Zi de coşmar ieri la două unităţi şcolare din judeţul Dolj. Mai mulţi elevi au ajuns la spital, după ce au fost intoxicaţi cu substanţe folosite la curăţenie şi dezinfecţie. Primul caz a apărut la Şcoala Daneţi, la elevi de clasa a III-a. Managerul unităţii şcolare a spus că s-a făcut curăţenie cu substanţe din comerţ.
A doua situaţie a apărut la Liceul „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni, unde o firmă a dezinfectat marţi seara. După prima oră de curs, mai mulţi elevi clasa a IV-a au acuzat stări de rău. 10 copii au ajuns la spital, unii pe targă. La această unitate şcolară însă au mai apărut şi alte cazuri de elevi care au acuzat stări de rău.
La Şcoala Daneţi, la clasa a III-a, mai mulţi elevi au acuzat stări de rău, încă de la primele ore de curs. La unitatea şcolară a fost declanşat planul roşu de intervenţie. „Copiii au avut la primă oră engleză, iar starea de rău a apărut la a doua oră, la religie. Au fost şase elevi care au acuzat stări de greaţă şi dureri abdominale. Am luat decizia de a-i duce pe toţi la dispensar şi apoi la spitalele din Craiova pentru investigaţii“, a spus Adina Ursu, managerul Şcolii din Daneţi.
Managerul a spus că a făcut doar curăţenie
Conducerea unităţii şcolare a spus că nu a făcut dezinfecţie şi dezinsecţie, ci doar curăţenie cu produse din comerţ.
„Nu am făcut deratizare şi dezinfecţie. A fost făcută curăţenie normală, marţi, după terminarea orelor. A fost spălată podeaua şi a fost şters mobilierul cu substanţe autorizate din comerţ. În clasă, pe podea este linoleum, iar pe hol avem gresie“, a mai spus managerul şcolii. Pentru spălarea podelei, una dintre substanţe este pe bază de clor. Toţi elevii au ajuns la spitale din Craiova cu autospecialele ISU pentru victime multiple. Opt elevi au ajuns la Spitalul Judeţean din Craiova. Potrivit medicilor, pe parcursul investigaţiilor medicale simptomatologia a evoluat cu dureri de cap şi la unii copii şi cu usturimi la ochi.
„Avem 8 copii din Daneţi cu vârste între 9 și 10 ani, posibil intoxicați cu o substanță necunoscută. Simptomatologia a debutat cu greață și dureri abdominale. O fetiță de la Daneţi a leșinat. În evoluție, copiii prezintă dureri de cap. Unii copii au și usturimi ale ochilor. Copii sunt monitorizaţi. După ce vin rezultatele analizelor vom vedea dacă sunt cazuri care necesită internare“, a spus Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al SJU Craiova.
Alte cazuri în Dăbuleni
La scurt timp, au apărut noi intoxicaţii la Liceul „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni. „După prima oră de curs, la clasa a IV-a au fost nouă copii care au acuzat stări de rău. Aveau ora de sport când au început să spună că nu se simt bine. Copiii au fost duşi la spital, perfuzaţi şi transportaţi la Spitalul de Urgenţă din Craiova. Diagnosticul cu care au plecat de aici a fost intoxicaţie cu o substanţă necunoscută“, a spus Adriana Cojocaru, directorul adjunct al Liceului „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni. La această unitate şcolară a fost făcută dezinfecţie marţi seară.
„A fost făcută dezinfecţie în şcoală, dar cu o firmă autorizată, din localitate. Dezinfecţia a fost făcută marţi seara, la ora 18.00“, a mai spus directorul şcolii. Cazurile de copii intoxicaţi au început să crească. În urma intoxicaţiei cu substanţă necunoscută, 10 copii din Dăbuleni au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. Două fetiţe au intrat în Unitatea de Primiri Urgenţe pe targă.
Ceilalţi copii au mers pe picioarele lor, fiind aşteptaţi în curtea spitalului de părinţii care i-au încurajat.
La Dăbuleni au apărut însă şi alte cazuri pe parcursul zilei. Alte două eleve au fost duse la prânz la Spitalul din Dăbuleni. „Au mai acuzat stări de rău şi o elevă de clasa a II-a şi o elevă de clasa a XI-a. Simptomatologia a fost la fel ca şi la ceilalţi copii, stări de greaţă şi dureri de stomac“, a mai spus directorul adjunct al Liceului din Dăbuleni.
Reprezentantul firmei dă vina pe căldura excesivă din clasă
La Liceul din Dăbuleni, dezinfecţia a fost făcută după mai multe cazuri de varicelă, apărute în unitatea şcolară.
Substanţa folosită pentru dezinfectarea sălilor de curs este Surfanios Premium, un detergent dezinfectant pentru pavimente, suprafeţe şi dispozitive medicale. Dezinfecţia a fost făcută de firma Soroli SRL din Dăbuleni. Reprezentantul firmei spune că nu s-a depăşit doza indicată, susţinând însă că în clasa în care au apărut primele cazuri de intoxicaţii a fost căldură excesivă.
„Substanţa pe care o folosim se numeşte Surfanios Premium. Am cumpărat-o de pe internet, de la o firmă care o importă din Franţa. Are toate avizele necesare. Nu s-a depăşit doza recomandată, au confirmat cei de la ISU. Aseară, după ce au plecat elevii s-a făcut curăţenie. În prospect scrie că îşi pierde efectul după o oră. Probabil nu a avut timp să se usuce complet. În încăperea respectivă au o sobă, iar azi dimineaţă (miercuri- n.r.) au băgat la greu lemne. Era o căldură excesivă şi elevii s-au plâns. Probabil, din cauza căldurii, substanţa s-a evaporat în aer. Combinat cu efectul căldurii excesive, elevilor le-a venit rău. Nu este nici un fel de problemă, pentru că noi nu folosim pentru prima dată această substanţă“, a spus Olivian Cristuinea.
În cazurile de faţă se fac cercetări pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Pompierii au intervenit cu echipa specializată în intervenții la accidente chimice
Pompierii doljeni sunt cei care au intervenit ieri, în localităţile doljene Daneţi şi Dăbuleni.
Primul apel a fost primit de pompieri în jurul orei 10.00. Persoana care a sunat a anunţat că la o şcoală din comuna Daneţi toţi copiii dintr-o clasă prezintă stări de rău.
„În jurul orei 10.00, ISU Dolj a înregistrat un apel primit prin 112, prin care am fost anunțați că la școala generală din localitatea Daneți, copiii dintr-o clasă prezintă stări de rău. Printre simptomele descrise au fost: amețeală, greață şi stări de vomă. Imediat, la fața locului au fost trimise trei autospeciale destinate transportului victimelor multiple, o autospecială de prim ajutor medical, două ambulanțe și autospeciala de cercetare CBRN. Activitatea de la fața locului a fost coordonată de grupa operativă.
Ajunși la locul intervenției, salvatorii au constatat că este vorba despre 16 copii, dintre care 15 au fost încadrați în urgența tip cod verde (stabil), iar unul la urgența tip cod galben (prezenta dureri de cap, greață, vomă etc.). Pentru o evaluare mai amplă, toți minorii au fost transportați la dispensarul medical din localitate, unde li s-a acordat ajutor medical specializat.
Ulterior, copiii au fost supuși unui control amănunțit al stării de sănătate. Investigațiile medicale au relevat că toți cei 16 copii necesită transportarea la unități spitalicești din municipiul Craiova, cu autospecialele de la fața locului. Precizăm că, pe întreaga durată a intervenției, toți copiii au fost conștienți, cooperanți și în afara oricărui pericol“, au explicat pompierii doljeni.
Situaţie asemănătoare şi la Dăbuleni
În timp ce interveneau la Daneţi, pompierii au primit un apel asemănător de la Dăbuleni. Acolo a fost vorba de nouă copii, care prezentau simptome asemănătoare.
„Un al doilea apel de urgență a fost primit la ora 11.44. S-a anunţat că la Spitalul Orășenesc Dăbuleni s-au prezentat nouă copii cu simptome similare celor menționate mai sus. Acestora li s-a acordat primul ajutor medical de urgență de către cadrele medicale din spital. La fața locului au fost trimise o autospecială pentru transportul victimelor multiple, o ambulanță SAJ, autospeciala de cercetare CBRN, dar și grupa operativă a inspectoratului. Toți cei nouă copii au fost conștienți și cooperanți cu cadrele medicale. Toţi au fost transportați la Spitalul de Urgență Craiova“, au precizat reprezentanţii ISU Dolj.
Pompierii nu au descoperit substanţe periculoase
Ulterior, echipa specializată în intervenții la accidente chimice, biologice și radiologice/nucleare (CBRN) a intrat în clasele în care învaţă elevii care au prezentat stări de rău. Pompierii doljeni spun că, în ambele cazuri, nu au fost descoperite substanţe periculoase.
„S-au efectuat măsurători la fața locului pentru a determina eventuala prezență a unor substanțe periculoase, precum și valorile de concentrație în aer asociate. În urma efectuării măsurătorilor, aparatele din dotarea autospecialei nu au indicat prezența vreunei substanțe periculoase“, au mai susţinut reprezentanţii ISU Dolj.
Carmen Dumitrescu, Aldezir Marin