6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTopul excelenței, la Universitatea din Craiova

Topul excelenței, la Universitatea din Craiova

Universitatea din Craiova a organizat, vineri, Gala Excelenței. Evenimentul în cadrul căruia sunt premiate cadrele didactice cu cea mai bună  activitate de cercetare și inovare a ajuns anul acesta la cea de a V-a ediție, organizată de această dată online, din cauza pandemiei. Au fost acordate 216 premii pentru rezultate individuale sau în echipă. În Top 3 al Excelenței s-au calificat anul acesta două cadre didactice de la departamentul de Matematică și un cadru didactic care face cercetare în domeniul Științe Inginerești.

Premii pentru cercetarea aferentă anului 2019

Conducerea Universității din Craiova a premiat anul acesta la Gala Excelenței  rezultatele obținute de cadrele didactice în anul 2019. Evenimentul s-a desfășurat online, iar cadrele didactice nominalizate își vor ridica diplomele și premiile sub formă de granturi de cercetare în luna ianuarie, atunci când le va fi înmânată și revista dedicată acestui eveniment.

Rectorul Universității din Craiova, prof.univ.dr Cezar Ionuț Spînu a subliniat că ”prin rezultatele pe care le sărbătorim în cadrul acestei gale demonstrăm cât este de importantă comunitatea noastră, cât este de importantă universitatea la nivel național”.

Cadrele didactice universitare au fost premiate pentru rezultatele cercetării științifice cuantificate în articole apărute în publicații cotate ISI, cărți și brevete.

De asemenea, au fost premiate și cadrele didactice care au obținut premii la competițiile sportive, competițiile artistice sau au fost recunoscute și premiate pentru activitatea lor de Academia Română. În total, au fost acordate 216 premii.

Profesorul Vicențiu Rădulescu se menține pe locul I al Galei

Profesorul Vicențiu Rădulescu

Pe locul I la Gala Excelenței s-a clasat profesorul universitar de matematică Vicențiu Rădulescu, care a avut o activitate de cercetare remarcabilă, recunoscută și prin cele 13.000 de citări.

”Acest premiu este o distincție care mă onorează. Țin să folosesc acest prilej pentru a mulțumi conducerii Universității din Craiova pentru eforturile pe care le-a făcut pentru a organiza această Gală a Excelenței, iar mie mi-a făcut cea mai mare plăcere să slujesc universitatea în care am învățat și în care îmi desfășor activitatea” a spus prof.univ.dr Vicențiu Rădulescu.

Aceasta nu este prima distincție obținută de cadrul didactic univeristar din partea Universității din Craiova. Și în ediția de anul trecut, prof.univ.dr Vicențiu Rădulescu a fost tot pe locul I la Gala Excelenței.

De altfel, conducerea Universității din Craiova a subliniat că rezultatele cercetării de la departmanetul de Matematică sunt cele care duc universitatea în topuri fruntașe și a decernat profesorului Vicențiu Rădulescu și o Diplomă de Onoare tot cu locul I.

Locul II a revenit domeniului Științe Inginerești

Mihai Aureliu Lungu

Pe locul al doilea în top trei excelență în cadrul Universității din Craiova a fost conf.univ.dr Mihai Aureliu Lungu, cadru didactic la Facultatea de Inginerie Electrică, care are activitate de cercetare în domeniul științelor inginerești.

”Pentru mine este o onoare că am pătruns în top 3 al Universității din Craiova. Nu mă așteptam să ajung în acest top, dar acest premiu este o încununare a muncii. Mulțumesc pe această cale profesorilor din cadrul facultății  care m-au format și în special cadrelor didactice din domeniul ingineriei aerospațiale, domeniu pe care îl reprezint azi pe podium. Premiul acesta mă obligă și pe viitor să obțin rezultate la fel de bune și sper, ca în anii următori, mai mulți colegi ai mei să pătrundă în acest top ”, a spus Mihai Aureliu Lungu.

Șef de lucrări, Mihai Aureliu Lungu a primit în cadrul galei și o Diplomă de Onoare tot cu locul I pentru activitatea de cercetare.

Rezultate remarcabile au obținut și alte cadre didactice care au avut rezultate remacabile în domeniul  Științe Inginerești. Locul II și Diplomă de Onoare au fost decernate lui Dumitru Bolcu și lui Marius Marinel Stănescu. Locul III și Diplomă de Onoare au fost acordate lui Emil Petre. Mențiuni au fost decernate lui Andrei Rotaru, Dan Popescu și prorectorului Dan Selișteanu.

Pentru domeniul de Științe Inginerești au fost acordate în total 79 de premii.

Matematica, încă un loc pe podium

Andaluzia Cristina Matei, locul III la Gala Excelenței

Locul al III-lea în cadrul Galei pentru Excelență a fost decernat profesorului.univ.dr Andaluzia Cristina Matei de la departamentul de Matematică, cu peste 80 de publicații și peste 700 de citări în domeniul Matematică și Științe ale Naturii. De altfel, prof.univ.dr Andaluzia Matei a obținut și Diplomă de Onoare. ”Mă bucur să fim împreună pentru a sărbători cercetarea, chiar și online”, a spus prof.univ.dr. Andaluzia Cristina Matei.

Pentru cercetare în domeniul matematică și științe ale naturii, premiul III și Diplomă de Onoare au fost acordate profesorului Paul Chiriță, iar mențiuni au obținut profesorii Constantin Niculescu, Cristian Vladimirescu și Cătălin Stoian.

La acest departament au fost acordate 59 de premii pentru articole, brevete, și cărți de specialitate.

Diplome de Onoare pentru cercetare

Diplome de Onoare au fost acordate și altor cadre didactice de la Universitatea din Craiova pentru activitatea de cercetare aferentă anului 2019. Astfel, la domeniul de Științe Umaniste și Arte locul I a fost decernat profesorului Eugen Petre Sandu, locul al II-lea lui Ion Cherata, locul al III-lea lui Alice Ionescu, iar mențiuni au fost acordate lui Adrian Otovescu, lui Ștefan Vlăduțescu și lui ÎPS Irineu Popa.

La domeniul de Științe Sociale, locul I a fost pentru Mirela Cristea, locul al II-lea a fost obținut de Carmen Rocșoreanu și Liviu Popescu, iar locul al III-lea a fost pentru Anca Parmena Olimid.

Mențiuni au fost decernate profesorilor universitari Cristi Spulbăr, Ramona Birău și Marian Siminică.

Pentru Domeniul Medicină au fost acordate două premii. Astfel, au fost decernate Diploma de Onoare și locul I profesorului Ligia Rusu și locul al II-lea și Diplomă de Onoare pentru profesorul Manuela Violeta Băcănoiu.

La Educație Fizică și Sport, pe locul I a fost Veronica Minoiu, pe locul al II-lea – Marcelina Eliana Lica, pe locul al III-lea – Dănuț Pascu și Marian Alexandru Corneliu Pascu. Mențiuni au fost acordate pentru Constantin Albina și pentru Alina Elena Albina.

Patru premii speciale

În cadrul Galei Excelenței au fost decernate și patru premii speciale. Unul dintre aceste premii a fost acordat lui Sorin Avram, care a primit în 2018 din partea Academiei Române ”Premiul Gheorghe Ionescu-Sisești” pentru lucrarea ”Cartarea ecosistemelor naturale și seminaturale degradate”.

Un alt premiul special a fost acordat pentru prof.univ.dr. ÎPS Irineu Popa pentru activitatea publicistică susținută în domeniul teologiei.

De asemenea, premii speciale au primit și Ștefan Vlăduțescu și Cecelia Mihaela Popescu.

Premii INCESA

INCESA a acordat, de asemenea, premii pentru recunoașterea în inovare pentru prof.univ.dr Daniela Tarniță și pentru prorectorul prof.univ.dr Nicu George Bîzdoacă, medaliați la saloane de inventică pentru rezultatele cercetării lor.

La domeniul infrastructură de cercetare au fost premiați Dan Mancaș și echipa pentru cerctare antreprenorială și Leornard Geo Mănescu și echipa.

La categoria premii speciale INCESA, au fost premiate pentru cercetare și implicare socială Ligia Rusu, Oana Gîngu și echipele de cercetare.

Pentru cercetare interdisciplinară au primit premii Daniela Tarniță, Lucian Gruionu, Petre Marian Nicolae, Dorin Popescu și echipele de cercetare pe care le conduc. Pentru inovare în cercetare aplicată au primit premii Laurențiu Alboteanu, Cătălin Constantinescu, Cosmin Buzatu și Claudiu Popîrlan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS