8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMii de elevi din Dolj nu au acces la lecțiile on-line

Mii de elevi din Dolj nu au acces la lecțiile on-line

Recomandarea Ministerului Educației Naționale a fost ca, pe perioada suspendării cursurilor, cadrele didactice să țină legătura cu elevii, folosind aplicații on-line. Mii de elevi din Dolj nu au însă acces la tehnologie. Practic, nu au șanse egale la educație în această perioadă în care pe platforme se predau și lecții noi.

Pentru a avea acces la platformele de studiu, elevii trebuie să aibă acces la internet. În județul Dolj, sunt mulți copii care locuiesc în zone fără internet. În mii de cazuri, elevii provin din familii cu o situație finaciară precară și nu dispun de laptop sau telefoane moderne, ci doar doar de telefoane cu butoane, pe care nu se pot accesa noile platformele educaționale. Situația este cunoscută de cadrele didactice din școli, mai ales în aceste zile în care cursurile sunt suspendate și recomandarea este să se lucreze on-line. Unitățile școlare se întrec în a folosi platformele, numai că, în condițiile actuale, nu toți copiii pot participa la lecții. De exemplu, la Coțofenii din Față sunt cel puțin 70 de copii care nu au acces la educație modernă și la îndrumarea unui profesor.

Pentru elevii de clasa a VIII-a care nu pot fi ccordonați de un profesor în această perioadă, directorul spune că recomandarea diriginților a fost să se îndrepte spre emisiunile tv, special create pentru această perioadă.

„Am un număr de 105 elevi din 177 care zilnic folosesc aplicația “Școala“ pe net. Se lucrează teste, se văd cu profesorii. Participă elevii care au acces la internet. Pentru cei care nu au acces la internet, diriginții le-au recomadat programele “Teleșcoala“ de pe TVR 2“, a spus Simona Iovan, managerul Școlii Coțofenii din Față.

Nu sunt șanse egale

Elevii nu au șanse egale la educație în această perioadă în care cursurile sunt suspendate. Este un aspect pe care îl susțin și cadrele didactice.

„Fiecare învățător lucrează cu copiii pe grupul de facebook. Cei de la gimnaziu și liceu lucrează pe aplicația Zoom. Nu toți copiii pot folosi tehnologia. Cei care nu au posibilități financiare, nu beneficiază practic de îndrumarea unui cadru didactic. Sunt în voia sorții acum. Ei vor avea șanse egale când vor reveni la școală. Aceste programe on-line sunt doar pentru testarea comptențelor. Eu așa zic. Așteptăm să vedem ce îndrumări vom primi de la minister în perioada următoare sau după ce se vor relua cursurile“, a spus Dumitru Petre, managerul liceului din Bârca.


Și în Craiova sunt situații în care elevii nu au acces la internet. La liceu, unii sunt din mediul rural. La gimnaziu și la învățământul primar, o parte din elevi au plecat la ţară, la bunici, în această perioadă.

Profesorii așteaptă lămuriri de la Ministerul Educației

Pe platformele de comunicare, cadrele didcatice au ales să lucreze diferit. În unele situații se fac doar teste, în alte situații se fac și lecții noi. Profesorii spun că nu sunt deocamdată lămuriți în privința a ceea ce trebuie făcut pe aceste platforme, la care unii elevi au acces, iar alții nu.

„Facem lecții on-line, dar în satele aparținătoare sunt mulți copii care nu au telefoane sau calculatoare cu acces la internet. Nu avem soluții pentru ei. Sunt 100 de copii în această situație, din totalul de 400 de elevi. Cei care auu acces la internet lucrează pe platforma Zoom. Profesorii fac o actualizare a cunoștințelor, dar și transmitere de noi cunoștințe, pentru că de la minister nu avem clar ceea ce trebuie să facem în această perioadă de suspendare a cursurilor. Recomandarea a fost să ținem legătura cu copiii și să lucrăm cu ei“, a spus Daniela Căprărin, directorul Școlii Gimnaziale Moțăței.

Nici în privința concursurilor școlare profesorii nu mai au date. „Deocamdată lucrez cu elevii de la clase, pentru examenele naționale. Facem pregătiri pentru a face lecții on-line și cu cei de la Centrul de Excelență. Nu avem date despre concursuri și olimpiade. Așteptăm date de la Ministerul Educației. Deocamdată, totul este blocat. Dar concursuri și olimpiade nu vor fi doar în acest an școlar, ci şi anul viitor”, a spus Luminița Popescu, managerul Centrului de Excelență Dolj.

ISJ Dolj: În această perioadă nu se pun absențe și note

Inspectorii școlari spun că în această perioadă nu se pun note și nici absențe, iar pentru elevii din ani terminali, dacă nu au acces la internet, alternativa propusă este de a se uita la tv sau de a lucra după metodele tradiționale.

„În această perioadă nu se pun absențe, nu se pun note. Profesorii sunt încurajați să păstreze legătura cu elevii prin activități on-line. De asemenea, programul “Teleșcoala“ oferă elevilor aflați în pragul susținerii examenelor posibilitatea de a păstra contactul cu materiile de învățământ. Orice copil își poate continua studiul cu mijloace tradiționale, dacă este ajutat de un părinte. Prin timpul petrecut cu copilul, părinții îi oferă siguranță, căldură, protecție, valori și principii. Implicarea părinților este foarte importantă în dezvoltarea elevilor“, a precizat Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt al ISJ Dolj.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS