De ieri, 8 iunie, conform calendarului emis de Ministerul Educației și Cercetării a început înscrierea la grădiniță a copiilor pentru grupa mică sau a celor care nu au frecventat niciodată grădinița. Anul acesta, frecventarea grupei mari este obligatorie. În condițile actuale de pandemie, părinții pot trimite cererile electronic sau prin fax. Numai că în Craiova, până ieri, înscrieri în învățământul preșcolar apăreau doar la un număr foarte mic de instituții de învățământ preșcolar. În rest, grădinițele nu mai au site-uri sau le au și nu le-au mai actualizat. Unele au doar cu pagina de facebook, pe care au distribuit articole de presă, dar nu și infomații legate de cum se va face în unitatea respectivă înscrierea. Date despre grădinițele din Craiova nu sunt nici pe site-ul ISJ Dolj.
Ce cere Ministerul Educației
Conform ultimelor decizii ale Ministerului Educației și Cercetării, înscrierea în grădiniță a copiilor care nu au mai urmat până acum învățământul preșcolar se va desfășura în trei etape. Etapa I de înscriere la grădiniță 2020 are loc în perioada 8 iunie – 3 iulie, etapa a II-a de înscrieri se desfășoară între 20 iulie – 10 august, iar etapa a III-a se numește „Corecturi“ și este programată în intervalul 11 – 31 august.Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au mai transmis că, pentru înscriere, părinții pot comunica unității de învățământ prin poștă electronică, telefonic sau fax, datele necesare pentru a fi introduse în aplicația specifică din Modulul SIIIR – Înscriere la grădiniță 2020-2021.
Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare și, cu precădere, în acest an școlar, a prevederilor Legii nr. 56/2019, asigurând cuprinderea tuturor copiilor de cinci ani în grupa mare, ca parte a învățământului general obligatoriu.Orarul înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) şi pe site-urile inspectoratelor şcolare. Acestea sunt principalele date transmise de Ministerului Educației și Cercetării, dar multe din aceste date la unitățile din Craiova nu se regăsesc pe site-uri.
MEC cere transparență, dar la multe grădinițe lipsesc site-urile
Conform precizărilor MEC, „pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere sau înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor mai posta pe site-ul unității de învățământ/ISJ și, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii: capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată); numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2020-2021 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare); criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor“.
Aceste date nu există pe multe site-uri ale grădinițelor din Craiova. De exemplu, Grădinița cu Program Prelungit „Voiniceii“ Craiova nu mai apare cu site. La o simplă căutare pe Google arată că unitatea este temporar închisă. Și pe pagina de Facebook, unitatea de învățământ preșcolar are ca date de înscrieri doar un link cu procedura preluată de pe site-ul ISJ Dolj.
Altă unitate de învățământ preșcolar, noi probleme. Grădinița „Sfânta Lucia” din Craiova apare cu site, dar site-ul nu merge. Are și pagină de facebook unitatea, dar ultima postare este din 19 februarie 2020. Nici Grădinița Căsuța Fermecată din Craiova nu apare cu site, ci cu o pagină de facebook, în care sunt puse diverse filmulețe, dar nu informații despre înscrieri.
Și exemplele pot continua. Și în zona centrală, Grădinița „Traian Demetrescu“ are site (http://gradintatraiandemetrescu.blogspot.com/p/blog-page.html), neactualizat de ani buni și desigur lipsit de informații despre înscrieri. Pe pagina de facebook are câteva informații generale postate de un site de presă, dar nici un fel de date despre situația unității. Și atunci, părinții de unde să ia aceste date și cum să trimită actele on-line?
Grădinițe care au mutat comunicarea de pe site pe facebook
Înscrierile care au debutat pe 8 iunie sunt pentru copii care nu au mai frecventat până acum învățământul preșcolar și chiar și părinți care nu au avut legătură cu aceste instituții. Pentru aceste înscrieri însă, unele grădinițe din Craiova au mutat comunicarea de pe site-ul oficial doar pe pagina de facebook, în postări care se găsesc după ce se trece de poze și multe filmulețe cu copiii în această perioadă.
Printre aceste exemple se regăsește Grădinița cu Program Prelungit „Sfânta Ana“, care are la secțiuea Informații înscriere date din anul școlar 2016-2017, iar la cerere de înscriere/reînscriere este o cerere din anul școlar 2018-2019. În rest, pe site-ul pe care îl generază căutarea unității pe Google nu apar niciun fel de informații despre înscrierea din acest an școlar.
După mai multe căutări ajungi să descoperi pe Google, că Grădinița „Sfânta Ana“ apare cu o pagină de facebook, pe care promovează activităţile cu copiii, și acolo printre multe poze apare o informație despre înscrieri, că cererile se depun la adresa de e-mail [email protected], în perioada 9-23 iunie, în intrevalul orar 10.30-13.30. Sub această mențiune scrie cu roșu că „după completarea locurilor aprobate se va suspenda activitatea comisiei de înscriere și nu se vor mai primi dosare“. Și la acest capitol se menționează că sunt 45 de locuri la grupa mică, 5 locuri la grupa mijlocie și 10 locuri la grupa mare.
Pe pagina oficială nimic, pe facebook doar informații generale
Alt exemplu este Grădinița cu Program Prelungit „Tudor Vladimirescu“ din Craiova care apare pe căutarea google ca având ca site oficial https://gradinita21.wordpress.com/. Ultima postare pe site este despre un proiect Erasmus. Are și pagină de facebook pe care descoperim că a postat cu titlul „În atenția părinților” cererea de înscriere și perioadele de înscriere, fără program, număr de locuri sau adrese de e-mail prin care să fie trimise documentele. Și la Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată“ apare cu un site neactualizat din 2016, http://gradintatraiandemetrescu.blogspot.com/p/blog-page.html. Comunicarea despre înscrieri se regăsește doar pe pagina de facebook a grădiniței unde se precizează că sunt 70 de locuri la grupa mică și 24 de locuri la grupa mijlocie și nici un loc la grupa mare.
Doar câteva grădinițe din Craiova au date despre înscrieri pe site
La categoria bine organizate cu informații pe site se înscriu doar câteva unități de învățământ preșcolar. Printre acestea, Grădinița cu program Prelungit „Nicolae Romanescu“, care are pe site cererea, adresa de e-mail și informația că dispune de 75 de locuri la grupa mică și nici un loc la grupele celelalte. De asemenea, Grădinița „Curcubeul Copilăriei“ dispune de aceste date la secțiunea înscrierea la grădiniță, precum și Grădinița cu program prelungit „Piticot“ și Grădinița cu program prelungit „Căsuța cu Povești“. La aceste unități sunt specificate și cum se procedează pentru înscrierea on-line.
Niciun fel de date despre grădinițele din Craiova pe site-ul ISJ Dolj
Înscrierea la grădiniță este rezumată pe site-ul ISJ Dolj la postarea procedurilor și datelor generale transmise de la Ministerul Educației fără nici un fel de informații despre grădinițele din Craiova. Nici circumscripții și nici site-uri, nici locuri.
Nu există nicio listă a grădinițelor din Craiova, nici de stat și nici particulare acreditate sau autorizate de MEC. Conform precizărilor MEC, unităţile de învăţământ preșcolar particular vor afişa și informații privind statutul grădiniței respectiv: autorizată să funcţioneze provizoriu sau acreditată de Agenția pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).