12.8 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAu fost stabilite măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu COVID-19 în unităţile de învăţământ

Au fost stabilite măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu COVID-19 în unităţile de învăţământ

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat că au fost stabilite măsurile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu SARS CoV-2 în unităţile de învăţământ.

Măsurile au fost decise printr-un ordin comun, emis de Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii şi este valabil pentru toate structurile aflate în subordonarea MEC.

Măsuri pentru organizarea activităţii în actualul context epidemiologic prevăd că accesul în instituţii trebuie organizat astfel încât să existe o suprafaţă minimă de 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană şi o distanţă minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate. Accesul este interzis pentru persoanele care au o temperatură corporală ce depăşeşte 37,3 grade Celsius, suprafeţele expuse vor fi dezinfectate şi se vor evita aglomerările de persoane.

Măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu COVID-19 în unităţile de învăţământ. Grupe formate din cel mult 10 elevi

În perioada desfăşurării activităţilor de pregătire pentru elevii din clasele terminale şi în perioada organizării examenelor naţionale şi de certificare şi calificare, activitatea de pregătire se va organiza pe grupe formate din cel mult 10 elevi, pauzele vor fi de 10 minute la fiecare oră, timp în care încăperile vor fi aerisite, iar programul organizat astfel încât, simultan, să nu se întâlnească mai mult de două grupe de elevi.

„Înainte de începerea activităţii, spaţiile vor fi dezinfectate cu substanţe biocide, pe bază de clor sau alcool, activitate urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puţin 30 de minute; accesul în interiorul unităţii de învăţământ preuniversitar se va realiza doar după dezinfecţia mâinilor, verificarea temperaturii – temperatură care nu trebuie să depăşească 37,3 grade Celsius – şi sub rezerva absenţei simptomelor virozelor respiratorii”, se arată în comunicat.

Elevii şi profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală, iar elevii vor fi aşezaţi în bănci astfel încât să aibă cel puţin un loc liber în stânga şi în dreapta şi un rând liber în faţă şi în spate, măştile purtate fiind colectate ulterior în locuri special amenajate.

Prevenirea îmbolnăvirilor cu COVID-19 în unităţile de învăţământ. Candidaţii şi supraveghetorii vor fi protejaţi prin masca facială

La intrarea în instituţie se va asigura triajul epidemiologic pentru candidaţi şi examinatori, care va cuprinde şi termometrizare şi declararea de antecedente personale privind simptomatologia respiratorie.

„Candidaţii şi supraveghetorii vor fi protejaţi prin masca facială; intrarea în sala de examen se va face în mod organizat, pe rând, păstrând distanţa de 2 metri, iar în faţa uşii vor exista marcaje cu bandă colorată; pupitrele vor fi individualizate/prestabilite şi, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală; personalul ce asigură supravegherea va dirija candidatul către locul destinat”, precizează GCS.

De asemenea, se va asigura curăţarea pardoselilor, pupitrelor, scaunelor, clanţelor, mânerelor de la ferestre prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide pe bază de clor sau alcool, înainte şi după fiecare serie de candidaţi, precum şi aerisirea sălii înainte de examen, pentru o perioadă de cel puţin 30 de minute. La intrarea în sală se vor amplasa dispozitive medicale cu substanţă dezinfectantă pentru mâini, stabilirea locurilor se va face păstrând o distanţă între candidaţi de 2 metri, iar pe toată durata examinării „se vor respecta regulile generale ale unei conduite sănătoase”.

Declaraţie pe proprie răspundere pentru candidații la admiterea în învăţământul superior din afara ţării

O altă măsură vizează asigurarea condiţiilor igienice pentru grupul sanitar care deserveşte sala de curs sau de examen.

Candidaţii la admiterea în învăţământul superior din afara ţării au nevoie de o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că participantul a respectat regimul de izolare/carantină şi nu a avut contact apropiat cu o persoană confirmată cu SARS CoV-2 în ultimele 14 zile, precum şi de o adeverinţă medicală în limba română, din care să reiasă starea actuală de sănătate a deţinătorului, dar şi, eventual, antecedente personale legate de boli cronice, respectiv SARS-CoV- 2.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS