7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLegea prin care părinţii îşi pot lua liber până la terminarea anului şcolar, promulgată

Legea prin care părinţii îşi pot lua liber până la terminarea anului şcolar, promulgată

Părinții își vor putea lua liber pentru supravegherea copiilor și pe perioada verii, până la încheierea anului școlar. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care prevede că părinţii îşi pot lua zile libere şi în perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă.

Proiectul fost susţinut în Parlament de toate grupurile parlamentare şi adoptat în unanimitate și vizează extinderea aplicării actului normativ de bază şi pe perioadele vacanţelor şcolare în situaţia în care este decretată stare de urgenţă.
Potrivit actului normativ, se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.
Aceste prevederi se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar”.

Copiii trebuie să aibă până la 12 ani

Pot beneficia de aceste prevederi părinţii care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani (faţă de 18 ani, cum era prevăzut iniţial), înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ.
Ambii părinţi trebuie să fie angajaţi, nu se aplică în cazul şomajului tehnic.

Prevederile prezentei legi nu se aplică:

  • în cazul în care unul dintre părinţi are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului,
  • în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit, cu excepţia situaţiei în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat şi astfel este scutit de la plata impozitului pe venit.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS