Craiova este teoretic în scenariul verde pentru începerea noului an școlar, cu toți elevii în clase. Practic, acest scenariu nu prea se poate aplica din lipsa spațiilor, așa că multe grădinițe și școli funcționează cu jumătate de efective la clasă și jumătate acasă. Sunt și situații în care elevii nu vor intra în clase în această lună. În acest fel se va proceda la Școala gimnazială ”Mihai Eminescu” din Craiova unde managerul și un profesor sunt în izolare dar și la Liceul Tehnologic ”Ștefan Odobleja” din Craiova, unitate care se pare că a fost prinsă nepregătită pentru a-și primi elevii.
Liceul Tehnologic ”Ștefan Odobleja” din Craiova nu își va primi elevii în bănci în aceste zile. Managerul spune că a adoptat scenariul roșu pentru că nu are suficiente clase pentru desfășurarea cursurilor față în față. Managerul a spus că lipsa spațiilor de învățământ este un fapt constatat și de comisia de la Prefectura Dolj în urma controlului tematic pentru începerea anului școlar, în procesul verbal de constatare menționându-se că școala mai are nevoie de 15 clase pentru predare.
De altfel, problema claselor a fost în prim plan și în anul școlar anterior, când profesorii protestau zilnic și acuzau autoritățile locale că au dat spațiile respective altui liceu.Autoritățile au câștigat lupta pe această temă cu profesorii în instanță.
Problema spațiilor a devenit acută
Managerul liceului susține că în această perioadă de pandemie lipsa spațiilor a devenit o problemă acută.
”În concordanţă cu baza materială administrată de şcoală şi pentru a respecta autorizaţiile de funcţionare, emise de DSP Dolj, ne-am văzut puşi în situaţia de a repartiza 53 de formaţiuni de studiu, care cuprind elevi de la clasa a IX-a, a X-a, a XI-a, a XII-a zi, de la clasele a IX-a, a X-a, a XI, a XII-a şi a XIII-a seral, de la anii I şi II de şcoală postliceală şi şcoală de maiştri și de la învăţământul profesional.
Din aceste 53 de clase, 31 sunt în tura de dimineaţă, 22 sunt în tura de după-amiază. Aceste formaţiuni de studiu trebuie împărţite la 16 săli de clasă pe care le avem şi trebuie să le administrăm în două ture. Este un lucru imposibil de realizat chiar şi matematic. În noile condiţii, elevii trebuie să aibă sală de clasă fixă și nu să migreze între sala de clasă, ateliere, laboratoare ca să aibă o bancă unde să stea”, a spus Ileana Dogaru, managerul Liceului Tehnologic ”Ștefan Odobleja” din Craiova.
Managerul numit în funcție cu câteva zile înainte de începerea școlii
Potrivit managerului Liceului Tehnologic ”Ștefan Odobleja” din Craiova scenariul roșu este pentru primele două săptămâni de școală și ar fi fost adoptat și din lipsa de timp pentru organizare.
”Consiliul Profesoral și Consiliul de Administraţie s-a întrunit joi, pe 10 septembrie 2020. Am organizat atât de târziu CA şi din cauza faptului că eu am primit decizia pentru detaşare în interesul învăţământului pe funcţia de director, în urma concursului, abia pe data de 9 septembrie, la ora 11.00. Acest scenariu este pentru două săptămâni. Intenţionăm ca în perioada care urmează să solicităm rezolvarea acestei probleme, ştiindu-se faptul că autorizaţiile pe care le avem sunt pe clădire şi nu pe spaţii de lucru”, a mai spus managerul liceului, Ileana Dogaru.
Problema era cunoscută de anul trecut
Managerul Liceului ”Odobleja” spune că va solicita autorităților locale să se aloce noi spații liceului afirmând că nu au fost făcute anterior astfel de demersuri.
”Mai întâi sperăm ca în intervalul de timp care urmează să reuşim să rezolvăm problema spaţiilor. Cu toate că este cunoscută problema Liceului Tehnologic ”Ștefan Odobleja”, căruia i s-au luat 15 clase, fapt care a determinat ca anul trecut elevii să aibă ora de 40 de minute pentru că era nevoie să se împartă între laboratoare, săli de clasă și ateliere, nu au fost făcute demersuri. Acum această situație s-a amplificat, având în vedere că elevii trebuie să aibă o sală de curs fixă”, a mai spus managerul Ileana Dogaru.
Scenariul dictat de machetă
Noul manager al Liceului ”Odobleja” din Craiova susține că dacă problema spațiilor nu se va rezolva în timp util va creiona un scenariu mixt. Managerul spune că scenariul mixt care ar fi putut fi aplicat la Liceul ”Odobleja” nu ar fi putut fi acceptat de macheta standard primită de la autorități.
”Un alt aspect este că poate se revine la solicitarea de la autorităţi de a stabili un scenariu unic şi nu un scenariu combinat, aşa cum ne gândisem iniţial. Dacă se solicita un scenariu pe niveluri de învăţământ aveam posibilitatea să ne vedem faţă în faţă cu elevii claselor a XII-a şi a XIII, dar şi cu elevii claselor a IX-a, iar cu ceilalţi elevi să ne vdem în scenariul 2, adică jumătate de elevi acasă şi jumătate la şcoală. Dat fiind faptul că s-a solicitat un singur scenariu pe şcoală ne-a determinat ca noi să declarăm scenariul 3”, a mai explicat managerul Liceului Tehnologic ”Ștefan Odobleja” din Craiova.
Conducerea liceului va avea de stabilit și dacă va mai caza elevii din rural în căminul școlii, care are băi comune pe palier care nu respectă noile standarde.
Scenariul roșu și la o școală gimnazială din Craiova
O altă unitate școlară care a trecut la scenariul roșu este Școala gimnazială ”Mihai Eminescu” din Craiova. La această unitate de învățământ, managerul și un cadru didactic sunt în izolare. Managerul Silvia Cârțu a precizat că la baza propunerii pentru aplicarea scenariului roșu, propusă de Consiliul de Administrație, au stat și alte argumente.
”În primul rând eu și încă un cadru didactic suntem în izolare până pe 17 septembrie și toate activitățile de până acum au fost desfășurate on-line. În plus, avem 25 de elevi care au făcut cerere să desfășoare activități on-line pentru că au diferite boli sau locuiesc cu bunicii. Un alt motiv a fost că avem în vedere să urmărim evoluția pandemiei în primele două săptămâni, pentru că avem cadre didactice care au diabet sau alte comorbidități”, a explicat Silvia Cârțu, managerul Școlii gimnaziale ”Mihai Eminescu” din Craiova.
Scenariul roșu este valabil și pentru Școala gimnazială ”Mihai Eminescu” din Craiova tot pentru două săptămâni. În acest scenariu intră și grădinița din subordinea acestei unități școlare.
Tot pe scenariul roșu vor funcționa Centrul Județean pentru Excelență, Liceul ”Bethoveen”, Colegiul Universitar ”Spiru Haret”, Școala Postliceală de studii sanitare ” Queen Elizabeth” și Școala Postliceală F.E.G.