Emoții pentru absolvenții de liceu. Astăzi, aceștia susțin prima probă scrisă a examenului național de bacalaureat, la limba și literatura română. Examenul se va desfășura în 39 de centre. Bacalaureatul din acest an se va derula după rigorile impuse de pandemia de coronavirus. Proba eliminatorie va fi cea de măsurare a temperaturii. La fel ca și la evaluarea națională, candidații nu trebuie să aibă temperatura peste 37,3 grade Celsius. De asemenea, rezultatele se vor afișa sub anonimat.
În județul Dolj, conform datelor transmise de ISJ Dolj, pentru susținerea probelor scrise ale primei sesiuni a examenului de bacalaureat, s-au înscris 4.917 candidați. Dintre aceștia, 3.770 de candidați sunt din promoția curentă, fiind 2.820 din mediul urban și 950 din mediul rural, și 1.147 de candidați din promoțiile anterioare, dintre 630 de candidați din mediul urban și 517 din mediul rural. Au fost organizate 39 de centre de examen. Conform regulamentului, examenul începe la ora 9.00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8.30.
Având în vedere noile prevederi legale, în sălile de clasă trebuie asigurate mai multe măsuri de prevenire și protecție. Astfel, la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura, care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius, de către cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată de desfășurare a activității.
Unitățile școlare care vor funcționa drept centre de examen vor asigura materiale și echipamente de protecție, cum ar fi covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini. În sălile de clasă se vor stabil locurile astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de doi metri unul față de celălalt. Personalul didactic care asigură supravegherea va dirija candidatul direct către locul destinat.
Ce este permis și ce este interzis în sălile de examen
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la matematică și geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a bacalaureatului.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări , precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare cum ar fi stick-uri de memorie, telefoane, tablete.
În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu. Candidații eliminați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.
Tel verde pentru a reclama disfuncționațitățile din timpul probelor scrise
Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 22-25 iunie, între orele 8.00-16.00.
Conform calendarului, pe 24 iunie 2020 va avea loc proba obligatorie a profilului, pe care absolvenții o susțin la matematică sau la istorie, în funcție de profil. Pe 25 iunie 2020, va fi proba la alegere a profilului și a specializării.
Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 30 iunie (până în ora 12.00). În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, rezultatele vor fi publicate pe site, dar și la avizierele unităților școlare sub anonimat. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 16.00-20.00, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8.00-12.00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi afișate pe 5 iulie.