14.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Educației a lansat platforma Digital pentru lecții la distanță

Ministerul Educației a lansat platforma Digital pentru lecții la distanță

Ministerul Educației și Cercetării a lansat platforma Digital pe educred.ro (digital.educred.ro), un spațiu creat pentru toate cadrele didactice care doresc să valorifice noile tehnologii în activitățile de învățare cu elevii. Acesta este mesajul multiplicat de inspectoratele școlare și impliclit de Inspectoratul Școlar Județean Dolj, în urmă cu câteva zile. Pe noua platformă, cadrele didactice au la dispoziție programe pe care să lucreze on-line cu elevii. Aplicațiile nu au fost în uz curent, prin urmare, sunt recomandate și tutoriale care le arată cum să le folosească. Totodată, mai sunt puse la dipoziție și Resurse Educaționale Deschise. La secțiunea respectivă sunt resurse pentru învățământul primar. La unele discipline însă, lecțiile postate nu sunt deloc adaptate pentru activități on-line.

Mai multe aplicații

Conform unui comunicat al Ministerului Educației și Cercetării, platforma Digital a fost creată de echipa proiectului „Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți“ – CRED, cu sprijinul experților Institutului de Științe ale Educației (ISE), în scopul susținerii cadrelor didactice și elevilor pentru continuarea învățării de acasă.
În acest spațiu virtual – digital.educred.ro – sunt centralizate mai multe tipuri de resurse digitale și lecții și proiecte de lecții, precum și teste, dar și fișe de lucru pentru activitățile cu elevii. Platforma duce spre aplicații cu conturi google, dar și spre activități mai simple, folosind deja aplicații uzuale, cum ar fi WhatsApp.

Multe aplicații noi pentru profesori

Folosirea aplicațiilor de pe platforma Digital este explicată prin texte scrise, dar și prin tutoriale pe youtube. O parte a cadrelor didactice din Craiova și județ spun că au folosit aplicații care să fie oarecum cunoscute și elevilor, pentru a desfășura activitatea respectând programa școlară.

„Unele aplicații sunt noi, nu le-am avut la dispoziție în activitatea de zi cu zi. Prin urmare, încercăm să folosim ce am avut și până acum. O parte din colegi au lucrat pe Zoom, alți pe grupuri de facebook sau WhatsApp, pentru că îl aveam și înainte pentru a nu crea haos. Lucrăm respectând programa școlară, cu dictare și pe fișe de lucru. Sunt metode sigure până acum. Sigur că dacă unitățile școlare vor rămâne închise pe o perioadă mai mare va trebui să deschidem și alte aplicații să vedem ce este acolo, pentru a fi la curent cu eventualele noutăți“, a spus un cadru didactic de la Școala Gimnazială „Decebal“ din Craiova.

Resurse educaționale deschise, o parte neadaptate la activități online

Platforma pusă la dispoziție de Ministerul Educației și Cercetării conține, de asemenea, o secțiune de Resurse Educaționale Deschise – RED, centralizate în secțiunea „Resurse ISE“ a site-ului. Cadrele didactice sunt direcționate și spre această secțiune, care conține exemple de lecții pentru învățământul primar. Lecțiile sunt pentru Limba și literatura română, matematică, limbă modernă, științe ale naturii, istorie, educație civică, arte vizuale și abilități practice și chiar educație fizică. Numai că la unele discipline, lecțiile nu sunt adaptate pentru activități în spațiul virtual. De exemplu, la educație fizică, lecțiile încep cu adunarea elevilor în careu și continuă cu jocuri de echipă. Și la arte vizuale și abilități practice sunt lecții despre toamnă, cu propunerea organizării unei șezători cu preparate, precum și vizite la muzeele din localitate sau activități în atelierele unor meșteri populari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS