4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEducatieProgramul „laptele și cornul“ revine în școlile din Dolj

Programul „laptele și cornul“ revine în școlile din Dolj

Programul „laptele și cornul“ revine în școlile din Dolj. Programul prin care cei peste 57.000 de elevi din clasele primare și gimnaziale din județul Dolj primeau lapte, cornuri și mere revine în actualitate.

Consiliul Județean (CJ) Dolj a lansat, ieri, licitația pentru furnizarea fructelor, produselor lactate și produselor de panificație către elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat. Programul se adresează și preşcolarilor din grădiniţele de stat şi private din Dolj cu program normal de 4 ore și se va întinde pe perioada a doi ani școlari: 2020-2021 şi 2021-2022. Procedura de achiziție publicată ieri în sistemul electronic se referă la un acord cadru pe trei loturi distincte, aferente celor trei tipuri de produse stabilite prin „Programul pentru școli al României“: produse de panificație, lactate și fructe.

În Dolj, elevii vor primi aceleași produse ca și până acum: lapte, cornuri și mere. Programul a fost suspendat după ce și cursurile au fost suspendate din cauza pandemiei de coronavirus, însă oricum el înceta în vară, la sfârșitul anului școlar. CJ Dolj a reluat licitația odată cu începerea noului an școlar, dar va mai dura până când produsele vor ajunge pe băncile elevilor. Ofertele sunt așteptate până la data de 26 octombrie.

Va urma însă evaluarea lor, care și ea poate fi de durată, apoi desemnarea câștigătorilor pe fiecare lot de produse. Plus eventuale contestații. Așa că, și dacă licitația se va derula fără sincope, livrarea produselor către elevii și preșcolarii din Dolj nu ar putea începe mai devreme de luna decembrie. Valoarea totală maximă estimată a acordului cadru este de 23.167.992 de lei, iar cea minimă de 22.148.292 de lei.

Programul „laptele și cornul“ revine. Peste 18 milioane de cornuri și șapte milioane de mere ar fi necesare în Dolj

CJ Dolj a stabilit și cantitatea de produse necesară a fi achiziționată pentru următorii doi ani școlari. Achiziția a fost împărțită pe loturi, pe fiecare produs în parte fiind solicitat un acord cadru cu o cantitate minimă și una maximă.

Spre exemplu, pentru cornuri, CJ consideră că ar fi nevoie de minimum 18.136.534 de bucăți și de maximum 18.971.534 de bucăți. Valoarea minimă a contractului a fost estimată la 9.430.997,68 lei fără TVA, iar cea maximă la 9.865.197,68 lei fără TVA. Pentru produsul lapte, Consiliul Județean a estimat o cantitate între 10.968.802 bucăți (minimum) și 11.473.802 bucăți (maximum). Valoarea acordului este cuprinsă între 8.775.041,60 lei fără TVA și 9.179.041,60 lei fără TVA.

Programul „laptele și cornul“ revine. Elevii din Dolj vor primi din nou cornuri, lapte și mere. Contractele se vor încheia pentru următorii doi ani școlari.
Elevii din Dolj vor primi din nou cornuri, lapte și mere. Contractele se vor încheia pentru următorii doi ani școlari.

În ceea ce privește merele, CJ Dolj a estimat, pentru cei doi ani, o cantitate minimă de 7.167.732 bucăți și una maximă de 7.497.732 bucăți, la o valoare cuprinsă între 3.942.252,60 lei fără TVA și 4.123.752,60 lei fără TVA.

Sindicatele cereau, în primăvară, renunțarea la acest program

În primăvară, când pandemia de COVID-19 a dus la suspendarea cursurilor din școli și trecerea la sistemul on-line, sindicatele din învățământ propuneau renunțarea la programul „laptele și cornul“ și folosirea fondurilor pentru achiziționarea de tablete sau laptopuri pentru elevii din mediul rural.

„Laptele și cornul s-a dat în multe județe doar câteva luni, pentru că au fost mereu probleme cu licitațiile. Acești bani ar putea fi redirecționați pentru a dota elevii din mediul rural dar și pe cei din orașe, care nu au posibilități materiale, cu tablete sau laptopuri. Trebuie avută în vedere o soluție pentru a cumpăra astfel de echipamente, mai ales că se vorbește de un nou val de pandemie chiar de la toamnă, fapt care ar impune continuarea cursurilor on-line. Toți copiii trebuue să aibă acces la educație”, spunea atunci Constantin Lungulescu, prim-vicepreședintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

Un lucru imposibil însă în opinia conducerii CJ Dolj, pentru că „banii pentru acest program vin de la guvern și nu le putem schimba destinația, iar Consiliul Județean Dolj se ocupă doar de licitație“. „Un alt aspect este că mărul și laptele sunt decontate de guvern din fonduri europene. Prin urmare, doar guvernul poate face demersuri pentru a face schimbări și pentru ca sumele care erau alocate pentru acest program social să fie folosite pentru a achiziționa echipamente necesare la cursurile on-line”, explica la acea vreme Cosmin Vasile, vicepreședinte CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS