3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEducatieCum s-au trezit exmatriculați o parte dintre doctoranzii de la Universitatea din Craiova

Cum s-au trezit exmatriculați o parte dintre doctoranzii de la Universitatea din Craiova

O parte dintre studenții doctoranzi de anul I de la Universitatea din Craiova, înscriși la taxă, reclamă că s-au trezit brusc exmatriculați. Motivul exmatriculării este contestat de doctoranzi. Acesta ar fi că doctoranzii nu și-au plătit la timp a doua tranșă a taxei de studii. Studenții susțin că măsura exmatriculării nu este corectă întrucât nu li s-a eliberat nici până acum un exemplar al contractului de studii în care erau trecute tranșele pentru achitarea taxei aferente acestui an universitar. Reprezentanții Universității din Craiova susțin însă că studenții ar fi trebuit să citească contractele atunci când au confirmat locul la doctorat, iar pentru reînmatriculare vor trebui să mai achite încă o taxă suplimentară.

Studenții doctoranzi exmatriculați au reclamat la GdS că singura modalitate prin care au aflat că nu au plătit taxa la timp a fost mesajul dat de aplicația Evidența Studenților, că nu vor mai avea acces la datele respective. Doctoranzii susțin că au plătit o primă tranșă a taxei și că nu cunoșteau termenele de plată pentru a doua tranșă, pentru care ultima zi era 15 noiembrie a.c., întrucât până la data respectivă nu au primit de la universitate un exemplar al contractului de studii în care erau trecute aceste date.

Motivul pentru care nu dețin un exemplar al actelor de studii ar fi că documentele respective nu aveau toate semnăturile celor de la școala doctorală. În acest context, studenții spun că respectivele contracte nici nu ar fi trebuit să producă efecte asupra lor.

”De la secretariat ni s-a spus că acele contracte de studii în care sunt trecute termenele de plată nu sunt semnate de conducătorii de doctorat, deci nu sunt valide”, au scris studenții.

Au încercat să scape de taxa de reînamtriculare de 300 de lei

Doctoranzii reclamă că nici pe site-ul Universității din Craiova nu au găsit informații privind termenele de plată. Revolta pornește și de la faptul că reînamtricularea înseamnă achitarea, pe lângă tranșa taxei de studii care ar fi 2.000 de lei, și a unei sume de 300 de lei.

Pentru că li s-a părut incorectă această taxă suplimentară, doctoranzii au încercat să găsească înțelegere la conducerea universității, dar acolo li s-a spus că directorii de școli doctorale sunt responsabili pentru perfectarea actelor.

Sprijinul primit a constat doar într-un contract- model în care aveau trecut contul în care trebuie depuși banii și adresa la care se poate trimite cererea online pentru reînmatriculare și nimic mai mult.

Doctoranzii, obligați să respecte termenele de plată după înmatriculare

Studenții exmatriculați pe motiv că nu și-au achitat la timp cea de a doua tranșă a taxei de studii nu sunt chiar puțini. Din datele furnizate de Universitatea din Craiova pe această temă, spre sfârșitul lunii noiembrie a.c., mai erau în situația de a fi exmatriculați 24 de doctoranzi.

”Situația studenților exmatriculați pentru neplata taxei, indiferent de ciclul de studii, este o situație volatilă: în acest moment sunt exmatriculați, pe acest motiv, 24 de studenți doctoranzi, din anul I, din totalul de 113 studenți înmatriculați cu taxă”, scrie în răspunsul dat de Universitatea din Craiova.

Reprezentanții universității îi consideră pe doctoranzi ca fiind singurii responsabili pentru această situație, întrucât au semnat contractele de studiu.

”Doctoranzii au confirmat locul obținut prin concurs, prin semnarea contractului de studii, în original, între 25 – 30 septembrie și prin plata taxei de înmatriculare și plata primei tranșe din valoarea totală a taxei de studii (plata se face în trei tranșe)”.

Reprezentanții Universității din Craiova recunosc că doctoranzii nu dețin un exemplar al contractului de studii

La întrebarea cum au fost studenții-doctoranzi informați despre tranșele de plată ale taxei de școlarizare, reprezentanții Universității din Craiova pun accent în primul rând pe citirea contractului de studii pe care studenții l-ar semnat când au confirmat locul la doctorat, adică în luna septembrie. De asemenea, se face trimitere și la aplicația Evidența Studenților.

”Contractul de studii a fost semnat de către toți doctoranzii și se presupune că au citit contractul când l-au semnat, informația despre obligațiile financiare se regăsește la art.10 din contractul de studii. De asemenea, fiecare dintre ei putea intra în contul de student doctorand ca să vizualizeze tranșele de plată, valoarea acestora, datele scadente”, se arată în răspunsul Universității din Craiova.

Reprezentanții Universității din Craiova recunosc însă că nici la sfârșitul lunii noiembrie a.c., doctoranzii din anul I nu dețineau un exemplar al contractului de studii. Aceștia menționează însă în prezent actele au toate semnăturile.

” Exemplarul ce li se cuvine li se va înmâna personal, dar trebuie să vină la Universitatea din Craiova, făcându-și o programare prin email sau telefonic. Toate contractele sunt semnate de către studenții doctoranzi, de catre Directorul CSUDUCV, Biroul Juridic și de către directorii școlilor doctorale”, se arată în răspunsul Universității din Craiova.

Studenții buni de plată și pentru taxa de reînmatriculare

Chiar dacă studenții nu au deținut, la momentul expirării termenelor pentru a doua tranșă a taxei, un exemplar al contractului de studii, Universitatea din Craiova îi consideră totuși buni de plată și pentru taxa suplimentară în vederea reînmatriculării, pentru că ar fi trebuit să citească conținutul contractului când au confirmat locul la doctorat. Vor scăpa de această taxă doar cei care au plătit cea de a doua tranșă, prin virament bancar, până pe 15 noiembrie.

”Studentul exmatriculat poate fi reînmatriculat în următoarele situații:

-A plătit taxa înainte de termenul limită, în cazul de față, 15 noiembrie, dar, din cauza zilelor de week-end, banca nu a virat banii în contul universității până pe 16 noiembrie: doctorandul care a primit un e-mail prin care este anunțat că este exmatriculat trebuie să sune la 0251 419 900, sau să trimită un e-mail la [email protected], sau la alt e-mail comunicat pentru corespondența, prin care face dovada plății la data corectă, cererea de reînmatriculare i se aprobă fără obligativitatea de a plăti taxa de reînmatriculare.

-A plătit taxa după 15 noiembrie sau nu a plătit-o deloc: doctorandul poate plăti taxa de studii, plus taxa de reînmatriculare prin virament bancar în contul Universității din Craiova în orice moment, la libera alegere, înainte sau după avizarea cererii. Reînmatricularea va fi facută în momentul în care Serviciul Contabilitate, pe baza cererii de reînmatriculare, verifică și confirmă efectuarea plății sumelor restante”, se mai arată în răspunsul Universității din Craiova.

Ultima tranșă a taxei se va plăti până pe 15 februarie

Doctoranzii reclamă și faptul că taxa de studiu se plătește până la sfârșitul primului semestru. Din datele oferite de Universitatea din Craiova pentru anul I sunt trei tranșe pentru plata taxei de studiu, care trebuie achitate până pe 15 februarie 2021.

”Taxa de școlarizare pentru anul I de studii se percepe în 3 tranșe și acest lucru este prevăzut în contractul de studii: prima tranșă a fost de confirmare a locului, s-a plătit înainte de 30 septembrie 2020. A doua tranșă putea fi plătită până pe 15 noiembrie 2020. A treia tranșă poate fi platită până pe data de 15 februarie 2021”, se arată în răspunsul Universității din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS