Maria Popescu este una dintre candidatele de 10 la concursul de titularizare, susţinut în Dolj, pentru educatoare. Candidata de 10 a părăsit de curând băncile şcolii. A absolvit în vara acestui an studiile liceale, la profil pedagogic, la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” din Craiova.
A absolvit liceul în vara acestui an, iar din toamnă va fi la catedră, în mijlocul copiilor de grădiniţă. Aceasta este povestea de succes a unei tinere de 19 ani din Craiova, Maria Popescu, care s-a făcut remarcată prin faptul că s-a numărat printre puţinii candidaţi de 10 de la oncursul pentru titularizare. Tânăra spune că şi-a dorit să urmeze o carieră în învăţământ imediat după ce a descoperit ce înseamnă activitatea la catedră.
„Cred că am ştiut de când am ales profilul pedagogic că voi urma o carieră în învăţământ. Pe perioada practicii pedagogice mi-am dat seama că îmi place să lucrez cu copiii mici. M-am regăsit şi m-am identificat mereu cu peisajul din grădiniţă. Şi anul acesta după ce am absolvit studiile şi am promovat bacalaureatul, am ales să susţin şi concursul de titularizare. Am fost susţinută în acest demers şi de prietena mea, Georgiana Manea, care este de anul trecut la catedră „, a spus Maria Popescu.
În liceu a fost atrasă de practica pedagogică
Pentru Maria Popescu, concursul de titularizare a însemnat gestionarea unor emoţii foarte mari.
„Examenul nu a fost foarte greu. Mai dificil mi s-a părut să îmi gestionez emoţiile. Am avut mari emoţii poate şi datorită faptului că mi-am dorit mereu o notă mare la acest concurs, mi-am dorit să reuşesc. Am şi reuşit acest lucru. Cred că rezultatul se datorează şi faptului că am învăţat constant. Am avut o mare susţinere şi din partea doamnei profesor Tania Ţăndăreanu, care ne-a ajutat foarte mult în această perioadă de pandemie. Nu ştiam ce o să se întâmple. Am fost încurajaţi să participăm la concurs, ne-a dat şi materiale pe care să le învăţăm”, a mai spus Maria.
Candidata de 10 a spus că în orientarea sa profesională un rol important l-a avut şi mama ei. „În gimnaziu, am fost elevă la Şcoala gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Craiova. La sfârşitul clasei a a VIII- a am avut o discuţie cu mama despre ce şanse aş avea dacă aş urma un profil pedagogic. Mama a fost şi un fel de model pentru mine, pentru că şi ea este absolventă a unui asemenea profil. În plus, m-a atras ideea că pot profesa imediat după liceu”, a dezvăluit Maria Popescu.
Alegerea pe care a făcut-o împreună cu mama i-a adus şi multe bucurii pe perioada liceului.
„Pe perioada liceului mi-a plăcut foarte mult practica pedagogică. A fost foarte frumos şi ceva diferit de ceea ce se făcea la alte profiluri, la liceu. În practica pedagogică am învăţat foarte multe lucruri utile. O parte din ceea ce am învăţat am folosit la examenul de titularizare. Am învăţat însă şi multe lucruri utile pentru mine. Am redescoperit cum văd copiii lumea, am învăţat să mă pun în pielea lor. Am învăţat să fiu mai bună şi să am răbdare. Ziua de practică era cea mai fericită zi pentru mine. Mergeam cu drag la şcoală”, a mai spus Maria.
Se va titulariza în Bucureşti
În judeţul Dolj nu sunt posturi vacante pentru titularizare. Maria Popescu vrea însă ca să folosească rezultatul pentru a obţine un post stabil. Va merge astfel la şedinţele publice de titularizare care se vor derula în Bucureşti, pe 13 august. În paralel, tot în Capitală, Maria va urma şi studiile Academiei de Studii Economice.
„Am ales să merg la Bucureşti să îmi încep cariera didactică, pentru că am aplicat şi am şi fost admisă la Academia de Studii Economice, profilul Marketing. Am ales această facultate, pentru că îmi doresc să învăţ şi să ştiu cât mai multe lucruri. Sper să fie o facultate care să mă va ajute să mă dezvolt şi mai mult personal. Sunt pasionată de muzică şi activez într-o trupă şi am nevoie să învăţ să îmi promovez şi activitatea muzicală. Pe viitor, îmi doresc să găsesc un echilibru perfect între pasiunile mele, adică între activitatea de la catedră şi muzică”, a mai spus Maria.
„Abia aştept să încep activitatea la catedră”
Maria Popescu se aşteaptă ca primul an de activitate la catedră să fie dificil.
„Aştept cu nerăbdare să văd cum va fi la catedră. Mă aştept să fie ceva diferit, pentru că nu mai am de acoperit doar o lecţie, ca atunci când făceam practică. Voi avea de petrecut întreaga săptămână la clasă. În condiţiile actuale de pandemie, cred că o să fie un pic mai dificil noul an şcolar, mai ales pentru noi, cei din primul an de activitate la catedră. Vom avea de gestionat temeri suplimentare ale părinţilor, legate de infectare. Este posibil ca şi copiii să aibă temerile lor. Mă gândesc că va fi o perioadă grea, dar cred că o să reuşesc să gestionez situaţia” a spus candidata de 10 la titularizare.
Până va începe activitatea de educatoare dar şi cea de studentă, Maria vrea să se bucure şi de vacanţă.
„Mi-aş dori să cânt din nou pe scenă, îmi este dor de lume, dar nu cred că este posibil foarte curând. Prin urmrae, aş vrea să plec la munte, să mă deconectez. A fost o perioadă grea, cu examene. Am susţinut în aceste luni şi bacalaureatul şi titularizarea. După această perioadă, mă văd undeva la munte citind o carte şi adunându-mi gândurile” a mai spus candidata de 10 la titularizare.
Nota de la concursul pentru ocuparea posturilor în învăţământul preuniversitar nu este o întâmplare pentru absolventa Colegiului Pedagogic din Craiova. Ea a reuşit să promoveze examenul de bacalaureat cu media 9, 60, iar media anilor de studiu din liceu a fost 9,99.