Cadrele didactice din Dolj care îndeplinesc vârsta de pensionare și vor să aleagă catedra pot primi avizul doar dacă nu predau o disciplină la care au fost restructurări și în anii anteriori. În cazul profesorilor pensionabili, care au clase terminale, managerii pot să le mai dea doar câteva ore la plata cu ora, spun inspectorii școlari.
Unitățile școlare din Dolj stabilesc, în această perioadă, profesorii pensionabili care pot rămâne la catedră peste vârsta de pensionare.„Avem pe de o parte cazul cadrelor didactice femei care beneficiază automat de prevederile ordonanţei prin care s-a modificat metodologia şi Legea educaţiei naţionale. Dumnealor, cu 30 de zile înainte de a îndeplini vârsta de pensionare, se pot adresa cu o solicitare unităţii de învăţământ şi rămân până la 65 de ani cu drepturi depline. Adică, sunt la fel ca şi ceilalţi titulari. Şi dacă sunt restrângeri de activitate la disciplina respectivă, cadrul didactic care a solicitat şi obţine automat prelungirea intră împreună cu celelalte cadre didactice în procesul de evaluare“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Alexandru Gîdăr.
Își păstrează dreptul de a mai cere prelungirea activității
Cadrele didactice care îşi prelungesc activitatea până la 65 de ani rămân şi cu dreptul de a mai solicita prelungirea activităţii la catedră cu încă trei ani peste vârsta de pensionare.„La 65 de ani şi femeile intră cu solicitarea către Consiliul de Administraţie pentru prelungirea activității peste vârsta de pensionare. Primesc aprobarea Consiliul de Administraţie în condiţiile în care există acele ore pentru a le prelungi norma şi urmează ca listele să fie înaintate căte Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj“, a mai precizat inspectorul școlar general adjunct Alexandru Gîdăr.
Profesori care nu pot primi prelungirea activității
În unele situații însă profesorii pensionabili nu pot primi prelungirea activității.„Regula este că se vor aproba prelungiri de activitate peste 65 de ani, numai dacă la disciplină nu există restructurări din anii anteriori. În prezent, din ceea ce avem în evidenţă şi ceea ce ştim, din anul precedent avem restrângeri de activitate şi la română, şi la matematică, şi la învăţători, şi la disciplinele tehnice. Sunt foarte mulţi profesori care sunt rezolvați pe perioadă determinată, care au fost detaşaţi pe o catedră. La aceste discipline nu putem să facem prelungire de activitate, pentru că avem aceste restrângeri de activitate“, a mai spus Alexandru Gîdăr.
Cum se poate asigura continuitatea la clasă
În cazul cadrelor didactice care au clase terminale, dar nu pot primi prelungire de activitate, pentru a asigura continuitate la clasă conducerea unității școlare poate da ore în regim plata cu ora.
„Şi noi, şi şcolile trebuie să ne încadrăm în ceea ce prevede legalitatea. Adică nu putem să dăm prelungire de activitate dacă nu avem pe ce. Dacă am da prelungire de activitate unui cadru didactic în situaţia în care avem restrângere înseamnă că un cadru didactic titular trebuie să plece. În cazul în care avem o astfel de situaţie, în care un profesor pensionabil are o clasă terminală şi nu mai primeşte prelungirea activităţii, se pot găsi formule de înţelegere între conducerea şcolii, părinţi şi profesor, astfel încât să poată să primească acele ore în regim plata cu ora anul viitor. În acea formulă se pot da patru – cinci ore la plata cu ora. Decizia aceasta se poate da în Consiliul de Administraţie al şcolii“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Alexandru Gîdăr.