-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSemnalul de alarmă al profesorului craiovean care pregăteşte olimpici

Semnalul de alarmă al profesorului craiovean care pregăteşte olimpici

Marius Nicoli, profesorul antrenor al olimpicilor naţionali şi internaţionali la informatică de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova a făcut o postare publică pe facebook prin care atrage atenţia că în această perioadă în care mesajul public arată grija pentru fiecare elev, de fapt elevii care sunt capabili de performanţă la anumite discipline sunt neglijaţi. Dascălul susţine că anunţul Ministerului Esducaţiei că se anulează toate olimpiadele şcolare îi demotivează pe elevii foarte buni care pierd astfel şi şansa de a se pregăti ulterior în universităţi de top.

Profesorul Marius Nicoli de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova a reuşit ca în fiecare an şcolar să aibă elevi care au urcat pe podiumurile olimpiadelor naţionale şi internaţionale de informatică. Olimpiada Internațională de Informatică din Australia şi Singapore, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale- Ungaria, Turneul de la Shumen, Olimpiada pluridisciplinară Tuymaada – secţiunea informatică, Olimpiada Balcanică de Informatică, Olimpiada Pluridisciplinară din Iacuția- Rusia sunt doar o parte dintre competiţiile internaţionale la care elevii pregătiţi de profesorul Marius Nicoli au obţiunut medalii.

Copiii capabili de performanţă au fost identificaţi din rândul elevilor pe care i-a avut la clase. În jurul său are mereu o echipă de copii pe care îi antrenează cu răbdare. Pregătirile pentru concursurile şcolare au fost întrerupte brusc, în urmă cu câteva zile după anunţul Ministerului Educaţiei că nu se mai organizează astfel de competiţii.

Elevii sunt demobilizaţi

Profesorul Marius Nicoli consideră că anularea olimpiadelor şcolare cu mult timp înainte de a fi organizate înseamnă de fapt o demobilizare a elevilor capabili de performanţe şi o lipsă de grijă pentru elevii care pot reprezenta România la competiţiile internaţionale.


„Nu fac postarea să enumăr toate lucrurile bune pe care le aduc Olimpiadele școlare în societatea noastră. Nu mă pot abține să nu spun totuși despre două: sunt multe domeniile la care mai ținem fruntea sus, sus noi românii când mergem prin lume? Apoi aspectul social, național, se întâlnesc copii și profesori din toate colțurile țării, și după rămân prieteni pe viață. Mă preocupă acum altceva însă: vedem mereu în spațiul public declarații care arată grijă pentru fiecare copil în parte, pentru fiecare om în parte. Comunitatea care își desfășoară activitatea în jurul concursurilor nu trebuie să beneficieze de această grijă?”, a scris profesorul Marius Nicoli.

„Ce să facem cu elevii noştri?”

Profesorul Marius Nicoli subliniază că o parte dintre elevi care şi-au descoperit aptitudinile deja îşi planificaseră ca în această perioadă să facă pregătiri intense pentru performanţă. Se întreabă ce să le spună şispre ce să îi îndume.


„Ce să le spunem la elevii noștri care, având aptitudini speciale pentru o anume disciplină, și parcurgând astfel ușor materia de clasă, își planifică de ani de zile timpul în această perioadă, de toamnă-iarnă, mai ales, pentru a face mai mult în domeniul ce-l îndrăgesc, pregătindu-se pentru performanță. Ce să facă în schimb ? De ce să se apuce acum?
Colegii noștri profesori care toată cariera s-au ocupat de acest segment al învățământului și educației românești, ce sa facă ?”, întreabă profesorul Marius Nicoli.

„Care sunt problemele pe care le rezolva această decizie?”

România a fost mereu pe podium la olimpiadele internaţionale la informatică. În contextul anulării competiţiilor şcolare prin care se făceau selecţii şi pentru etapele internaţionale, profesorul Marius Nicoli întreabă „Ce să facă reprezentanții noștri în forurile internaționale ale competițiilor atunci când România primește invitație de participare? Ce răspuns să dea din partea unei țări aflată mereu în top?”. În cele din urmă antrenorul celor mai buni olimpici din lume se întreabă de fapt ce probleme rezolvă anularea precoce a olimpiadelor şcolare.

„Tot caut să înțeleg care este urgența să se anunțe acum anularea olimpiadelor. Care sunt problemele pe care le rezolva această decizie? Oare se poate evalua demobilizarea și dezamăgirea adusă în rândul copiilor și profesorilor care tocmai au început antrenamentul pentru un nou sezon … unii înghițind în sec după tot ce s-a întâmplat anul trecut și luând-o totuși de la capăt ? … Nu mai spun despre părinții care și-au dirijat copiii spre acest segment …”, a scris profesorul olimpicilor la informatică din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS