul Judeţean Dolj pentru “Lapte şi corn“. De aceste produse nu vor beneficia elevii de la şcoala profesională şi cei de la liceu“, a precizat Ileana Iacob, managerul liceului din Pleniţa.
Din acest an, „Masă caldă“ va fi şi la Şcoala gimnazială Sadova, din judeţul Dolj. Conform proiectului pentru programul „Masă caldă“, cele 100 de unităţi de învăţământ cuprinse au grade de complexitate şi particularităţi educaţionale diferite.