Pe perioada cât sunt cursurile suspendate la unitățile școlare părinții pot solicita zile libere pentru supravegherea copiilor. În Dolj, puțini părinți au făcut astfel de cereri la angajatori. În lunile septembrie și octombrie au fost doar 10 astfel de solicitări. Părinții care au depus astfel de cereri au copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Zilele libere se decontează din bugetul de stat.
În Craiova începând cu 21 octombrie au fost suspendate cursurile față în față în toate unitățile de învățământ. Anterior acestei date au fost zeci de unități școlare din Craiova și județ care au suspendat cursurile pentru o parte din clase din cauza apariției cazurilor de Covid 19.
Puțini părinți au solicitat zile libere în vederea supravegherii copiilor în baza O.U.G. nr. 147/2020 pe perioada cât cursurile sunt suspendate.
”Pentru decontarea sumelor aferente lunii septembrie 2020 au fost 4 solicitări pentru 4 persoane. Pentru decontarea sumelor aferente lunii octombrie au fost 4 solicitări de la angajatori pentru 6 persoane.
Stabilirea sau respingerea drepturilor se va face după finalizarea verificărilor”, se arată în răspunsul AJOFM Dolj către GdS. Pentru verificărio, ISJ Dolj transmite lista cu elevii care nu au participat la cursurile față în față.
Procedura de acordare a zilelor libere
Potrivit reprezentanților AJOFM Dolj, doar unul dintre părinți poate beneficia de zile libere pe perioada suspendării cursurilor față în față. Părinții nu pot beneficia de aceste zile libere dacă sunt în telemuncă.
”În baza O.U.G. nr.147/2020 se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, efectuată de direcţia de sănătate publică judeţeană şi având în vedere hotărârile comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.
Această măsură se aplică părinţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii.
a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară;
b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere”, se arată în răspunsul AJOFM Dolj.
În ce condiții părinții nu pot obține zile libere
Potrivit reprezentanților AJOFM Dolj, nu pot beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor pe perioada cât sunt suspendate cursurile, părinții care beneficiază de indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor și nici cei care sunt asistenții personali al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere. De asemenea, nu pot depune cereri părinții care se află în concediu de odihnă sau concediu fără plată.
Nu au dreptul la zilele libere prin OUG 147/2020 nici părinții care au raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului, în condiţiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. De această ordonanță nu beneficiază părintții care nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Ce acte depun păinții
Părinţii au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care se decide limitarea sau suspendarea activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară.
”Zilele libere se acordă la cererea părintelui,care îndeplineşte condiţiile menţionate anterior, depusă la angajatorul acestuia.
Cererea este însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, de o copie a certificatului/certificatelor de naştere al/ale copilului/copiilor sau a documentului care atestă calitatea în care solicită zilele libere, precum şi, dacă este cazul de o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului ori adultului în vârstă de până la 26 de ani.
Declaraţia pe propria răspundere a celuilalt părinte va conţine elemente din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă, că nu are contractul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului şi nu se află în una dintre situaţiile în care această măsură nu se aplică”, a precizat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt al AJOFM Dolj.
Cât este indemnizația pentru zilele libere
Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
”Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizaţiei angajatorul depune cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea angajatorul sau sucursala/punctul de lucru al acestuia, după caz, însoţită de documente justificative privind îndeplinirea condiţiilor de decontare a indemnizaţiei.
Cererea şi documentele justificative se transmit electronic sau în format letric la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în cel mult 30 de zile de la data efectuării plăţii contribuţiilor şi impozitelor aferente indemnizaţiei.
Decontarea sumelor plătite cu titlu de indemnizaţie se face în termen de 15 zile calendaristice de la data înregistrării documentelor”, spun reprezentanții AJOFM Dolj.
Zilele libere se acordă pentru părinții care au copii până la vâsrta de 12. În Dolj, conform datelor furnizate de AJOFM, ”cele mai multe solicitări au fost formulate de părinți care au copii din categoria de vârstă 6-12 ani”.