Ministerul Educației și Cercetării a început distribuirea tabletelor pentru copii. În Dolj, conform celor mai recente date au fost distribuite 58,04% din dispozitivele necesare, conform unui recensământ făcut de Inspectoratul Școlar Județean Dolj. O parte dintre copii au ajuns în posesia noului dispozitiv care are și internet și ar trebui să le faciliteze accesul la educația pe platformă. În unele cazuri însă nu este deloc așa. Părinții spun că tablete funcționează numai în anumite rețele, iar în unele sate nu există semnal. De astfel de dispozitive nu beneficiază elevii care au telefoane mobile.Și nu sunt puțini.
Peste 45.000 de elevi Dolj folosesc telefonul pentru activitatea școlară, adică aproape de jumătate din populația școlară.
Au tabletă, n-au semnal
În Dolj, școala online nu i-a găsit pregătiți pe elevi și pe părinți nici măcar în luna noiembrie când în tot județul s-au închis școlile. Multe familii au sperat și încă mai speră că se va reveni la învățământul tradițional, în băncile din sala de clasă unde elevii vor ajunge să recupreze materia aferentă acestei perioade. Și asta pentru că mulți copii au avut la școala online doar indicații spre anumite link-uri sau fișe care au înlocuit fișele tradiționale.
Digitalizarea rămâne, cel puțin pentru această perioadă a pandemiei, un capitol important care a început brusc pentru sistemul de educație. În scopul digitalizării, Ministerul Educației a început distribuirea tabletelor pentru elevi. Aceste dispozitive ar trebui să fie fereastra spre întâlnirea elevului direct cu cadrul didactic, pe o platformă online. Numai că la sate digitalizarea nu pare a fi chiar atât de ușoară. O spun chiar părinții. Odată ce au primit dispozitivele cu tot cu internet, copiii au rămas în unele cazuri în aceeași situație, adică fără dispozitive adecvate pentru școala online.
”Tabletele de la minister merg doar în rețeaua Vodafone, iar la noi în comună semnal în această rețea este doar în satul Moflești. Restul satelor nu au semnal în această rețea.”, scrie un părinte din Tălpaș. Și nu este singurul părinte care semnalează acest aspect. În unele comune au făcut achziții și primăriile pentru a asigura accesul elevilor la educație.
În Dolj s-au dat 58,5% din tablete
Doljul va beneficia de 8.648 de tablete, conform ultimelor date transmise de Ministerul Educației către Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Dintre acestea au ajuns la ISJ Dolj 58,04%, în trei etape. Nici ce s-a livrat nu a ajuns în mâinile elevilor.
Predarea tabletelor către elevi implică cereri depuse de părinți la școală, semnarea de către aceștia a unor contracte de comodat și abia apoi preluarea tabletei.
Astfel de dispozitive urmează să mai fie distribuite. De altfel, dispozitvile cumpărate de Ministerul Educației sunt destinate elevilor care nu au nici telefon sau nici acces la internet. Din datele oficiale ale Ministerului Educației, în Dolj fără nici dispozitiv erau în luna mai 8.197 de elevi, iar fără acces la internet erau și mai mulți, respectiv 8.650 de elevi.
Doljul pe locul IV la nivel național după elevii care au telefoane
În fundamentarea achiziției de tablete pentru elevi, din banii Guvernului, făcută de ONAC, Ministerul Educației a pus la dispoziție recensământul făcut în rândul elevilor și profesorilor privind dotarea cu dispozitive conectate la internet. Din datele oficiale culese în luna mai 2020 prin Sinstemul Integral al ministerului, la nivel național peste 1,2 milioane de elevi folosesc pentru școala online doar telefoanele mobile. În Dolj sunt 45.613 elevi care au doar telefon. Ei nu au fost trecuți pe lista copiilor care să primească un dispozitiv pentru școală. Cifra arată că aproape jumătate dintre copii fac școală de pe ecranul telefonului. La nivel național, Doljul se clasează pe locul al patrulea după numărul de copii care participă la școala on-line folosind telefonul.
Cei mai mulți elevi în această situație sunt în capitală, respectiv 88.600, apoi la Iași 53.543 elevi și Suceava -52.788 de elevi. Profesorii spun că școala pe telefon este obositoare pentru elevi.
”Ecranul unui telefon este mic și elevul are nevoie de mult mai multă concentrare pentru a observa ce scrie pe el. Mulți copii acuză după orele în sistem online dureri de ochi. Trebuie luat în calcul faptul că orarul a rămas la fel ca la învățământul tradițional și la fel și programele. Sunt elevi care au 7 și chia 8 ore pe zi de școală plus teme”, subliniază un cadru didactic din Dolj.
Școala online rămâne însă ca alternativa educațională cel puțin până pe 23 decembrie, după care elevii vor intra în vacanța de iarnă până pe 10 ianuarie 2021.