Tăierile făcute la clasa a IX-a pentru anul şcolar următor au revoltat comunitatea din Segarcea. Ieri, părinţi, cadre didactice şi elevi de la Liceul „Horia Vintilă” din Segarcea au protestat în faţa unităţii şcolare, apoi au mers la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Alături de ei a fost şi primarul oraşului Segarcea care a susţinut că decizia Consiliului de Administraţie al ISJ Dolj nu a fost una corectă. La întâlnire, inspectorul şcolar general a solicitat ca presa să nu participe, fapt pentru care primarul din Segarcea a ripostat replicând: „V-aţi bătut joc de copii! Unde este transparenţa?”
Ziua de ieri a început cu proteste la Liceul „Horia Vintilă” din Segarcea. Părinţi, elevi, cadre didactice dar şi edilul din Segarcea au protestat în faţa unităţii şcolare după ce au aflat că, pentru anul şcolar următor, Liceul „Horia Vintilă” din Segarcea a rămas cu o singură clasă a IX-a la liceu, profil tehnologic. Prin decizia Consiliului de Administraţie a ISJ Dolj de marţi a fost tăiată clasa de filologie. Măsura ar lua dreptul la educaţie al elevilor din apropierea oraşului Segarcea.
„Nu este posibil ca planul de şcolarizare să fie tranşat aşa, fără să se discute cu oamenii din şcoală. S-a tranşat soarta unor elevi şi a unui liceu într-un Consiliu de Administraţie, care nu a luat în calcul fundamentarea planului de şcolarizare. Sunt 33 de comune din care vin copii la liceul din Segarcea. Şi nu aveam mult. Aveam o clasă la uman de filologie şi o clasă de învăţământ tehnologic”, a spus unul dintre profesori.
Avem elevi cu medii de 9 la admitere
Profesorii din Segarcea spun că a fost tăiată o clasă la care erau admişi elevi cu medii mari.
„În 24 de ore a dispărut brusc o clasă de filologie. Marţi a fost şedinţă a Consiliului de Administraţie la ISJ Dolj şi miercuri au trimis adresă oficială că nu mai avem clasa. De ce? Pe ce criterii au făcut tăierea? Ultima medie de admitere la clasa respectivă a fost 7,50. Avem elevi cu medii de admitere peste 9. Au promovat bacalaureatul toţi copiii de la filologie. Am rămas doar cu clasa de tehnologic la care procentul de promovare e mai mic. Care a fost logica?”, a spus unul dintre profesori.
Cadrele didactice din Segarcea au spus că nu este prima dată când se taie din planul de şcolarizare al liceului. „În urmă cu patru ani, tot la ISJ Dolj a fost tăiată clasa de real de la liceul din Segarcea. Au zis că ne-o dau înapoi în anul următor. De unde? După patru ani au distrus cu totul filiera teoretică a liceului”, a spus un alt cadru didactic.
Avem în zonă 247 de copii şi 24 de locuri în clasa a IX-a
Au fost şi părinţi care au spus că această tăiere va creşte abandonul şcolar în Dolj. „Măsura aceasta va creşte şi abandonul şcolar în zonă. Sunt copii care nu au posibilitatea să meargă la şcolile din Craiova. Ce fac, stau acasă? Am copil care a fost la Craiova la liceu şi acum e la Segarcea. Sunt mulţumită de ceea ce se face la acest liceu. Ce vor face însă de la toamnă părinţii copiilor din zonă?”, a întrebat unul dintre părinţi. „Numai în Segarcea sunt două clase a VIII-a la liceu şi alte două clase la şcoala generală. Unde se vor duce aceşti copii.? Avem doar o clasă de liceu”, a spus unul dintre cadrele didactice.
De partea protestatarilor a fost şi primarul oraşului. „Anul acesta sunt 247 de copii clasa a VIII-a în zona Segarcea şi le sunt date 24 de locuri. Cum facem cu 247 de copii pe 24 de locuri?”, spus Nicolae Tutunaru, primarul oraşului Segarcea.
Schimb de replici între primar şi inspectorul general
Cu pancarte pe care au scris „Nu ne desfiinţaţi”, „Vrem literatură, nu agricultură”, delegaţia de la Segarcea a mers să ceară explicaţii şi la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Inspectorul şcolar general, Monica Sună, nu a dorit ca presa să participe la întâlnirea cu părinţii, elevii şi cadrele didactice de la Segarcea, care a avut loc în amfiteatrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Primarul oraşului Segarcea nu a fost de acord cu decizia inspectorului general şi a început schimbul de replici.
„De ce să nu participe presa? Am venit aici ca să ne daţi o explicaţie pentru ceea ce aţi făcut. V-aţi bătut joc de viitorul copiilor!”, a spus primarul. Inspectorul şcolar general a insistat şi a spus că ” „Ulterior, rezultatul acestei întâlniri va fi comunicat. Vă rog! Mulţumesc! Vă rog foarte mult!”, şi a făcut semn ca presa să părăsească sala.
Primarul din Segarcea a insistat: „Dar nu avem nimic de ascuns. Noi nu am venit aici să ne certăm, vrem explicaţii la ceea ce aţi făcut, că v-aţi bătut joc de viitorul copiilor. Unde este transparenţa?”
Inspectorul şcolar general a intervenit şi a subliniat „Mulţumim reprezentanţilor presei!” În continuare edilul a spus :”Noi am venit împreună. De ce daţi presa afară? Ce aveţi de ascuns?” Replica inspectorului şcolar general, Monica Sună, a fost „Vă rugăm frumos să vă calmaţi şi să mergem la discuţii”.
Ce se va întâmpla pe mai departe
Discuţiile din amfiteatrul ISJ Dolj au decurs liniştit.
După dezbateri, ideea principală transmisă de inspectorul şcolar general a fost că va fi reanalizată situaţia la nivelul Consiliului de Administraţie al ISJ Dolj pentru tot judeţul.
Părinţii şi cadrele didactice de la Segarcea au spus că acest răspuns nu le-a dat speranţă şi că vor merge şi la Ministerul Educaţiei să ceară clasa înapoi. Ei au mai spus că dacă situaţia nu se rezolvă vor face inclusiv plângere penală membrilor Consiliului de Administraţie.
„Am primit apel de la un cabinet de avocatură care ne va sprijini să facem plângere penală împotriva Consiliului de Administraţie al ISJ Dolj. Nu se poate să nu le dăm copiilor din Segarcea şi din comunele arondate şansa de a merge la şcoală „, a spus unul dintre părinţi. De altfel, la nivel de judeţ sunt nemulţumiri şi în alte unităţi şcolare în privinţa planului de şcolarizare pentru clasa a IX-a. Unii manageri au făcut întâmpinări pentru a îşi recupera clasele tăiate.