10.6 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEducatieAutoritățile elene vor să înființeze patrule de poliție în universități. Studenții au protestat

Autoritățile elene vor să înființeze patrule de poliție în universități. Studenții au protestat

-

Aproape 3.000 de studenţi au sfidat joi interdicţia poliţiei de a se aduna în număr mare şi au manifestat la Atena, pentru a treia oară în trei săptămâni, împotriva unui proiect de lege ce prevede instalarea de patrule ale poliţiei în universităţi, potrivit www.aljazeera.com. Joi, sute de studenți din Atena au protestat împotriva proiectului de lege, care va fi dezbătut în parlament săptămâna viitoare.

În Salonic, o manifestaţie similară a adunat circa 1.500 de persoane, potrivit unei surse din poliţie.

Guvernul conservator al Noii Democrații dorește să creeze o nouă forță de poliție pentru universități, împuternicită să aresteze și să acuze pe cei considerați „tulburători”. Deși polițiștii din campus nu ar purta arme de foc, aceștia ar putea apela la poliție împotriva revoltelor și la alte întăriri.

Consilii disciplinare în universități

Guvernul dorește, de asemenea, să introducă consilii disciplinare cu competențe de suspendare sau exmatriculare a studenților. Dar, probabil, cel mai controversat punct, este că studenții ar putea fi cercetați pentru afișarea de bannere și pentru „poluare fonică”.

„Ne temem de măsurile disciplinare din proiectul de lege, care permit în esență ca vigilența polițiștilor în campus să fie exagerată, iar toate formele de exprimare politică să fie interpretate ca și contravenții”, a spus Hara Mantadaki, studentă la științe politice la Universitatea de Științe Sociale și Politice Panteion. Ea a vorbit cu Al Jazeera în timpul unui protest studențesc împotriva măsurilor, unde se cânta muzică tare și se pictau bannere – evenimente de rutină în campusurile grecești. „Nici ceea ce facem aici nu ar fi permis”, a spus ea.

Guvernul dorește, de asemenea, să introducă consilii disciplinare cu competențe de suspendare sau exmatricularea studenților.

Grecia este în carantină națională din noiembrie

Aceste manifestaţii intervin la două zile după o interdicţie generală a adunărilor cu mai mult de 100 de persoane, măsură în vigoare până pe 1 februarie. Poliţia a anunţat marţi că această măsură este menită să protejeze „sănătatea publică”, Grecia fiind în carantină naţională de la începutul lui noiembrie, pentru a para al doilea val al pandemiei.

„NU poliţiştilor în universităţi”, scandau studenţii care purtau mască. Ei au cerut de asemenea „deschiderea universităţilor”, închise de mai multe luni din cauza lockdownului.

Elaborat de Ministerul Educaţiei şi cel al Protecţiei Cetăţenilor, controversatul proiect de lege prevede înfiinţarea unui corp special de poliţişti care, potrivit guvernului, să asigure securitatea în instituţiile de învăţământ superior, care sunt adesea scena unor violenţe.

Universitatea Oxford îi sprijină pe studenții eleni

Însă studenţii şi rectorii ripostează că această măsură suprimă statutul de autogestiune al universităţilor, un principiu stabilit în majoritatea universităţilor din Europa şi în virtutea căruia poliţia nu este autorizată să intervină decât în urma unei cereri a rectoratului.

Universitatea Oxford a publicat pe Twitter o moţiune „de susţinere a studenţilor, profesorilor şi cetăţenilor” împotriva poliţiei în universităţi.

Unele sindicate ale poliţiei greceşti i-au cerut guvernului conservator să disocieze patrulele din universităţi de poliţie.

Reprimarea sângeroasă, în noiembrie 1973

Prezenţa poliţiei în universităţi, tradiţional foarte politizate, este un subiect delicat în Grecia după reprimarea sângeroasă, în noiembrie 1973, de către armată şi poliţie a unei mişcări studenţeşti de la Politehnica din Atena împotriva juntei coloneilor.

La putere de un an şi jumătate, guvernul condus de Kyriakos Mitsotakis a făcut din securitate o prioritate şi a majorat efectivele şi controalele forţelor de ordine. Această politică a fost criticată de opoziţie şi mass-media, care denunţă numeroase cazuri de represiune poliţistă şi de interdicţie a adunărilor publice pe fondul unor măsuri menite să stăvilească pandemia de coronavirus.

COVID-19 a cauzat până acum moartea a 5.700 de persoane în Grecia, dintre care majoritatea în ultimele trei luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Premiile Oscar 2025: Sebastian Stan, nominalizat la premiul pentru...

Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului a anunțat...

ȘTIRI GdS