Universitatea din Craiova a stabilit Metodologia derulării activităților în sistem on-line. Documentul a fost aprobat în Senatul Universității și stabilește derularea activităților didactice în sistem on-line, precum și cum se vor derula examenele de absolvire, dar și admiterea la programele de studii de licență, master și chiar și de doctorat. Noile prevederi sunt valabile pe perioada cât activitățile față în față nu sunt posibile.
Pentru a se adapta la cerințele stării de urgență, Universitatea din Craiova a completat Regulamentul privind organizarea și desfășurarea examenelor de licență/diplomă și disertație pentru acest an universitar cu noi prevederi, aplicabile în sesiunile de licență/diplomă și disertație iulie 2020 și septembrie 2020. Prevederile sunt valabile pe perioada cât nu se pot derula activitățile față în față.
Astfel, în noile condiții, coordonatorii științifici împreună cu studenții îndrumați vor analiza temele lucrărilor de licență/diplomă/disertație alese de aceștia și le vor adapta, acolo unde este necesar, pentru a putea fi elaborate în condițiile stării de urgență.
Prin noul regulament, examenul de licență/diplomă la UCV constă în două probe. Prima probă va fi evaluarea cunoștințelor fundamentale și de specialitate. Cea de-a doua probă va fi prezentarea și susținerea lucrării de licență/proiectului de diplomă.
Examenul de disertație constă dintr-o singură probă: prezentarea și susținerea disertației.
Examenele vor fi înregistrate integral
Conform noilor prevederi, ambele probe ale examenului de licență sau diplomă, precum și prezentarea și susținerea disertației se vor desfășura on-line, în timp real, în fața comisiei de examen, prin intermediul unei platforme alese de facultate. Platforma trebuie să permită transmiterea, recepționarea simultană (în direct) și înregistrarea de conținut audio-video.
Susținerea în varianta on-line a probelor examenului de licență/diplomă, precum și susținerea on-line a lucrării de disertație se înregistrează integral, pentru fiecare absolvent în parte, și se arhivează la nivel de facultate. Pentru susținerea lucrării de licență/diplomă care se va desfășura on-line, fiecare candidat are alocate cel puțin 10 minute pentru prezentarea lucrării și minimum 5 minute pentru a răspunde întrebărilor comisiei de examen.
Cum se va derula examenul on-line de evaluare a cunoștințelor?
Evaluarea cunoștințelor fundamentale și de specialitate se va face prin examen oral, susținut în limba în care s-a studiat, în sistemul on-line. Conform regulamentului aprobat de Senatul Universității din Craiova, facultățile vor elabora proceduri proprii pentru desfășurarea examenului oral (seturi de subiecte, timp de răspuns etc.). Prin regulament se și exemplifică cum se va proceda.
„Comisia de examen va elabora un set de subiecte pentru fiecare grupă de studenți și va alege în mod aleatoriu un subiect pentru fiecare candidat, așa încât acesta să poată constata vizual caracterul aleatoriu al alegerii. Candidatul va avea la dispoziție timpul necesar pentru pregătirea răspunsului, interval în care nu va părăsi câmpul vizual al examinatorilor și nu se va consulta cu alte persoane aflate în aceeași încăpere sau la distanță de acesta. Candidații care recurg la fraudă sau tentativă de fraudă dovedită vor fi eliminați din examen“, scrie în metodologia Universității din Craiova.
Conform regulamentului, candidatului i se vor aloca cel puțin 10 minute pentru prezentarea răspunsului elaborat.
Pentru a se înscrie la examenul de licență/diplomă/disertație, candidații vor încărca sau vor trimite electronic la o adresă comunicată de fiecare facultate, cu cel puțin zece zile înainte de data susținerii examenului de finalizare a studiilor, toate documentele prevăzute în Regulamentul privind organizarea și desfășurarea examenelor de licență/diplomă și disertație și scanate în format PDF.
Doctorat on-line
Prin noua metodologie care stabilește modalitatea de derulare a activităților on-line se prevede că se pot susține on-line și tezele de doctorat.
Acest lucru se poate la cererea scrisă a studentului doctorand, cu avizul conducătorului științific și al membrilor comisiei de susținere publică, exprimat prin mesaj transmis prin e-mail. Susținerea tezei trebuie să respecte recomandările Ministerului Educației, adică înregistrarea integrală a susținerii publice, precum și posibilitatea participării la ședința publică on-line a tuturor celor care doresc.
La susținerea on-line se impune prezența obligatorie a tuturor celor cinci membri ai comisiei de susținere publică. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, susținerea tezei poate avea loc on-line. În caz contrar, susținerea tezei poate fi amânată fără sancțiuni sau costuri suplimentare pentru doctorand, până la o dată când întrunirile publice vor fi permise.
Ce condiții sunt pentru admiterea la Universitatea din Craiova
Și pentru admiterea la programele de licență, master și doctorat au fost puse la punct procedurile în cazul în care nu se pot face activități față în față. Înscrierea candidaților se face on-line. Aceștia vor încărca pe adresa https://www.ucv.ro/admitere/ documentele scanate, precum și chitanțele cu taxele de înscriere aferente fiecărui program de studiu. Fiecare candidat își asumă responsabilitatea referitoare la autenticitatea și corespondența dintre documentele digitale/scanate și cele originale care urmează să fie depuse la dosarul candidatului. Fiecare document scanat și încărcat va avea semnătura candidatului și mențiunea „copie conform cu originalul“. Aceste prevederi sunt valabile atâta timp cât activitățile nu se pot derula față în față.
Calendarele admiterii la programele de studii ale Universității din Craiova urmează să fie publicate.