-2.2 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSe vor deschide sau nu căminele pentru elevi, în iunie?

Se vor deschide sau nu căminele pentru elevi, în iunie?

Redeschiderea școlilor începând cu 2 iunie, în special pentru a asigura ore de pegătire suplimentară elevilor, care susțin anul acesta examene, ridică mai multe probleme. Una dintre acestea este dacă se vor deschide și căminele pentru cazare. Și asta pentru că în special la licee, sunt și elevi care vin și de la distanțe de peste 90 de kilometri. Managerii liceelor din Dolj, care au și unități de cazare, spun că pentru a redeschide aceste cămine ar fi nevoie de precizări de la alte autorități.

O parte din elevi nu ar putea face naveta pe distanțe mari

Unii dintre elevii care studiază la liceele din Craiova provin din localități îndepărtate și chiar din alte județe. Pentru a participa la cele trei ore zilnice de pregătire pentru examenele naționale, un elev din Calafat, de exemplu, ar trebui să parcurgă 180 de kilometri dus-întors zilnic. Această distanță ar trebui parcursă zece zile. În aceste condiții, o parte dintre elevi ar putea fi chiar în imposibilitatea de a face această navetă. În aceste condiții, acestor copii cum li se va asigura accesul egal la educație?

Managerii unităților școlare din Dolj, care dispun de aceste spații de cazare, spun că, pentru a redeschide, ar trebui să aibă undă verde de la alte instituții care gestionează situația în această perioadă.

„Acum căminul este închis. Noi suntem dispuși să îl deschidem pe perioada cât se fac și cursurile de pregătire. Dar inițiativa de a deschide căminele nu ne poate aparține exclusiv nouă. Trebuie să primim undă verde de la alte instituții care au specialiști în domeniul sănătății. Putem spune doar că, din punct de vedere al structurării acestor spații, avem posibilitatea de a caza una-două persoane în cameră. Avem 90 de locuri în cămin și cred că în ultimul an de studiu la liceu sunt 10-15 copii, care vin de la distanțe foarte mari. Sunt elevi care vin la noi și din alte județe. Ar fi bine ca și ei să poată beneficia de aceste ore de pregătire suplimentară”, a spus Vasile Voinescu, directorul Colegiului Național Pedagogic „Ștefan Velovan“ din Craiova.

Am putea asigura doar cazarea, nu și masa


Toate unitățile școlare din Craiova au elevi care vin de la distanțe foarte mari, indiferent de profil. Cele care au cămine pentru cazare au posibilitatea și de a caza câte un elev în cameră. Unele însă nu au posibilitatea și de a le asigura masa.

„Avem posibilitatea de a caza și câte un elev în cameră, sunt și circuite făcute astfel încât să nu se întâlnească mulți înr-un loc, dar trebuie să primim precizări pentru a redeschide căminul. La noi la școală în ultimul an de liceu sunt 13 copii care se cazau în cămin și care au anunțat, în principiu, că ar veni la orele de pregătire suplimentară pentru bacalaureat. Sunt elevi din Băilești, Bechet, Filiași și avem și o elevă din Gorj. Dacă se va dispune măsura deschiderii căminelor, le putem oferi numai cazare, nu și masa, dar elevii au frigidere în camere și de regulă își aduceau cu ei și mâncare“, a spus Liviu Cotfasă, managerul Colegiului Național „Elena Cuza“ din Craiova.

Elevii nu au frigidere în camere

Și la Liceul Energetic din Craiova s-ar putea merge doar pe cazare. Unitatea nu are frigidere în fiecare cameră.

„În prezent, nu avem precizări pentru deschiderea căminelor de cazare. Și dacă vom deschide, cazarea se va face fără masă, pentru că nu se pot acoperi cheltuielile. Nici nu se pot achiziționa alimente de la furnizori, pentru că e vorba de cantități mici. Și atunci vor avea de achitat doar cazarea, care este destul de ieftină, 50 de lei pe lună. Dacă vor sta doar zece zile, cred că va fi la jumătate. Cererile s-ar depune la secretariatul unității chiar în ziua în care revin la cursuri. Pentru masă cred că se pot descurca în zonă. Nu avem camerele dotate fiecare cu frigidere ca să poată veni de acasă cu alimente“, a precizat Ionuț Bistriceanu, directorul Colegiului Energetic din Craiova.

Managerii așteaptă răspunsuri


În Craiova există și campus școlar cu dotări moderne, dar pentru a fi deschis se așteaptă răspunsuri de la autorități.„Am trimis întrebări pe această temă în urmă cu câteva zile și așteptăm soluții”, a spus Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic George Bibescu.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj așteaptă, la rândul lor, precizări de la minister.„În vederea revenirii elevilor din anii terminali în unitățile de învățământ, se vor lua toate măsurile de siguranță, respectându-se măsurile de distanțare și normele igienico-sanitare, în baza precizărilor transmise de MEC“, a precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt al ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS