-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate”Vânătoarea” de catedre de la Colegiul ”Carol I”

”Vânătoarea” de catedre de la Colegiul ”Carol I”

E scandal de proporții la Colegiul Național ”Carol I” din Craiova. Problema este la catedra de română. Pe orele libere ale unei profesoare care a născut în toamna anului trecut, s-a ajuns la situația în care un profesor înlocuitor nu stă mai mult de două luni. Ultima schimbare este de dată recentă, respectiv pe 14 ianuarie și a creat și mai multă vâlvă. Pe catedra respectivă a fost repartizată o profesoară restructurată de la Liceul Tehnologic Special ”Pelendava” despre care cei din Colegiul ”Carol I” au semnalat că a fost dată afară de la catedra de titular din cauza  retragerii avizului de către Ministerul Justiției. Măsura aceasta se ia, de regulă, pentru încălcarea regulamentului de ordine interioară.

Revolta este întreținută și de temerea că profesoara restructurată de Liceul ”Pelendava” ar putea să devină titular la Colegiul ”Carol I”, fapt, catalogat de cei de la colegiu, ca fiind imoral.

Cum s-a ajuns la revolta din catedra de română de la Colegiul ”Carol I” din Craiova?

Orele de limba română de la acest colegiu au rămas libere la 1 octombrie, după ce un cadru didatic titiular a intrat în concediu prenatal, prelungit apoi cu 126 de zile de concediu postnatal (n.r.- ambele sunt concedii medicale). Profesorii din Colegiul ”Carol I” din Craiova au semnalat că pe aceste ore, inițial a fost numită, prin decizia directorului, o profesoară care este titular ca educatoare, dar are ca specializare și limba română. Numirea a fost valabilă numai pentru 60 de zile.

Cadrele didactice de la Colegiul ”Carol I” susțin că în conformitate cu metodologia pentru mișcarea personalului didactic, după acest termen, a fost nevoie ca profesoara numită pentru 60 de zile să solicite orele în comisia paritară a ISJ Dolj. Inițial părea că este vorba de o formalitate, dar lucrurile s-au complicat repede.

ISJ Dolj a respins cererile, școala a apelat la alt profesor

În comisia paritară de la ISJ Dolj, doamna numită pe orele din Colegiul ”Carol I” , pentru lunile octombrie și noiembrie, care a cerut apoi detașare, a fost contestată de o profesoară restructurată de la Liceul Special ”Pelendava” care și ea știa de orele libere și a cerut să aibă prioritate pentru că este titular restructurat și nerezolvat. Comisia paritară a respins ambele cereri.

”La nivel de ISJ Dolj se cunoaște bine cazul profesorului titular restructurat de la ”Pelendava”. Se știe că acest cadru didactic a rămas fără avizul pentru predare pe care îl dă Ministerul Justiției și care se retrage de către același minister. Jumătate din membrii comisiei de la ISJ Dolj s-au opus ca acel cadru didactic să se detașeze la Colegiul ”Carol I” tocmai pentru că au aflat de motivele pentru care a fost dat afară. Deși a avut pe masă două cereri, ISJ nu a validat nici profesoara care a mai predat și nici pe cea restructurată de la Liceul ”Pelendava”. În această situație, fostul manager al colegiului a căutat un alt cadru didactic de română, căruia i-a dat decizie în Consiliul de Administrație al școlii pentru lunile decembrie 2020 și ianuarie 2021. A ales o suplinitoare debutantă, cu notă la concursul național”, povestesc profesorii.

Orele apar libere în ședință publică deși era un profesor numit

Numai că pe 11 ianuarie s-a aschimbat directorul de la Colegiul ”Carol I” și orele de română, pe care era deja un profesor cu decizia Consiliului de Administrație al școlii, au apărut ca fiind libere pentru ședința organizată de ISJ Dolj, joi, 14 ianuarie. Ședința de repartizare a fost organizată pentru profesorii titulari care erau afectați de întoarcerea la catedre a managerilor schimbați din funcții. Și așa apare în scenă din nou profesoara restructurată de la Liceul ”Pelendava”, care preda la Băilești pe orele unui director schimbat din funcție.În ședința respectivă, profesoara restructurată a reușit astfel să obțină orele de la Colegiul ”Carol I” pe care le mai ceruse și la ISJ Dolj, cu o lună înainte.

Noul manager de la Colegiul ”Carol I” spune că s-a ajuns aici pentru că orele respective nu erau ocupate prin repartizare de la ISJ Dolj, dar subliniază că sunt libere deocamdată pentru câteva săptămâni.

”În data de 14 ianuarie doamna profesor restructurată de la Liceul Pelendava a primit în ședință publică un număr de 18 ore la Colegiul ”Carol I”. Orele fac parte din catedra unui titular care se află până la data de 3 februarie 2021 în concediu de sarcină și lăuzie. De asemenea, menționez faptul că până la data de 14 ianuarie 2021, profesorul titular nu a depus o solicitare privind efectuarea concediului pentru creșterea copilului, în vârstă de până la 2 ani”, a spus Ion Daniel, directorul Colegiului Național ”Carol I” din Craiova. Scoaterea orelor în ședință publică a intrat repede în vizorul profesorilor de la catedra de română care se revoltă.

Elevi din clase terminale au ajuns la al treilea profesor

Cadrele didactice de la Colegiul Național ”Carol I” spun că schimbările de la catedra respectivă de română au afectat mulți elevi.

”În trei luni și jumătate, la anumite clase, a fost schimbat de trei ori profesorul de limba română. Și în încadrare sunt și o clasă a VIII-a și două clase a XII-a. Este vorba de mulți elevi în an terminal care nu au avut continuitate la clasă chiar când se pregătesc să susțină examenele naționale. Unii dintre ei sunt și olimpici”, a mai povestit un profesor din Colegiul ”Carol I” din Craiova.

Și nu este doar atât. Cadrele didactice nu se împacă deloc cu noua repartizată, respectiv profesoara restructurată de la ”Pelendava”, care și-a pierdut dreptul de a preda la școlile speciale. „La noi în școală era pe orele respective de română un profesor cu notă la concurs și cu decizie a Consiliului de Administrație, care s-a anulat brusc. După această repartizare avem de-a face cu un cadru didactic căruia i s-a retras dreptul de a mai preda elevilor de la Liceul ”Pelendava”. Acum a devenit foarte bun pentru Colegiul ”Carol I” din Craiova?”, se întreabă un alt profesor.

Ce date întrețin revolta

Legislația în vigoare prevede că școlile din centrele de detenție se subordonează Ministerului Educației dar și Ministerului Justiției. Conform unui protocol între cele două ministere, Ministerul Justiției are ”posibilitatea retragerii avizului și a întreruperii activității cadrelor didactice care încalcă regulamentul de ordine interioară al unităților de detenție prin restrângere de activitate și mutare la o altă unitate școlară, conform metodologiei privind mobilitatea personalului didactic”. Practic, profesoara respectivă a fost dată afară de la Liceul „Pelendava”, dar are voie la oricare alt liceu care nu este și în subordinea Ministerului Justiției.

Această retragere a avizului a pus pe jar cadrele didactice de la Colegiul „Carol I”, care spun că decizia celor de la Ministerul Justiției nu este chiar așa de ignorat, apelând la partea morală a situației.

”Acordul de predare pentru profesoara restructurată a fost retras în 2016, în urma unei anchete desfășurată de Administrația Națională a Penitenciarelor din subordinea Ministerului Justiției. Această instituție a luat decizia în august 2016 de a-i retrage avizul. În ianuarie 2017, respectivul cadru didactic a intrat în concediu pentru creșterea copilului și apoi a mai apărut ca restructurat în ședințele publice din 2018. A încercat în instanță să anuleze sancțiunea, dar a pierdut. I-au fost oferite ore și la alte școli, dar preferă, se pare, Colegiul „Carol I”, unde ar trebui respectate niște rigori că doar este o școală cu rezultate foarte bune”, spune un alt cadru didactic.

Profesoara restructurată a dat în judecată Colegiul ”Carol I”

Profesoara restructurată de la Liceul ”Pelendava” și contestată de dascălii de la ”Carol I” nu este la prima interacțiune cu acest colegiu de top din Craiova. A mai avut ore și în anul școlar anterior. Atunci a intrat atunci la catedră în Colegiul ”Carol I” pe orele unui profesor pensionat. Astfel a văzut că ar fi loc. În toamnă nu a mai primit însă încadrare, că nu a făcut solicitare în acest sens în  termenele prevăzute de metodologie, după cum zic cei din colegiu. I s-a părut nedrept și a dat școala în judecată. A pierdut însă procesul la Tribunalul Dolj. Cei din școală spun că profesoara restructurată a făcut plângere penală și fostului director că nu i-a dat acordul pentru a rămâne la Colegiul ”Carol I”. În plus, a sesizat des și Ministerul Educației pentru a-i se găsi loc de titular.

Profesorii de la C. N. ”Carol I” fac scenarii și spun că este posibil ca, după această repartizare, să se ajungă chiar la titularizarea ei în acest colegiu.

”Dacă i se face brusc o încadrare acum e posibil să rămână ca titular. În momentul de față nu avem planul de școlarizare pentru anul viitor, dar din ce știm nu va mai fi același număr de clase, vom avea cu o clasă mai puțin. Venirea unui nou titular acum în catedră ar înseamna, după tăierea unei clase în toamnă, intrarea în restructurare a titularilor de română de la Colegiul ”Carol I” din Craiova”, mai spun profesorii.

S-au revoltat și părinții și elevii

Dascălii de la Colegiul ”Carol I” arată cu degetul și spre dosarul cu punctajul profesoarei restructurate care a ajuns la ei în școală. Ei spun că din datele publice, respectiva profesoară la restrângerea din 2018 avea 35 de puncte, iar la detașarea prin concurs specific din 2020 a avut 89 de puncte. Acesta ar fi un punctaj sub minimum impus în anii anteriori la Colegiul ”Carol I” pentru profesorii titulari care au ocupat catedre la pretransfer sau transfer.

Revoltați de situație au ajuns să fie și părinții dar și elevii care spun că de câteva luni se schimbă prea des profesorul de română la anumite clase. Și ei au aflat de povestea noului profesor repartizat și s-au revoltat asupra managerului colegiului.

Pentru a rezolva situația, profesorii de la Colegiul ”Carol I” din Craiova cer chiar întoarcerea la catedră a titularului, care ar trebui să intre în concediu de creștere a copilului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS