O parte dintre cadrele didactice din Craiova spun că este nevoie de măsuri ca școala să înceapă normal pentru că sunt specializări pentru care educația online nu asigură competențele necesare. De altfel, profesorii care au vorbit despre vaccinare au spus că, în opinia lor, o bună parte din populație va ajunge să se vaccineze chiar dacă acum există temeri legate de acest vaccin.
Elevii au nevoie de practică
Un sondaj al Federației sindicale ”Spiru Haret”, aplicat pe 13.000 de cadre didacice arăta că peste 50% dintre profesori ar refuza vaccinarea. Managerii unităților școlare din Craiova spun însă că până acum nu au fost făcute interpelări pe această temă, în rândul cadrelor didactice, dar din discuțiile cu personalul angajat dorința generală este de a se reveni din nou la școală.
De exemplu, la liceele tehnologice, managerii spun că elevii au nevoie de practică pentru a-și dezvolta competențele specifice meseriei pentru care se pregătesc.
”Nu am făcut până acum un sondaj în rândul cadrelor didactice dar nu avem profesori care să se manifeste clar împotriva vaccinării. Mai durează până când va veni vaccinul pentru cadrele didactice. Personal nu am temeri față de vaccinarea aceasta pentru că este un vaccin pe care l-au făcut și mari personalități. Eu mă voi vaccina. Ideea este că trebuie să se ia măsuri pentru ca școala să înceapă normal. Trebuie să facem activități practice cu copiii, să le dezvoltăm competențele specifice specializării pe care o urmează. Nu putem să-i pregătim într-o meserie online”, a spus Cristian Pătrașcu, directorul Liceului CFR din Craiova.
Profesorii vor să se revină la școală
Și managerul Liceului de Arte ”Marin Sorescu” din Craiova spune că este nevoie ca elevii să revină la școală, pentru că la anumite specializări școala online nu este suficientă.
”În școală am foarte mulți profesori care vor să se revină la cursurile normale pentru a lucra cu elevii, pentru a face ceea ce trebuie cu ei. S-au dat tablete pentru disciplinele de la cultură generală, dar la liceele vocaționale, cum este la liceul de arte, elevii au nevoie și de instrumente ca să lucreze practic, să cânte. Acești copii din asta își câștigă pâinea, din muzică, nu din integrale la matematică. Ei asta trebuie să învețe. Și cred că pentru a putea lucra cu ei în siguranță, profesorii se vor vaccina”, a spus Lucia Vlădoiu, directorul Liceului de Arte ”Marin Sorescu” din Craiova.
”Există temeri, dar mulți profesori se vor vaccina”
Și profesorii din colegiile craiovene spun că majoritatea populației se va vaccina pentru că s-a înrădăcinat frica față de boală. Multe cadre didactice spun că nici nu mai rezistă cu activitățile online.
”Este foarte greu cu această activitate online. Dacă vine vaccinul, din inimă vă spun că deși sunt foarte conservatoare, o să mă vaccinez. Am temeri ca orice om și sunt legate și de cum va fi păstrat vaccinul pentru că trebuie ținut la temperaturi foarte scăzute. Sper ca autoritățile să nu trateze superficial partea aceasta de asigurare a condițiilor optime pentru păstrarea dozelor de vaccin. În rest, fac acest vaccin din grijă pentru elevi, din grijă pentru cei din jur. Și cred că vor fi mulți profesori care se vor vaccina, chiar dacă există discuții legate de eficiența lui și alte temeri.
Până la urmă se vor vaccina mulți pentru că sunt multe luni de când ni s-a inoculat această frică de îmbolnăvire și frica față de acest virus misterios. Este un virus căruia nimeni nu îi dă de cap și care ne chinuie inclusiv prin această izolare”, a spus Ofelia Burtea, profesor la Colegiul Național ”Carol I” din Craiova. Și alte cadre didcatice spun că este mai rău cu Covid decât cu vaccin.
”Personal voi face vaccinul. Consider că este un vaccin ca toate celelalte vaccinuri. Este mai rău cu Covid decât cu vaccin. Și cred că vor fi mulți profesori care se vor vaccina și la nivelul școlii. În majoritate, cadrele didactice ale școlii au respectat toate măsurile de prevenție în pandemie. ”, a spus Liviu Cotfasă, directorul Colegiului Național ”Elena Cuza” din Craiova.