Peste 8.000 de elevi și peste 1.000 de cadre didactice au prezentat certificate medicale pentru a continua cursurile în online. Acest număr va crește cu siguranță, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Peste 2,13 milioane de copii din totalul de 2.918.275 de elevi și preșcolari s-au putut întoarce luni în bănci. Sorin Cîmpeanu afirmă că prezența a fost una mare în rândul copiilor de grădință și al celor din ciclul primar, în timp ce în licee prezența a fost una mai scăzută, potrivit HotNews.
Ministrul Educației spune că, potrivit datelor din cursul dimineții de luni, aveau certificate medicale pentru a continua școala online 8.100 de elevi și 1.040 de cadre didactice, dar aceste cifre vor crește cu siguranță.
El spune că a vizitat mai multe școli din Capitală, iar prezența acolo a fost de peste 75%. Acesta a arătat că o prezență mare a fost la grădiniță și la clasele primare. La clasa a XII-a au lipsit foarte mulți elevi.
„Cea mai slabă prezență este clar în rândul elevilor de clasa a XII-a”
„Cea mai slabă prezență este clar în rândul elevilor de clasa a XII-a”, a afirmat Cîmpeanu.
Una dintre unitățile de învățământ în care a mers este Școala 28 din Capitală, unde recent a fost depistat un focar de COVID-19 cu noua tulpină britanică. El spune că aici au fost clase cu prezență 100%, clase cu 1-2 copii absenți accidental. Cea mai scăzută prezență a fost într-o clasă unde au mers 9 elevi.
De asemenea, sunt și clase care nu au funcționat pentru că încă două zile învățătorii sunt în carantină.
Școlile din România s-au redeschis astăzi – odată cu începerea semestrului al doilea – în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. Există trei scenarii:
Scenariul 1 (verde):
- Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori – participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicare tuturor normelor de protecţie
Scenariul 2 (galben):
- Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori
- a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie
- b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu
Scenariul 3 (roșu):
- Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori
- a) Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar
- b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu
Potrivit Ministerului Educației, în scenariul verde sunt 10.198 de unități de învățământ, în scenariul galben – 6.583, iar în scenariul roșu – 1.051 unități de învățământ.
Reședințele de județ aflate în scenariul verde:
- Pitești
- Brăila
- Buzău
- Focșani
În București și în majoritatea reședintelor de județ, școala a început în scenariul galben, adică merg fizic la școală doar copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din clasele terminale.
Reședintele de județ în care școala a început după scenariul roșu sunt:
- Alba Iulia (rată de infectare 3,92)
- Cluj-Napoca (rată de infectare 3,34)
- Timișoara (rată de infectare 3,98)
- Baia Mare (rată de infectare 4,56)