Pentru începerea anului şcolar în Dolj, după publicarea situaţiei epidemiologice cu rata de infectare, sunt două comune care sunt trecute pe scenariul roşu şi alte patru comune şi un oraş în scenariul galben. Practic, unităţile şcolare din aceste comune nu vor derula cursuri în condiţii normale, cu toţi elevii în clase. Scenariile au luat prin surprindere o parte din manageri şi primari. În aceste condiţii, unii reprezentanţi ai şcolilor, prinse în aceste scenarii, spun că vor depune contestaţii.
Conform analizei epidemiologice, în Dolj rata cea mai mare de infectare este înregistrată în comunele Poiana Mare- 6,56/1.000 de locuitori şi Melineşti cu 4,44 /1000 de locuitori. Cele două localităţi trebuie să intre pe scenariul roşu în ceea ce priveşte începerea cursurilor din 14 septembrie. Acesta prevede participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi online. Autorităţile şi reprezentanţii unităţilor şcolare au fost luaţi prin surprindere. Aceştia spun că de fapt cazurile de infectare nu sunt în rândul populaţiei din localitate.
Melineşti: Cazurile de infectare sunt în centrul medico-social
La Melineşti, de exemplu, managerul liceului spune că va cere păreri şi la DSP Dolj pentru că infectările au fost în rândul unor persoane care stau într-un centru medico-social.
„Aşteptăm recomandările DSP pentru a începe şcoala pentru că multe dintre persoanele infectate sunt de fapt bătrâni din Centrul Medico- Social. Nu sunt infectări răspândite în localitate. Dar decizia nu o vom lua singuri. Voi discuta cu profesorii dar şi cu Consiliul Local. Am solicitat diriginţilor să ceară o părere şi părinţilor, dar ei cer ca să înceapă şcoală faţă în faţă”, a spus Valeria Ionaşcu, directorul Liceului din Melineşti.
Poiana Mare: „Nu ne aşteptam la acest scenariu”
Prin surprindere au fost luate şi autorităţile din comuna Poiana Mare, privind includerea şcolilor în planul roşu cu învăţare online. Primarul comunei spune că va lua o decizie în cursul zilei de azi în Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă privind aceste aspecte.
„Nu eram pregătiţi pentru acest scenariu roşu, pentru că îmbolnăvirile sunt la Spitalul de Neurospsihiatrie din Poiana Mare care aparţine de Ministerul Sănătăţii. Acolo au fost 46-47 de bolnavi infestaţi şi vreo 20- 30 de persoane din rândul personalului medical. Practic, nu sunt foarte multe cazuri împrăştiate în rândul localităţii. Cei bolnavi au fost duşi la spitalele din Craiova şi trataţi, contacţii lor au fost izolaţi. Nu ne aşteptam ca acest aspect să influenţeze începerea şcolii. Suntem în faţa unui scenariu neaşteptat. Vom lua o decizie, marţi, în cadrul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă în privinţa începerii şcolilor. În acest comitet sunt 11-12 persoane printre care şi medici, care îşi vor spune părerea cum să începem şcoala. Vom cere o părere şi la DSP Dolj dar şi Prefectului de Dolj”, a spus Marin Vintilă, primarul comunei Poiana Mare.
Patru comune şi un oraş, în scenariul galben
De asemenea, în zona galbenă sunt trecute patru comune şi un oraş. Acestea sunt: Malu Mare cu rata de infectare de 1,79/1.000 de locuitori, Seaca de Câmp cu 1,72/1.000 de locuitori şi Seaca de Pădure cu 1.11/1.000 rata de infectare, Scaeşti 1,44/1.000 locuitori şi oraşul Filiaşi care are 1,55/1.000 .
Scenariul galben prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.
Scenariul galben de la Filiaşi: Părinţii pot trimite scutire on-line
Cele mai multe unităţi de învăţămnânt în zona galbenă sunt la Filiaşi. Primarul oraşului spune că a discutat scenariul pentru începerea şcolii în Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi că decizia a fost să dea părinţilor puterea de a opta dacă vor să îşi lase sau nu copiii să frecventeze şcoala în primele două săptămâni.
„Am convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă în privinţa scenariului pentru începerea cursurilor. Am alocat bani pentru igienizare, măşti şi tot ce este nevoie. Nu am ales să punem despărţitoare pe bănci, ci am decis ca să dăm elevilor viziere. Pentru primele două săptămâni am decis să dăm putere părinţilor să decidă dacă vor lăsa sau nu copiii la şcoală. Părinţii care vor opta să rămână copiii acasă, vor depune o cerere on-line pentru motivarea absenţelor pe adresa primăriei sau pe adresa unităţii şcolare. Prin depunerea acelei cereri on-line, practic, părinţii deţin controlul asupra copiilor”, a spus Costeluş Gheorghe Ilie, primarul oraşului Filiaşi.
Şi la Malu Mare, managerul şcolii, Ana Cismaru spune că se va conforma scenariului galben. Pregătirile erau şi în această localitate pentru a începe şcoala normal, fiind comandate bănci noi, pentru câte o persoană.
Trei comune vor să treacă din zona galbenă în zona verde
În alte trei comune, Seaca de Pădure, Seaca de Câmp şi Scaeşti managerii şi autorităţile locale spun că vor încerca să propună trecerea la scenariul verde în loc de cel galben deoarece persoanele infectate nu ar fi din localitate.
” Eu voi merge la Inspectoratul Şcolar şi la DSP pentru a solicita să mergem să propunem să ne aprobe scenariul verde şi asta pentru că persoanele infectate aveau viză de flotant în comuna Seaca de Câmp. Persoanele respective, din datele pe care le avem, au domiciliul în Calafat. În aceste condiţii, şi elevii şi părinţii şi profesorii cer să începem şcoala în mod normal”, a spus managerul Dan Eugenia.
Şi la Seaca de Pădure. „A fost infectată o persoană care are domiciliul în Craiova şi viză la Seaca de Pădure. Eu zic că în aceste condiţii şcoala ar putea începe normal, mai ales că avem efective de 11 copii în fiecare clasă”, a spus Tinca Enache, managerul şcolii din Seaca de Pădure.
De asemenea, la Scaeşti, primarul spune că dacă nu vor mai fi internări va propune o trecere de la scenariul galben la cel verde, dacă nu vor mai fi internări.
„În fiecare săptămână am avut câte o persoană infectată, care a ajuns la spital. Şi acum este o persoană internată. Şi acum este o persoană în spital. Dacă va ieşi din spital şi nu va mia fi o altă internare vom cere şi noi să trecem la scenariul verde. Dacă vor mai fi internări vom rămâne pe scenariul galben”, a spus primarul comunei Scaeşti, Mihaela Mateescu.