O campanie pornită în spațiul virtual vine în ajutorul copiilor și îi îndeamnă să rămână uniți, sub simbolul curcubeului. Campania a luat naștere în Italia, dar a cuprins, cu rapiditate, și alte țări. Printre ele, și România. Copii din Craiova și județ desenează, pe hârtii albe, un curcubeu în dreptul căruia scriu un mesaj de speranță: „Stau acasă -Totul va fi bine“. Apoi, lipesc desenele la geam și le postează pe rețelele de socializare. Cadrele didactice spun că au preluat ideea acestei campanii pentru a aduce speranță, dar și zâmbete în case. Desenele sunt o mică parte din activitățile în care sunt antrenați copiii care au acces la tehnologie, pe perioada cât sunt supendate cursurile.
O campanie care se derulează în mai multe țări
Mii de copii desenează curcubeul, alături de care scriu mesajul „Stau acasă- Totul va fi bine“. Imaginile sunt afișate la geam, dar și pe facebook. Ideea a fost preluată de cadrele didactice atât din Craiova, cât și din județ după campania pornită în Italia.
„Această idee a fost preluată de la o colegă de la o altă unitate, respectiv de la Grădinița ”Elena Farago” din Craiova și a fost multiplicată în mai toate grădinițele. Este o idee preluată de fapt de la copiii italieni. Acolo desenele erau lipite pe geamuri, noi am ales să le ”lipim” mai mult pe facebook“, a spus Claudia Radu, directorul Grădiniței cu program prelungit „Căsuța cu povești“ din Craiova. Au fost și copii din Craiova care au desenat direct pe geamurile apartamentelor.
Cadrele didactice spun că desenele sunt numai o parte din activitățile pe care le fac zilnic în mediul on-line cu copiii.
„Aceste desene fac parte de fapt din activitățile pe care le derulăm zilnic cu copiii de când au fost suspendate cursurile. Lucrăm pe grupurile de WhatsApp. Fiecare cadru didactic trimite fișe părinților pe grup și după ce le lucrează trimit rezultatul. Săptămâna aceasta avem ca temă Florile de primăvară și pe baza acestei teme părinții le citesc povești, rezolvă cu cei mici cerințele de pe fișele trimise de educatoare la matematică“, a mai spus managerul Grădiniței „Căsuța cu povești“ din Craiova.
Este o metodă de încurajare
Prin aceste desene, cadrele didactice spun că încearcă să încurajeze copiii să treacă mai ușor peste această perioadă de izolare.
„Mi-a plăcut ideea pe care am preluat-o din spațiul on-line și am trimis-o către colege. Facem diverse activități. Ne străduim să îi încurajăm pe cei de acasă să treacă mai ușor peste această perioadă. Și zilnic interacționăm cu preșcolarii și familiile lor. Părinții ne trimit inclusiv filmulețe cu ce lucrează cei mici. Și pe lângă campania cu curcubeul mai avem și o campanie cu îngerași, tot în speranța că vom trece cu bine peste această perioadă“, a spus Laura Ușurelu, managerul Grădiniței cu program prelungit „Nicolae Romanescu“ din Craiova.
Curcubeul este considerat a fi speranța revenirii la normalitate.
„Pentru că noi avem ca temă primăvara, am preluat ideea de a face curcubeul pentru ca acest anotimp să vină așa cum trebuie. Este o idee care a fost implementată și în alte țări. Am dorit să facem un curcubeu peste mări și peste țări. Este, de fapt, expresia dorinței de a învinge binele și de a reveni la normalitate. Acest curcubeu l-am pus ca și imagine reprezentativă pe pagina de facebook a grădiniței“, a spus Clarisa Godeanu, managerul Grădiniței Castelul Fermecat din Craiova.
Curcubeul aduce zâmbet
Curcubeul „Totul va fi bine“ este postat de copii cu zâmbetul pe buze. De altfel și cadrele didactice spun că scopul acestui desen este și de a duce zâmbet și speranță celor mici dar și familiilor.
„Am făcut și curcubeul pentru creșterea încrederii și speranței și pentru a aduce un zâmbet copiilor. Am făcut și facem multe activități. Zilnic, pe WhatsApp, doamnele educatoare de la fiecare clasă stabilesc două activități. Este o colaborare strânsă a părinților cu grădinița. Fișele sunt trimise în fiecare dimineață de educatoare și recomandarea către părinți este să le lucreze în intervalul orar 9.00 – 12.00, când curba de atenție a copiilor este foarte ridicată sau în intevalul 16.00 – 18.00 ori 17.00 – 18.00“, a spus Marinela Popa, managerul Grădiniței Pinocchio din Craiova.
Curcubeul speranței, desenat și de elevii din județ
Curcubeul speranței a fost desenat și de copiii din județ. De exemplu, la Ișalnița, un astfel de desen a fost făcut și de elevii din clasele primare.
„Fiecare clasă are grup pe facebook, unde se interacționează de când au fost suspendate cursurile. Au început exact cu acest curcubeu la unele clase. A fost făcut inclusiv de elevii de la clasele pimare. Vreau să vă spun că și la grădiniță, dar și la învățământul primar, și la gimnaziu cadrele didactice interacționează zilnic cu copiii.
Pentru a lucra s-au făcut însă grupuri de câte opt elevi. Se predă română, matematică, dar și geografie și chiar și biologie. Se dau inclusiv teme. La clasele mai mari, ca variante avem și platforma zoom și în unele situații WhatsApp. În funcție de vâsrta copilului, cred că se lucrează până la trei ore pe zi. Și copiii de la grădiniță lucrează pe fișele trimise de educatore pe WhatsApp către părinți. Din discuțiile cu cadrele didactice, munca on-line este mult mai solicitantă pentru că se lucrează mai mult în fața laptopului“, a spus Carmen Velișcu, managerul Școlii gimnaziale „Eliza Opran“ din Ișalnița