Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a publicat lista finală a cadrelor didcatice care vor beneficia de gradaţie de merit. Practic, este vorba de o listă cu dascăli dar şi cu personal didactic auxiliar care va primi un spor de 25% la salariu timp de cinci ani. Anul acesta s-a schimbat metodologia pentru acordarea acestor gradaţii. După afişarea rezultatelor se observă că la beneficiari, domină educatoarele şi învăţătorii. Printre cei mai merituoși s-au numărat și managerii de unități școlare, care nu au mai pus funcția pentru sporul de 25%, ci au candidat și au și luat pe baza obligației de normă de câteva ore pe săptămână la clasă.
La nivelul judeţului Dolj anul acesta pentru învăţământul civil au fost acordate 230 de gradaţii de merit. Au fost depuse 310 candidaturi. Dintre aceștia, la dascăli s/au dat 204 gradații de merit. Separat s-au acordat și gradații de merit pentru personalul didcatic de la Colegiul Militar din Craiova. Șase cadre didactice vor primi acest spor, începând cu 1 septembrie 2020.
Conform metodologiei de anul acesta, gradaţia de merit se acordă pentru activitatea didactică cuantificată în rezultatele elevilor, pentru inovarea didactică în pregătirea preşcolarilor şi a elevilor cu performanţe la concursurile şi olimpiadele şcolare începând cu etapa judeţeană până la cea internaţională.
O altă componentă este prevenirea şi combaterea abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii, integrarea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, progrese şcolare ale elevilor cu risc de abandon, iniţierea şi managementul unor proiecte şcolare care au condus la consolidarea culturii şcolare, centrate pe progres, cooperarea şi incluziune. A fost evaluată activitatea pentru perioada 1 septembrie 2014 până pe 31 august 2019.
Educatoarele și învățătorii au obținut locuri și la redistribuire
Metodologia prevede ca gradația de merit se acordă pentru 16% din personalul didactic de predare, conducere și control și 16% pentru personalul didactic auxiliar existent în februiarie 2020 și scăzând pe cei care au primit acest drept. Comisia paritară și Consiliul de Administrație au defalcat însă numărul de gradații diferit pe speciliazări.
Cele mai multe locuri au fost la învățători-45 și la educatoare 35. La aceste categorii au mai fost însă redistribuite alte două locuri după evaluare, au ajuns astfel la gradații 36 de educatoare și 46 de învățători. La educatoare au fost și muște discuții în comisii, pentru că după contestații s-a schimbat ierarhia, fiind evaluări diferite.La educatoare au fost și multe discuiții în Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Un cadru didactic care avea inițial 81,25 punctre s-a ajuns la 99,25 puncte, punctaj care a și dus respectivul dascăl în categoria celor care vor beneficia de gradație de merit.
Au fost trei comisii care au făcut evaluarea. Mărul discordiei la constituit acordarea punctajului pentru activitate publicistică recunoscută de Biblioteca Națională prin cod unic la nivel internațional ISBN. De obicei, la gradații erau punctate doar publicațiile aprobate de inspectorate sau Ministerul Educației.
Managerii au preferat să candideze doar ca profesori
De asemenea, s-au acordat 16 ,locuri pentru matematică, dar s-au dat doar 9 gradații și 15 locuri pentru limba română. La celelalte specializări au fost acordate între unul și maximum 9 locuri.
Pentru manageri au fost 12 locuri din care s-au ocupat 11. Mulți dintre manageri din Craiova și județ care au aspirat la sporul de 25% au preferat să candideze doar ca educatore, învățători sau profesori. La categoriile educatoare, învățători și profesori și anul acesta ca și în anii anteriori au fost și mulți manageri de școli din Craiova și județ.
Conform Legii Educației, aceștia au și obligație de normă de normă. Dacă sunt directori de unități mai mari, ci peste 25 de clase obligația de normă este de 4-6 ore pe săptămână, iar dacă au școli mai mici au între 6 și 8 ore pe săptămână.