Cadrele didactice, dar și personalul auxiliar și nedidactic au intrat în concediu de odihnă pe perioada vacanței de primăvară, adică până pe data de 21 aprilie. Pentru plata salariilor și a facturilor se cheamă din concediu personalul abilitat, doar pentru maximum trei zile. Măsurile sunt dispuse de Ministerul Educației și Cercetării. Managerii cer lămuri însă în pivința portarilor, care ar trebui să asigure paza unităților școlare și care au lucrat și după declanșarea pandemiei de coronavirus.
Concediile de odihnă pe perioada vacanței de primăvară a elevilor se acordă atât pentru personalul din unitățile de învățământ preuniversitar, cât și pentru angajații din inspectoratele școlare și din Casa Corpului Didactic. Inspectorul școlar general și managerii sunt cei care au responsabilitatea de a monitoriza respectarea prevederilor legale.
„Inspectorii școlari generali, în calitate de ordonatori secundari de credite și directorii unităților de învățământ preuniversitar, în calitate de ordonatori terțiari de credite, au responsabilitatea de a monitoriza respectarea prevederilor legale cu privire la efectuarea concediului de odihnă al personalului din subordine. În perioada vacanței de primăvară a anului școlar 2019-2020, respectiv 4 – 21.04.2020, întreg personalul din unitățile de învățământ, unitățile conexe și inspectoratele școlare, cu asigurarea continuității la conducerea inspectoratelor școlare și a caselor corpului didactic, va fi programat în concediu de odihnă“, se arată în adresa trimisă de reprezentanții Ministerului Educației Naționale către inspectoratele școlare.
Pot fi rechemați cei care se ocupă de salarii și plăți
În perioada prevăzută de Ministerul Educației ca fiind perioadă de concediu de odihnă, pot fi recehemați la serviciu doar angajații care se ocupă de plata salariilor și de a facturilor. Chemarea poate fi făcută pentru maximum trei zile.„Rechemarea din concediu de odihnă pe perioada vacanței de primăvară se dipune pe termen limitat de maximum trei zile lucrătoare doar pentru ordonatorii de credite și administratorii financiari, în vederea efectuării plății și a salariilor“, se arată în adresa trimisă de Ministerul Educației și Cercetării la inspectoratele școlare.Managerii din Dolj au însă neclarități în privința punerii în aplicare a acestor măsuri, în special, în ceea ce privește asigurarea pazei în unități. Portarii au lucrat în toată perioada de când a fost declanșată pandemia, asigurând paza.
„Portarii au asigurat paza în această perioadă. Unitățile școlare nu au fost niciodată fără pază. Așteptăm lămuriri în privința acestei situații“, a spus Angel Cristian Stăiculescu, directorul Colegiului Național „Carol I“ din Craiova.
Sunt directori care spun că ar mai fi nevoie și de secretari în această perioadă în unități, care să răspundă la adresele primite. De altfel, nota nu-i lămurește pe manageri dacă și ei intră în concediu în perioada vacanței de primăvară.